Geplaatst

Een Geboortebos: je vraagt er één en krijgt er twee!

In maart 2005, ter gelegenheid van het afscheid van Anja van de Westelaken diende de fractie van GroenLinks een initiatiefvoorstel in voor een geboortebos in Tilburg. Een meerderheid van de raad vond het een goed idee en gaf het college de opdracht dit uit te werken. Dat is buitengewoon voortvarend aangepakt:Afgelopen week (10 oktober) heeft het college een besluit genomen waar GroenLinks heel blij mee is. Want er komt niet alleen een geboortebos in Tilburg, ook in onze zusterstad Matagalpa (Nicaragua) wordt een geboortbos aangelegd.

De gemeente Tilburg gaat samen met de Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) en de stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa in Tilburg én Matagalpa (Nicaragua) een Geboortebos aanleggen. Sinds 1990 plant de Stichting Nationale Boomfeestdag geboortebomen voor nieuwe wereldburgers in speciale Geboortebossen. Geboortebossen staan symbool voor het feit dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld.

Geboortebomen
Het wordt een echt bos waarin bomen groeien voor de nieuwe wereldburgers. Na verloop van jaren zullen de individuele bomen niet herkenbaar meer zijn, maar de jaarlijks geplaatste plaquettes met daarop de namen en geboortedata van de kinderen vormen dé geboortemonumenten. Iedereen kan voor € 27,50 meedoen aan het realiseren van dit Geboortebos. De ouders krijgen een geboortecertificaat als aandenken en ontvangen een uitnodiging om voor hun kind een boom te planten. Eén keer per jaar worden alle geboortebomen op feestelijke wijze geplant. Meer informatie over het Tilburgse Geboortebos en de aanmeldingsprocedure wordt binnenkort verstrekt op de site van de Stichting Nationale Boomfeestdag (www.boomfeestdag.nl).

Tilburgs Geboortebos
Het Tilburgse Geboortebos wordt geplant op een perceel dat grenst aan het bestaande Noorderbos. Op de volgende Boomfeestdag (21 maart 2007) worden op feestelijke wijze de eerste geboortebomen geplant als officieel startmoment. Het bijzondere aan het Tilburgse Geboortebos is dat de gemeente Tilburg via de stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa voor iedere geboorteboom in Tilburg een boom laat planten in Matagalpa. Zo ontstaat daar tegelijkertijd ook een Geboortebos, wat goed aansluit bij de milieudoelstellingen van de stichting.

Het Geboortebos in Tilburg is uniek omdat het de eerste keer is dat een gemeente een eigen Geboortebos realiseert in samenwerking met SNB. SNB heeft zelf al Geboortebossen gerealiseerd in boswachterij Ugchelen (Gelderland) en het Gagelbos (gemeente Utrecht) en een derde geboortebos komt tot stand in de gemeente Mierlo (bij Eindhoven).

Op 21 maart 2007 viert GroenLinks, samen met de gemeente, de Stichting Tilburg-Matalgalpa en met alle (ouders van) nieuwe Tilburgers het startmoment van het geboortebos. Zet het in je agenda!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

14 reacties op “Een Geboortebos: je vraagt er één en krijgt er twee!”

 1. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Op zich een leuk idee en ik hoop dat daarmee ook de attractieve waarde van het Noorderbos groter wordt, want er is weinig trek naar dat nieuwe stukje natuur.
  Helemaal nieuw is het idee natuurlijk niet: bij vele onteigende woningen en boerderijen in het buitengebied staan bomen die ooit door de voormalige bewoners zijn geplant bij de geboortes van hun kinderen. De oorspronkelijke bewoners moesten echter verkassen… en plaats maken voor anti-kraakhuurders. En niet voor even..nee, voor vele jaaaaaaren.

 2. .T.... avatar
  .T….

  Beste Marjo,

  Van groen Links had ik toch meer verwacht over het geboortebos in Matagalpa.
  Als er ergens veel groen staat is het in dat gebied wel !!
  Tilburg heeft een kaalslag ondergaan de laatste jaren en dan juichen jullie als er aan de andere kant van de wereld een bos gepland wordt ?
  Ik had de hoop gevestigd op de colalitiepartij Groen links dat die fors aan de bel zouden trekken maar helaas.
  Geld voldoende lijkt het wel dus dan maar een bos in Matagalpa, zouden we de mensen daar niet blijer kunnen maken met iets nuttigers ?
  Onze visie maak Tilburg groener maar het lijkt erop dat groen links alleen in de coalitie zit om een meerderheid te creeren zonder eigen inbreng, jammer !!

