Geplaatst

De vijfsprong

Ineens hoor ik dat het leukste pleintje van Tilburg op de nominatie staat te verdwijnen. De spie tussen Noordstraat, Korte Schijfstraat, Nieuwlandstraat, Tuinstraat en Stationsstraat moet weg omdat dat beter past bij de herinrichting van het westelijk deel van de binnenstad.

 

Druk belllen we rond. Is er iemand die zich herinnert waar, in welke stuk we dit hadden kunnen lezen? Oud raadsleden uit het bed gebeld, omwonenden gevraagd en in het digitale en papieren archief gedoken. Helemaal niets!

Persoonlijk heb ik er heel veel uren doorgebracht. Alle uitbaters op die plek hebben mij als klant gehad.Altijd wel ergens aan de Noordwestkant van onze stad gewoond ontkom je als fietser niet aan deze plek.Ik kan me niet meer herinneren vanaf wanneer er een cafe zit maar weet nog wel dat in mijn studententijd het JAC (jongeren Advies Centrum) op die plaats zetelde. Als toekomstig leraar maatschappijleer haalde ik daar onder andere de informatiepakketten voor de lessen sexuele voorlichting of adressen van instellingen waar jongeren terecht konden met vragen over problemen thuis.

IK was aanwezig bij de oprichting van het Hiroshima Nagasaki monument (ik vermoed in 1985)en ben regelmatig aanwezig geweest bij de herdenking van de slachtoffers in augustus. Ook heb ik destijds als bewoner van de Noordstraat nog succesvol actie gevoerd voor tweerichtingsverkeer voor fietsers in deze straat.

Met grote regelmaat maak ik een hier ’s zomers een tussenstop; na een raads- of commissievergadering op weg naar huis zit er vaak wel iemand op het terras om vreugde of frustraties mee te delen. Zouden de gierwaluwen er nog vliegen? Ze nestelen vaak in de dakgoten van de statige huizen in de Trouwlaan of de Stationsstraat.

Het moet een vergissing zijn. Het kan nooit de bedoeling zijn dat we de stad aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers en dan omwille van een papieren herinrichtingsplan dit unieke pleintje laten verdwijnen. GroenLinks stelt hierover vragen aan het college en hopenlijk wordt er daar dan iemand wakker en schrapt dit onzalige idee.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

8 reacties op “De vijfsprong”

 1. Alard avatar
  Alard

  Leuk Marjo, dat je gaat webloggen!

  Maar om dan in de eerste drie blogs al 21 taal- en/of spellingfouten te maken (in de laatste 11…!), vind ik voor een hbo-neerlandica niet bepaald getuigen van respect voor het ooit zo respectabele Mollerinstituut…

  😉

  Overigens zou ik van GroenLinks graag eens vernemen waarom men nu zo v

 2. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Woeps, het waren er 22…
  Had de titel van je tweede blog ('Gebroederlijke oppositievoorstel') even over het hoofd gezien…!

  Sorrie…

 3. kees cox avatar
  kees cox

  schrap dan ook het onzalige idee van het weghalen van het speel-sport-uitlaatveld bij theresia.

  het kan immers nooit de bedoeling zijn de stad zogenaamd aantrekkelijker te maken ten nadelen van de omwonende en de kinderen. die duidelijk hebben laten merken tegen te zijn! maar daar heb je geen binding mee enmoet het om de projectontwikkelaars te vriend te houden en je toch die 9 miljoen wil uitgeven gewoon de buurt en kinderen wijken.

 4. dhr cox avatar
  dhr cox

  Het stond 11 mei 2006 al in de krant!

  het stadshotelplan is goed gevallen bij gemeente en huiseigenaar tiwos. !!!!!!!!!!!!GEMEENTE? GROEN LINKS AL JAREN IN HET COLLEGE= GEMEENTE.

 5. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  We zijn nu wakker. Goede actie van GL.

 6. dufie avatar
  dufie

  het kan toch niet z

 7. Frans de Laat avatar
  Frans de Laat

  dag Marjo,

  Alle succes met je acties om dit volledig absurde technocratischee plan te stoppen!
  Misschien dat we er nog iets mee kunnen doen in het milieucafe op 7 juni in Bosvreugd.

  groet

  Frans

 8. Alard avatar
  Alard

  Strak plan, Frans…!
  En ik hoop dat Marjo onze weddenschap gaat winnen, want ik drink toch liever een zelf betaald calvadosje op die nostalgische vijfsprong, dan een gekregen calvadosje in de loungebar van een nieuw te bouwen stadskittelaar…

  (excuseer Marjo, dit is een verwijzing naar het KDW – Kaufhaus des Westen – in Berlijn; werd destijds de 'Kitzler des Westen' genoemd…)
  😉