Geplaatst

Dit verstaat de VVD onder duidelijkheid:

Afgelopen maandag werd in de laatste commissie maatschappij van deze raadsperiode het integratiebeleid geëvalueerd. Door GroenLinks is er op aangedrongen deze evaluatie nog door deze raad te laten vaststellen. 

De VVD van deze raad had er eens lekker voor uitgepakt. Ik vond het stuitend dat juist voor dit onderwerp de fractievoorzitter van de VVD naar onze commissie ”afdaalde” (is nog nooit vertoond) en het woord over dit onderwerp voerde en niet de gewaardeerde collega Cecile Franssen. Mijn fractieleden zouden dat (gelukkig) nooit geaccepteerd hebben.

Dhr. Lauwerier is goed in bedenken van oneliners. Soms zijn die leuk en pakkend maar vaak vind ik ze stuitend en doet de fractievoorzitter van de VVD daardoor erg denken aan iemand van wie hij deze truc heeft afgekeken: Wilders. Maandag maakte hij het wat GroenLinks betreft echt te bont en repte naar aanleiding van het integratiebeleid over ”knuppelen ipv knuffelen”. Een stuitende alliteratie die er vooral toe leidt dat mensen van wie we vinden dat ze kansen moeten krijgen en nemen om mee te doen aan deze samenleving zich nog verder terugtrekken.

Vandaag las ik dat de economische crisis ertoe leidt dat inmiddels 23.2% van de werklozen allochtone jongeren zijn (t.o.v. 9,5% autochtone jongeren).

De VVD wil duidelijk zijn. Ik roep ze namens GroenLinks op om met de ondernemers uit hun achterban zeer harde en duidelijke afspraken te maken om het schrijnende probleem van uitsluiting van jongeren van allochtone afkomst op te lossen. SMART geformuleerde doelen, toegespitst op de Tilburgse situatie. Dat is nog eens duidelijk. In alle Tilburgse bedrijven een voorkeursbeleid voor werkloze jongeren van allochtone afkomst zodat deze schrijnende situatie in 2014 is opgelost. Samenwerking met onderwijsinstellingen is in Tilburg al ver gevorderd, nu moet er gehandeld worden. Directieleden van  bedrijven waar de doelen niet zijn gehaald krijgen een taakstraf. Te denken valt dan aan: meewerken in het vadercentrum, in het Huis van de wereld, in het Centrum Buitenlandse vrouwen, bij bedrijven waar het doel wel is gelukt, bij de Stichting Experimenten Werkgelegenheid, bij La Poubelle etc. Tilburg kent talloze bedrijven die wel gericht zijn op kansen en hier ook resultaten mee boeken. Misschien is het een idee om de VVD op voorhand stage te laten lopen bij genoemde bedrijven zodat ze een reëler beeld krijgen van de problemen en vooral van mogelijke oplossingen hiervoor. Tenslotte hoop is dat deze mislukte Wilders imitatie een eenmalige oprisping is geweest en heb ik dhr. Lauwerier laten weten deze uitspraken de Tilburgse VVD onwaardig te vinden. Problemen mogen wat ons betreft benoemd worden maar bij het denken in oplossingen zorgen de door dhr. Lauwerier gebezigde uitspraken voor een tegengesteld effect.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Dit verstaat de VVD onder duidelijkheid:”

 1. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Marjo voor burgemeester ! Bravo.

 2. P.H. van den Hoven avatar
  P.H. van den Hoven

  Wat mij betreft met deze insteek Roel for president !

 3. ruevert avatar
  ruevert

  Gezellig dat we weer mogen reageren. Marjo, los van de door jouw aangevoerde argumenten. In de volgende periode waar jij dan wethouder bent,kunnen jullie eens zorgen voor meer banen in de “niet subsidiabele sector”. Dan komt het vanzelf goed met de “achterstandsgroepen”. Meer banen meer ruimte voor de terecht sociale betrokkenheid. Maar het moet toch betaald worden.

 4. avatar
  Anoniem

  Beste Marjo,

  Maar wat zou jij doen met burgers van niet westerse afkomst die de gegeven kansen keer op keer verkwanselen zodat ze een bodemloze put worden?
  Ik zal je een voorbeeld geven: een overbuurman van berberse afkomst zit al jaren in de WAO. Ik als buitenstaander heb in eerste instantie geen oordeel over het hoe en waarom, ik ben immers geen arts. Op zich een vriendelijke man die probeert goed te zijn voor zijn 7 kinderen.
  Maar twee keer per jaar gaat plotsklaps het lopen wat moeilijker; hij hinkt en het lijkt alsof het lopen een pijnlijke zaak voor hem is. Normaal gesproken stapt hij fluitend zonder problemen in de auto en rijd weg, op deze twee dagen neemt hij een taxi.
  Ik als bezorgde overbuur ga informeren of ik hem kan helpen. Het blijkt dat juist op die twee dagen naar de controle arts moet.
  Ik neem aan dat jij dat ook raar vind?
  Hoe zou jij deze man willen aanpakken? Let wel; dit is een voorbeeld uit de werkelijkheid. Zoiets heb ik niet 1 keer, maar twee keer in 6 jaar tijd gezien.

  Met immer vriendelijke groet, Renee

 5. try avatar
  try

  @ReneeK

  jouw overbuurman maakt gebruik van de ruimte die hem geboden wordt. Deze ruimte krijgt hij van onze linkse vrienden. Dat mensen hier tegen in opstand komen en zich gaan irriteren is een logisch gevolg. Als iemand dat iets te opzichtig doet wordt hij door Marjo neergezet als een Wilders immitatie. Maar wat is nu erger vraag ik me af? Zeggen waar het op staat of de andere kant opkijken en net doen alsof er niets aan de hand is?
  We krijgen met zijn allen de rekening gepresenteerd van dat laatste; doen alsof alles wel meevalt.

  Ton Rijnen

 6. avatar
  Jan Doms & Paul Bogaert

  Beste Ton,

  Ik geef je gelijk als je zegt dat de overbuurman gebruik maakt van de ruimte die hem geboden wordt. Ik heb er nog verder over zitten nadenken want ik verweet mezelf na het doorlezen van mijn reactie dat ik mijn ogen zou sluiten voor Nederlanders die hetzelfde trukje uithaalden. Maar het vreemde is dat de Nederlanders gepakt werden, uit de WAO gesmeten werden (terecht) en verplicht aan het werk moesten.
  Ik denk dat het hierdoor komt:
  Nederland wil tolerant zijn en dat is an sich een goede eigenschap. Maar we halen vreemde culturen in huis die we niet begrijpen en derhalve zijn we bang om deze mensen aan te spreken op dit soort gedrag als van mijn overbuurman. Wie wil er immers als rascist neergezet worden?
  Wat Wilders aangaat; Ik vind hem een zeer gevaarlijk man. Zijn retoriek is net zo sterk als die van Hitler, hij weet mensen te bespelen en vertelt maar halve waarheden. Zijn volgelingen lijken op borderliners, die zonder na te denken hun gedrag afstemmen op die van de leider, alleen maar om aardig gevonden te worden door die leider.

 7. avatar
  Anoniem

  Overigens zie ik een heel duidelijk verschil tussen Lauwerier en Wilders. Maar dat terzijde.