 3. Monique avatar
  Monique

  Het wordt hoog tijd dat Groen Links oftewel Groen Weg eens de spiegel met de waarheid wordt voorgehouden, maar dan komen weer de aloude refelexen in werking. Lees daarom ook maar eens andere geschreven stukjes van Marjo, zoals op 21-02-07 Leuke ideetjes of 18-03-07 Marktplaats

  Hartelijke groet, ex- Groen Weg stemmer maar inmiddels een tevreden SP-stemmer zoals zo vele Tilburgers met mij!!

 4. T. Ilburg avatar
  T. Ilburg

  Nog niet naar de huisarts geweest Monique? Of is er sprake van verdrongen EmbracePinkLiefde op afstand? Een half jaar oude schrijfseltjes opzoeken van je secret love? Zeg eens iets liefs tegen Monique, Marjo………
  Groetjes Theo

 5. Monique avatar
  Monique

  Weer misplaatste humor en lange tenen wat ook zo zeer herkenbaar is bij deze betere namaaksocialisten en subsidiespecialisten!!!
  Lees daarom ook maar eens andere geschreven stukjes van Marjo, zoals op 21-02-07 Leuke ideetjes of 18-03-07 Marktplaats

  Hartelijke groet, ex- Groen Weg stemmer maar inmiddels een tevreden SP-stemmer zoals zo vele Tilburgers met mij!!

 6. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  De uitleg van T. Ilburg is interessant en getuigt van psychologisch inzicht. Monique doet nu wat ze Marjo verwijt, namelijk niet op de kern van de zaak ingaan en geen inhoudelijke reactie geven. Ik denk dat de heer Ilburg wel eens gelijk kan hebben…

 7. Monique avatar
  Monique

  Louis of wie je ook bent, wat 'n paniek reactie's van de zijde van Groen-WEG raadsleden en aanverwanten!!Wederom misplaatste humor en lange tenen wat zo herkenbaar is bij deze betere namaaksocialisten en subsidiespecialisten!!! Door op deze wijze te reageren weet ik dat de waarheid zeer doet!! Dan ben ik op deze manier de spiegel geweest!!
  Lees daarom ook zeker de andere geschreven stukjes van Marjo, zoals op 21-02-07 Leuke ideetjes of 18-03-07 Marktplaats

  Hartelijke groet, ex- Groen Weg stemmer maar inmiddels een tevreden SP-stemmer zoals zo vele Tilburgers met mij!!

 8. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Laat ik het dan direct op de man eh… vrouw af vragen, want je geeft w

 9. T. Ilburg avatar
  T. Ilburg

  Beste Louis,
  bedankt voor het compliment.
  Beste Monique
  ik ben/was momenteel cq tijdens de laatste verkiezingen geen GL stemmer en bekijk dat weer tegen de volgende verkiezingen. Een politieke partij steunen door een andere te verketteren werkt bij erg veel toekomstige zwevende kiezers psychichlogisch averrechts. Dus psychisch is het niet logisch wat je doet, als je tenminste de SP wilt steunen.
  Groetjes Theo

 10. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Maar Theo, we waren het er toch over eens dat Monique zo vaak zo negatief op Marjo reageert, omdat ze gevoelens voor haar heeft? Ik geloof best dat ze SP stemt, maar het is voor haar minder belangrijk dat ze op deze site deze partij steunt.

 11. Monique avatar
  Monique

  Het moge duidelijk zijn dat Louis en T.ilburg op een of andere manier verbonden zijn met Groen Links oftewel Groen Weg!!!

  Hartelijke groet, Ex-Groen Weg stemmer maar nu een blije SP-er

 12. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  En w

 13. T. Ilburg avatar
  T. Ilburg

  Hallo Louis,
  Ik ken Marjo niet persoonlijk maar ze lijkt me best benaderbaar. Als je ze wel kent zou jij misschien beter de missing link in deze kunnen zijn. Laat het maar weten als ik van enige assistentie kan en iets kan betekenen voor Monique.
  Groetjes
  Theo

 14. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Theo, het lijkt me verstandig om rustig aan te beginnen. Ik denk hierbij aan een bezoek aan een kroeg met z'n vieren: Marjo, Monique, jij en ik. Dan kunnen wij samen kijken of er 'chemie' is tussen deze twee, om het maar met de woorden van Jan Hamming te zeggen. Maar voor hetzelfde geldt gaat het verkeerd en vliegen ze elkaar t