Geplaatst

sociaal erfgoed

Ut Rooie Bietje bestaat 25 jaar. Net als La Poubelle en de Pollepel. Instellingen die net zo bij het sociale erfgoed vanTilburg horen als Peerke Donders, Gerrit Poels en Miet van Puijenbroek.

Ontstaan in de roerige jaren 80 en voortdurend kunnen blijven bestaan door de volhardendheid en bevlogenheid van enkele mensen. Henk van Doremalen en Paul Spapens hebben de geschiedenis van Ut Rooie Bietje en De Pollepel in een mooie uitgave opgetekend. Oude en nieuwe foto’s maken het tot weer een bijzonder historisch document over Tilburgs sociale erfgoed. (voor slechts 3.50€ te koop en zeer de moeite waard!)

Ik ken mensen die met nostalgische gevoelens naar deze tijd terugkijken.Een tijd waarin je nog gewoon met een bakfiets op pad ging als er gesjouwd of versjouwd moest worden, waarin we gewoon aardappelen, groenten en vlees (of vaak zonder vlees) aten, heftig disussieerden over het toenemende consumentisme en waarin het ieders liefste wens was dat de wereld kernwapenvrij werd om te beginnen Tilburg.

De tijd waarin bestuurders weliswaar echte regenten waren maar sommigen wel een sociale regent waren.Want blijkens bovengenoemde publicatie bleek er in de begintijd van De Pollepel bij het gemeentebestuur veel bereidheid om snel mee te denken met de initiatiefnemers en mee te zoeken naar een geschikte ruimte. We noemden de toenmalige bestuurders in elk geval mijnheer,(behalve die ene vrouw dan) ze droegen zonder uitzondering een stropdas en fietsten zeker niet ‘los’ door Tilburg. Laat staan dat je ze even belde of mailde (…) .Toch hebben velen van hen bijgedragen aan de Tilburgse cultuur waarin het mogelijk is geweest dat instellingen als La Poubelle, Ut Rooie Bietje en De Pollepel zich hebben kunnen ontwikkelen tot niet meer weg te denken voorzieningen.

Wat mij betreft zijn het monumenten uit de jaren 80 die het verdienen door hedendaagse bestuurders op handen te worden gedragen. Wat mij betreft mag dat best met de bril op van de 21ste eeuw als dat maar niet betekent dat er vooral aan contracten en verantwoordingsverslagen moet worden gewerkt, dat ze mee moeten gaan doen met openbare aanbestedingen, hiervoor offertes moeten gaan indienen en de kans lopen hun in 25 jaar opgebouwde deskundigheid te verliezen. Juist daarom heeft GroenLinks in 2004 tegen het nieuwe systeem van aanbesteden van het welzijnswerk geweest. Vooralsnog is er nog geen reden hierop terug te komen.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “sociaal erfgoed”

 1. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  G

 2. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Hartverwarmend ook hoe je ook aan het Missionaircentrum aan de Bredaseweg dezelfde toewijding treft. Dat moeten we behouden!!

 3. Maurits avatar
  Maurits

  Leg onderstaande laatste stuk eens uit?
  Jullie zijn tegen(waarschijnlijk nu nog dus al 2 jaar.) Is je standpunt dan niet fout als je in twee jaar nog geen rede hebt gezien cq gevonden om erop terug te komen? Of begrijp ik u verkeerd?

  Juist daarom heeft GroenLinks in 2004 tegen het nieuwe systeem van aanbesteden van het welzijnswerk geweest. Vooralsnog is er nog geen reden hierop terug te komen.