Geplaatst

inspiratie en BEGRIP

Na twee weken reces (wij noemen dat gewoon vakantie trouwens) vanmorgen de stapel post van drie weken onder het stof vandaan gehaald. De afgelopen weken vooral literatuur gelezen, lekker met vrienden gegeten/gedronken, met de kinderen op stap geweest en twee dagen de hoofdstad bezocht.

De stapel post bevatte ook een aantal wijkkranten van december. Altijd verplichte en interessante informatie. In de wijkkrant van Tilburg-Noord stond een interessant bericht over een initiatief waarover ik al wist enwat prima aansluit bij de weblogs van mijn collega fractievoorzitters, Degen en Möller. Jawel hoor, de inspiratie is er weer…

In TilburgNoord zijn sinds het najaar van 2005 5 religieuze organisaties met elkaar in gesprek onder de naam BEGRIP. De aangesloten organisaties willen met deze naam uitdrukken dat ze met elkaar in gesprek zijn om de onderlinge verstandhouding te optimaliseren. Ze erkennen de verschillen in religieuze en politieke opvattingen en spreken in een intentieverklaring de bereidheid uit met elkaar hierover de discussie aan te gaan.

In de verklaring nemen zij zich voor om in deze tijd die gekenmerkt wordt door polarisatie en aanscherping van culturele en religieuze verschillen, omwille van een vreedzaam samenleven:

iedere vorm van geweld af te wijzen, geen vooroordelen uit te dragen en geen anderen te bekritiseren vanwege godsdienstige overtuiging, met elkaar in gesprek te gaan mocht er aanleiding toe zijn na bijvoorbeeld een landelijke gebeurtenis, elkaars achterbannen op te roepen met elkaar kennis te maken en de vrede en rust te handhaven in de wijk, de gemeente Tilburg te informeren en de inwoners van TilburgNoord op de hoogte houden.

de verklaring is ondertekend door :

Islamitisch centrum voor Opvoedingen deskundigheidsbevordering, de                 Liberaal Joodse Gemeente, deMontfortparochie, de parochie Heikant-Quirijnstok en de Protestante Gemeente Tilburg en omstreken.

Van een aantal mensen die hierbij betrokken is weet ik dat komen tot zo een verklaring geen makkelijk proces is geweest. In een samenleving die gekenmerkt wordt door angst en door de behoefte aan het kijken naar vooral de tegenstellingen ipv kijken naar overeenkomsten is het een moedig staaltje van werken aan leefbaarheid waardoor ik mij positief liet inspireren. IK zou Joost Möller dan ook graag adviseren zich van zijn angst af te laten helpen door in gesprek te gaan met onder andere deze mensen.

Angst is sowieso een slechte raadgever en BEGRIP werkt beter.

(O’ja Joost, natuurlijk is er geen begrip voor het uitschelden van Homo’s en voor het slaan van vrouwen (voor beiden geldt dat dit niet alleen door moslims wordt gebezigd)). Zelf deeluitmakend van politiek correct links (toch?) ken ik trouwens helemaal niemand die vindt dat we ons aan de Islam moeten aanpassen. Welke Islam trouwens?

 Joost Möller heeft het over groepen die tegenover elkaar komen te staan en over standpunten die verharden. Zou het kunnen zijn dat jij Joost,als fractievoorzitter van de VVD hieraan een positieve bijdrage kunt leveren? Heb je moslims in je kennissenkring? Ontmoet je ook weleens één van de vele moslims die onze stad telt? Wissel je met hen ervaringen uit? Heb je het met ze over de leefbaarheid van deze stad? Over de zorgen die ze hebben over de jeugd?Of ontmoet je weleens moslim studenten, die buitengewoon hard werkend hun best doen een positief beeld van hun hele allochtone groep neer te zetten? (Je zult dat maar op je schouders moeten nemen)Hoor je hoe zij erover denken? Wat ze zouden willen? (om er dan achter te komen dat dat helemaal niet zo anders is als van de meeste Tilburgers?). Zou het kunnen zijn Joost dat alleen kijken naar de Mohammed B’s en Samir A’s een niet compleet beeld geeft van Moslims in Nederland?

IK citeer graag Femke Halsema die ooit pleitte voor kansenpolitiek ipv angstpolitiek. Of dat politiek correct is? Vooral menselijk met perspectief op een betere samenleving en dat is waar we toch allemaal voor gaan?

Een politiek correct 2007 gewenst!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “inspiratie en BEGRIP”

  1. Arjen Roos, LST avatar
    Arjen Roos, LST

    Begin ook eens jezelf te leren kennen. Als vakken als godsdienst en vaderlandse geschiedenis nog gegeven zouden worden, zouden velen met kennis gewapend, niet meer ge-identificeerd willen worden met bepaalde uitingsvormen van bepaalde culturen.
    Maar je moet het dan wel willen benoemen en niet doen alsof de inquisitie nergens meer bestaat.