Geplaatst

schilder de stad

Terwijl de ene wethouder de strijd aanbindt tegen de graffiti in de stad opent de andere de prachtig mooie expositie "Public image; painting the city; georganiseerd door de fundament foundation (Ook van de Lustwarande in 2004).

Met heel veel plezier heb ik zondagmiddag, met de pagina van De Koerier waarop de plattegrond en de toelichting erop in de hand, door de stad gewandeld. Op 11 plaatsen (en vanaf 6 oktober komt er nog een 12de bij) hebben nationale en internationale kunstenaars gehoor gegeven aan de oproep iets schilderachtigs te maken voor bestaande lokaties in de Tilburgse binenstad.

Dat dit verrassende beelden oplevert spreekt vanzelf. Het blauwe wegdek met tekst in de Telexstraat is inderdaad spectaculair maar indrukwekkend vind ik ook het werk van Marcaccio aan de Magazijnstraat en het werk van de Braziliaanse tweeling op de achtergevels van woningen van de Tuinstraat (te bezichtigen vanuit de Langestraat).

En dat je zelfs de Kapelhof op deze manier kleurrijker kunt maken vind ik een fantastische vondst.

Mijn favoriet is het werk van Jean-Luc Moerman, op de zwarte doos waarachter zich de gemeenteraadszaal bevindt. Het lijkt me een aanwinst voor Tilburg als dit werk permanent op deze plek zou kunnen blijven. GroenLinks zal het college vragen om te onderzoeken of dit mogelijk is en welke kosten dit met zich meebrengt. Omdat de expositie op 22 oktober af is gelopen moet er snel gehandeld worden. Een cadeautje van de gemeenteraad van Tilburg aan de stad?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “schilder de stad”

  1. Arjen Roos avatar
    Arjen Roos

    Verhuist het kunstwerk dan straks mee naar de Spoorzone, Marjo?

  2. Maurits avatar
    Maurits

    Geld over?

  3. flappie avatar
    flappie

    Een cadeau van de gemeenteraad aan de stad? en al die andere zogenaamde kunstwerken in de openbare ruimtes ook wel straat genoemd? is dat voor jullie zelf?

  4. Nathalie Nijs avatar
    Nathalie Nijs

    Hey Marjo, prachtig plan! wat mij betreft mogen er meer van de werken (dan alleen het werk op het stadhuis) worden aangekocht. Heerlijk om door de stad te fietsen en te worden getrakteerd op metershoge verrassingen. Of ieder jaar een nieuwe public-image met steeds weer wisselende nieuwe werken….. Het opent de ogen, verfrist de geest en laat onze stad leven.

  5. Arjen Roos avatar
    Arjen Roos

    Laat onze stad weer leven? Ik vind t allemaal best (nou ja?), maar laat ook t verleden leven en stop zoiets als Muzima dan ook niet letterlijk en figuurlijk weg.