Geplaatst

 GroenLinks is voor het milieu, daarom is GroenLinks vóór de cityring!

Onnodig autoverkeer uit centrum weren

Bijna de helft! van de auto’s op Spoorlaan, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring hoeft niét in de binnenstad te zijn. GroenLinks wil onnodig autoverkeer uit het centrum weren. Een geheel autovrije binnenstad is onmogelijk. Een goede balans tussen duurzaamheid, bereikbaarheid en economie is nodig. De cityring is de meest mensvriendelijke en milieuvriendelijke oplossing.

Voorsorteren op de toekomst

  Als we niets doen, loopt het in de toekomst hélemaal vast. Een verkeersinfarct (remmen/optrekken), is een ramp voor luchtkwaliteit en leefbaarheid in de stad. Dat wil de reiziger niet -die staat stil-, de bewoner niet -luchtkwaliteit holt achteruit- en winkelier niet -die wordt onbereikbaar-. Naast de algehele groei van het autogebruik leiden ook grote ontwikkelplannen in het centrum (Spoorzone, Piushaven, P. Vreedeplein en kunstcluster) tot meer verkeer. Met die ‘inbreidingen’ sparen we ons groene buitengebied. Met de cityring bereiden we ons voor op de toekomst!

10 doorslaggevende voordelen cityringWist u dat behalve winkeliers, ook fiets-, natuur- en milieu-organisaties vóór de cityring zijn?

•1.     30% auto-asfalt verdwijnt. Door éénrichtingsverkeer verbetert de doorstroming èn blijven auto’s die niet in het centrum horen, meer op de ringbanen;

•2.     Veel meer ruimte voor voetgangers / bezoekers binnenstad;

•3.     Veel meer ruimte voor fietsers met veilige, vrijliggende fietspaden in 2 richtingen;

•4.     Veel meer ruimte voor groen en bomen;

•5.     Betere luchtkwaliteit; doorstroming met 30 km p/u is beter dan stilstaan;

•6.     Een autoluwe binnenstad bìnnen de cityring;

•7.     Grotere verkeersveiligheid vanwege minder conflicten tussen verkeersdeelnemers;

•8.     Meer veiligheid op uitgaansavonden. Als het aan GroenLinks ligt, gaat de Heuvelring dan dicht;

•9.     Gratis cityring-busje (o.a. op initiatief van GroenLinks). Dan maakt het niet meer uit waar je je fiets / auto parkeert. In no-time ben je van bijv. station bij Schouwburg of van Knegtel-garage op de Korte Heuvel;

•10. Op initiatief van GroenLinks wordt de overlast van auto’s in woonbuurten (luchtvervuiling en geluidsoverlast) verminderd.

GroenLinks was toch tegen auto’s op de Heuvelring?Inderdaad, maar we zijn ook realistisch. Alle berekeningen en rapporten van verkeersdeskundigen tonen aan dat we in de problemen komen als we dat volhouden. De afweging is een balans van plussen en minnen. Er zijn meer voordelen dan nadelen. Het dichthouden van de Heuvelring is slecht voor het milieu in de hele binnenstad. Het beheerst openstellen van de Heuvelring is voor het verkeer, voor het milieu en voor alle mensen in het centrum de beste keuze.

En het plan van SP / VVD / Smolders?Onbegrijpelijk dat de SP samen met VVD en Smolders een plan maakt waarmee ze de automobilist, de fietser, voetganger èn het milieu in de kou laten staan. Ook verbijsterend: deze partijen (VVD / Smolders voorop) vinden economische belangen ineens onbelangrijk. Onderzoek wijst namelijk uit dat de cityring óók nog eens beter is voor de economie en werkgelegenheid. ‘Heuvel autovrij’ is een ‘one-liner’ die toekomstige problemen niét oplost. GroenLinks doet niet aan zulke symbool-politiek, maar neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst van Tilburg en de Tilburgers.

 

Reacties

7 reacties op “Alles wat je altijd al had willen weten over de cityring maar niet durfde te vragen…..”

 1. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Baaizewee…

  Boeiend overigens, de krampachtige wijze waarop GroenLinks pal achter haar wethouder blijft staan. Of blijft deze laatste krampachtig voor de Groenlinkse stoet uit marcheren…?

  Ik probeerde de Lijstblog van Marjo Frenk – 'GroenLinks v

 2. Frans de Laat avatar
  Frans de Laat

  dag Marjo,

  Ik durf het inderdaad bijna niet te vragen, maar waag het toch maar. Hoe reageer je op de berichten dat zelfs volgens Buro Coffeng het alternatief van SP, VVD en LST (veel) beter voor het verkeer en het milieu in de binnenstad blijkt dan dat van de coalitie? Ik ken genoeg mensen die op een college-partij hebben gestemd niet vanwege maar juist ondanks de Cityring. Hoe krijg je het nu nog aan hen uitgelegd?

 3. admin avatar
  admin

  @alard
  je weet niet waar je het over hebt. De nieuwsitems worden niet gearchiveerd. De blogs wel. Heeft dus niks met gummetje van Groenlinks van doen maar met opzet van de site. Niet iemand beschuldigen als je van toeten nog blazen weet.

 4. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Tot op heden heeft de fractie van GroenLinks geen informatie over gegevens cityringplan oppositie zoals die zaterdag in de krant stonden.

  En over cijfers nog even het volgende: weet je waarom er 'swinters meer mensen door het ijs zakken dan 'szomers? 'swinters zijn de mensen dikker gekleed!

  We zullen alle nieuwe gegevens zodra ook wij ze hebben bestuderen en met een reactie komen.

 5. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Sorrie Marjo, maar ik kon niet weten dat nieuwsitems niet worden gearchiveerd.
  Het viel mij echter op dat de argumentatie van GroenLinks, m

 6. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  quote Marjo Frenk
  En over cijfers nog even het volgende: weet je waarom er 'swinters meer mensen door het ijs zakken dan 'szomers? 'swinters zijn de mensen dikker gekleed!

  Zou het niet zijn omdat er zomers geen ijs ligt en in de winter soms wel? Dezelfde kromme redenaties gebruikt nu ook het college om de chittyring ramp van verschrikkelijk krom (ook wel wokkelvorm genaamd) recht te praten.