Geplaatst

De mug, de olfant en het vertrouwen

Eén of andere onverlaat heeft het nodig gevonden summiere vertrouwelijke informatie uit het overleg van de fractievoorzitters over het kritisch volgen van Dhr. Salam (Iman te Tilburg -Noord) door onze burgemeester en door de AIVD(maar dat was al vanaf 2002 bekend) naar het Brabants Dagblad te brengen.

Het verslag van de vertrouwelijke vergadering was al een aantal weken oud toen twee verslaggevers van het BD er ineens op 24 maart een scoop mee hadden.

 

In eerste instantie onthielden alle betrokkenen zich van commentaar. Noch de burgemeester, noch Dhr.Salam, noch één van de fractievoorzitters meldde zich bij de vele persbureaus die aan het vissen waren. Alleen fractielid Sleegers van de SP maakte meteen op het SP fractieblog zeer ongenuanceerd tartaar van een aantal mensen uit Tilburg-Noord die met dialoog en gesprek proberen te komen tot begrip voor elkaar. Dhr. Salam wordt in haar blog als een soort van monster weggezet en Dhr. Hendrickx als naïef. Normaal denkt de SP vooral voor zichzelf maar in dit geval volgt ze blijkbaar blindelings en zonder enige relativering hierover de berichten uit de krant en van de burgemeester.

Natuurlijk meldden op maandag en dinsdag meteen vanuit de Tweede Kamer de heren Wilders en Kamp zich. Leuk ook voor de gehele landelijke pers die de scoop met het BD wil delen. Het BD had inmiddels twee wetenschappers bereid gevonden zich over de kwestie uit te spreken en vulde de krant dagelijks met ‘nieuws’ over deze ‘kwestie’.  Gelukkig ook enige nuance door een analist van de krant;Renee van de Lee (waar blijven de feiten en hoe zit het met de vrijheid van godsdienst en met de scheiding tussen kerk en staat?) en gelukkig ook humor dankzij een leuke ingezonden reactie door Irene de Kok (Kunnen we naar haar geen sporthal noemen? )  Zij vergelijkt de vermeende vrouwonvriendelijkheid van Dhr. Salam met een stuk in het BD over vrouwenvoetbal waar de vrouwonvriendelijkheid van afspatte…Goed gedaan Irene!

Op woensdag is het dan zover; Dhr. Salam en zijn zoon treden op bij Pauw en Witteman. Lastige spagaat geweest voor de heren; enerzijds aan Vreeman beloofd niet naar buiten te treden over hun ontmoeting en nu lijdzaam moeten toezien hoe je als hele enge en gevaarlijke mensen wordt afgeschilderd. Een terecht optreden wat mij betreft . Ook terecht is het optreden van Vreeman de dag erna. Gelukkig nuanceert ook hij de scoop en roept op tot begrip en dialoog.Feiten komen er niet aan de orde. Welke daadwerkelijke overtredingen zijn er gemaakt en waarom doet de burgemeester daar dan geen aangifte van?

Inmiddels hebben de fractievoorzitters een uitnodiging voor een gesprek van Dhr. Salam ontvangen en blijken wij volgens de journalisten van het BD te worstelen met deze uitnodiging. Dat kopt natuurlijk lekker en past bij de opgevoerde stemming. Wat mijzelf betreft is daarvan geen sprake geweest, onze fractie aanvaart alle uitnodigingen voor een gesprek als dat in relatie staat met onze rollen in de gemeenteraad.In de uitnodiging staat dat: De bijeenkomst zal als onderwerp de Islaam hebben, waarbij de Stichting haar perspectief op de Islaam nader zal toelichten. U wordt daarbij in de gelegenheid gesteld tot het stellen van vragen die u graag beantwoord wilt zien. De doelen van deze bijeenkomst betreffen het creëren van wederzijds begrip, het verschaffen van duidelijkheid over de gang en stand van zaken en het bevorderen van een vreedzame samenleving waarin een ieder met elkaar in harmonie kan leven.De fractievoorzitters spreken maandags de 2de april met elkaar, hebben een goed gesprek en besluiten (op TVP en D66 na) op de uitnodiging in te willen gaan, het gespreksonderwerp toe te willen spitsen op integratiebeleid en het gesprek op het stadhuis te willen voeren op 16 april. We doen hierover een mededeling naar de pers.

Nu vliegt het BD toch echt uit de bocht want op dinsdag kopt de krant:” Raad Tilburg doet tegenzet ‘’, een kop die op geen enkel wijze recht doet aan het gesprek dat we met elkaar hadden en aan de intentie van het gesprek. Ik verzet me nadrukkelijk tegen de hierdoor opgeroepen sfeer alsof we het gesprek zien als een wedstrijd waarin er iemand moet winnen in een arena waarin een steekspel wordt opgevoerd of…?De columnist van De Koerier komt behoorlijk naïef uit de hoek en maakt zich erover druk of ik wel of geen hand zal geven aan Dhr. Salam. Nee, natuurlijk niet en ik vind dat ook niet zo erg, er zijn wat mij betreft veel ergere zaken in wereld. Ook nemen sommige collega fractievoorzitters alvast een voorschotje op het gesprek in hun blog.

Ik heb voortdurend het gevoel gehad dat het nieuws tendentieus was en niet de intentie had ergens toe bij te dragen. Dat Vreeman kritisch is over deze Imam was bekend, het nieuws was dat hij hem dat persoonlijk heeft laten weten. Op zich is het niet erg dat dit naar buiten komt. Het probleem is dat ik constateer dat er zo weinig echt nieuws was dat de gebeurtenis is opgeblazen tot iets dat ver staat van de werkelijkheid. Hoeveel feiten en hoeveel meningen heeft u in alle gepubliceerde stukken gelezen? De hele berichtgeving is schadelijk voor ontwikkelingen die juist begrip en integratie voorstaan zoals de activiteiten van de verschillende religieuze instellingen in T- NoordAl ruim en jaar proberen verschillende mensen in Tilburg Noord stapje voor stapje met vertegenwoordigers van religieuze instellingen bij elkaar te komen.(zie hiervoor mijn weblog van februari 07) Ze hebben zowel het college als de gemeenteraad van dit initiatief laten weten en hierop van niemand een reactie mogen ontvangen.

De ongenuanceerde reacties a la Wilders, Kamp en Sleegers dragen op geen enkele wijze bij aan het door ons voorgestelde beleid uit Allemaal Tilburgers. IK geloof altijd in dialoog, in begrip en in tolerantie. En bovenal heb ik veel vertrouwen in onze moslim(geloofs)gemeenschap en geloof ik in het zelfreinigende vermogen van de vele mensen die ik hier ken. Zij staan extremisme niet toe en wij moeten hen hierbij helpen. Niet door de dialoog te verwerpen en zeker niet door extreme imams belangrijker te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Wij moeten hun en hun kinderen blijven steunen, in ze blijven geloven en ze voortdurend laten weten dat ze één van ons zijn. En wat GroenLinks betreft met één met twee of met meer paspoorten; ze horen er allemaal bij.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “De mug, de olfant en het vertrouwen”

 1. T.Ilburg avatar
  T.Ilburg

  Vrolijk Pasen Marjo,
  Wij hadden wat minder woorden nodig maar zeiden ongeveer, of eigenlijk exact hetzelfde. Wel ruim eerder. Voornamelijk mediagejeuk en geneuzel. Opklopperij en inderdaad het volledig onterecht diskalificeren van Hendrickx. Dus als je gelijk hebt krijg je het gewoon. Ben wel blij dat ik nu weet dat IK een te actieve middelvinger van de linkse (red. als in twee handen hebben) hand is, want het ziet er niet uit, IK. (red. is nou ook weer ene keer gebeurd:)Middelvinger is ook niet dubbelzinnig maar mijne SHiftvinger, toetsenbordtechnies.
  Groeten Theo.
  PS. succes bij de tegenzet (kuche) van de raad. Houdt wel Nell een bietje in de gaten met de lipsticktattoo.

 2. De columnist van de avatar
  De columnist van de

  Beste Marjo, je moet de zaken niet omdraaien. Ik denk eerder dat jij na

 3. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Marjo

  Redelijk lang stuk. Jammer ik denk dat menig lezer daardoor als zal afhaken.

  Zoals ik bij Johan vd Hout al had gereageerd, waar gaat het over? Als de imam iets tegen de grondwet doet. dan hebben we daarvoor alle manieren in onze rechtstaat om dat gerechtelijk aan te pakken. Het achterwegen blijven hiervan suggereerd dat er geen strafgerechtigde feiten zijn. Waarom gaan praten met de partijen in de raad (nog wel achter gesloten deuren? wat is er te verbergen?) wat de Imam kan bijdragen aan de samenleving. Wordt dat ook met elke pastoor gedaan? Met elke activist voor welk doel dan ook?

  Vooral de laatste zin sprak me dan ook aan:

  …. zeker niet door extreme imams belangrijker te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Wij moeten hun en hun kinderen blijven steunen, in ze blijven geloven en ze voortdurend laten weten dat ze

 4. Veerle avatar
  Veerle

  Goh Marjo, je lijkt de Telegraaf wel! Afz. Veerle Slegers (overigens in het bezit van twee paspoorten. Zoals vele SP-ers).

 5. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Erg inhoudelijk veerle. Zeker SP?

 6. Veerle avatar
  Veerle

  Wie in een glazen huis woont moet niet met steentjes gooien, Pierewietplantje. Oftewel: Met zo'n nickname moet je wel beter je best doen om serieus te worden genomen. En voordat je met Marjo Frenk meeknuffelt en niet wilt optreden tegen imams die uit strategische overwegingen publiekelijk een redelijk gezicht tonen maar achter de schermen verzet en haat tegen de Nederlandse samenleving kweken onder kwetsbare bevattelijke jongeren: Ga eerst eens praten met de Tilburgse moslimmeisjes die eerst vrij en blij konden studeren en een eigen leven leiden. En die nu onder grote psychologische en ideologische druk van Salam en imams zoals hij in een niqaab lopen, gestopt zijn met hun studie en alleen nog de orthodoxe Islaminterpretatie volgen. Onder bedreiging met hel en verdoemenis. En praat dan ook meteen met de ouders van die meisjes en met de talloze andere bezorgde Marokkaanse Tilburgers die hun eigen kansen en die van hun kinderen bedreigd en beschadigd zien door dit soort imams.

 7. Visser avatar
  Visser

  "….En voordat je met Marjo Frenk meeknuffelt en niet wilt optreden tegen imams die uit strategische overwegingen publiekelijk een redelijk gezicht tonen maar achter de schermen verzet en haat tegen de Nederlandse samenleving kweken….". Inderdaad beangstigend om te zien hoe makkelijk Marjo Frenk goochelt met woorden als tolerantie en na