Geplaatst

Leuke ideetjes

Politiek bedrijven op hoofdlijnen houdt in dat je als raadslid kaders(beleid) stelt (of nauw betrokken bent bij de kaders zoals het college die voorstelt)voor het toekomstig beleid, je in de stad laat zien en in je eigen achterban en breder je voelhorens uitsteekt om te horen, zien en voelen wat er leeft, wat het effect is van het beleid, of het in verhouding staat tot de  middelen etc. Op basis hiervan kun je natuurlijk met nieuwe voorstellen komen maar de kunst is wel het college te laten uitvoeren en als raad op hoofdlijnen de kaders hiervoor te bepalen. Het lijkt er de laatste tijd op alsof de raad aan het uitvoeren is; de ”leuke ideetjes” leiden bij voortduring tot initiatieven, brieven, voorstellen voor een akkoord en wat je al meer kunt verzinnen.

Is het politiek om voor te stellen om het nieuwe ijsstadion de naam van Ireen Wüst mee te geven? (wat mij betreft niet; als je dat al als idee hebt moet je de mensen van de ijsclub zelf in de gelegenheid stellen dit idee te opperen, daar zijn politieke partijen niet voor). Inhoudelijk zijn er voorstellen genoeg die leuk zijn en best de moeite waard om eens te lanceren. Voor iedere fractie geldt; veel tijd en netwerken bij andere afdelingen en je hebt in ”no time” tig leuke ideetjes om in Tilburg mee te scoren. De pers (BD) is niet kritisch dus plaatst alles zonder achtergrond of commentaar en de partij die de meeste ”leuke ideetjes” heeft staat vaak in de krant/ander medium.

Als al die leuke ideetjes leiden tot opdrachten aan het college lopen we het gevaar dat het echte werk blijft liggen. De veelheid van initiatieven die de raad op dit moment zelf doet zou kunnen leiden tot de roep om meer ambtenaren en dat kan nooit de bedoeling zijn. Bovendien lijkt het alsof de raad hard werkt maar als er niemand meer is die in de gaten houdt hoe het gaat met de grote ruimtelijke projecten, de bomennota, het ingezette milieu-en energiebeleid, het luchtkwaliteitsbeleid, de uitvoering van het fietsbeleid en de staat van de fietspaden (hoe zit het met de besteding van die 2 miljoen extra voor onderhoud???), de maatschappelijke opvang, de vrouwenhulpverlening, de stedenbanden, de uitvoering van het armoedebeleid en noem zo nog maar eens wat belangrijke terreinen dan doet de raad haar werk niet goed.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

13 reacties op “Leuke ideetjes”

 1. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Ik zou zo'n reactie van je verwachten bij initiatieven als 'lintjes voor kinderen' (SP)of 'gevelprijs' (AB). Maar als betrokken Tilburgers als Hans Smolders (toch jaren top-ijshockeyer), LST-er Peter van den Hoven, al jaren actief voor het ijsgala, voor de ijsvereniging Sky en Bijt (over " de mensen van de ijsclub zelf" gesproken!) , sportmens Bas Wilthagen (PvdA), een voorstel indienen om voor de naam van het ijsstadion Ireen W

 2. Monique avatar
  Monique

  Mevr. Frenk van Groen Links laat haar onnozele wethouder Mevis liever boompjes planten in Matagalpa!! Daar is de politiek zeker wel voor in het leven geroepen!!!!!! Ik ga nooit meer naar de stembus want zeer veel bomen in onze stad worden zomaar omgezagen!!!!

  Hartelijk groet,
  en sinds vandaag ex Groen-Links stemmer

 3. @monique avatar
  @monique

  Welke partij komt er beter op voor het milieu denk je Monique?

 4. Monique avatar
  Monique

  Geen enkele politieke partij daadwerkelijk!! Waarom komen er geen voorstellen van deze partijen zoals het verlagen of afschaffen van wegenbelasting als je op LPG rijdt?? Enz. enz. enz. enz.
  En nu loopt iedereen achter die Al Gore aan en men wil hem nu zelfs voordragen voor een Nobelprijs?? Is iedereen soms vergeten dat hij 8 jaar de 2e machtigste man van Amerika is geweest en toen geen ene moer heeft gedaan aan Kyoto etc. en dan nu Mr Milieu uit gaan hangen?
  Dit is te vergelijken met Paul Rosemoller die niet wist dat hij 70 duizend euro kreeg voor een dag werken in de commissie Pavem!! Nee Groen Links hef jezelf gewoon op samen met al die andere 1 mansfractie's in de Tilburgse gemeenteraad!!
  Vanaf nu vertrouw ik het milieu in Tilburg toe aan de SP en de LST

  Hartelijke groet, ex- Groen Links stemmer

 5. Sven / Neerlands Wel avatar
  Sven / Neerlands Wel

  Beste Monique
  Hoewel ik u helemaal begrijp hoop ik toch dat u in 2010 gaat stemmen. Als alle ontevrede stemmers wegblijven blijft de minderheid met de traditionele stemmers gewoon aan de macht. Als je ontevrede bent moet je dus juist gaan stemmen.En zeker je mening laten horen.

  Sven
  Neerlands Welzijn
  tilburg.blogeiland.nl

 6. GroenLinks lid avatar
  GroenLinks lid

  Als reactie op Monique:
  In het verkiezingsprogramma van de SP Tilburg komt het woord milieu niet voor, de afgelopen 4 jaar heeft de SP nooit initiatieven genomen op het gebied van energie en milieu. Scoren bij de pers en publiciteit genereren kan de SP veel beter dan GroenLinks, dat zegt niets over de politieke resultaten.
  De Groene Mal de Windmolens,het bomenbeleid, luchtkwaliteitsbeleid zijn allemaal initiatieven van GroenLinks geweest. Dat u ons afrekent op de vergoeding die Paul Rosemoller krijgt voor zijn werk voor Pavem zegt meer over u dan over ons lijkt me.Ik hoop dat u bij de SP wel krijgt wat u wilt. Vooralsnog weigerde de SP in Tilburg mee te regeren waardoor iets bereiken stukken lastiger is.

 7. Sven / Neerlands Welzijn avatar
  Sven / Neerlands Welzijn

  Verkiezingsprogramma’s? als je dat nu allemaal als waarheid kon zien wat hadden we dan een fijne schone en groene stad. Het feit blijft.Met groen links in het college (al jaren) vind er een gigantische kaalslag in onze vroeger zo mooi groene stad plaats. Logisch dat men dan groen links de rug toekeerd en gaat kijken/zoeken naar alternatieven. Wat heb je aan een partij wat het belangrijkste van hun programma niet eens serieus neemt.Het groene van groen links?

  Bomenbeleid- gigantische kaalslag in tilburg.
  Luchtkwaliteit-18 grote tilburgse straten zijn de meest luchtvervuilde van Noord Brabant.
  Parken/speelvelden- volgebouwd onderhet mom van kwaliteitsimpuls en verdichtingsdrang.
  ETC

  Sven
  Neerlands Welzijn
  tilburg.blogeiland.nl

 8. groene trol avatar
  groene trol

  Duidelijk dat Groen links niet weet wat ze zeggen
  http://tilburg.sp.nl/verkiezingen/raad20 MILIEU.
  Afval,BAT,Biotechnologie,Groenvoorziening

 9. Francine avatar
  Francine

  en dat zooitje altijd ontevreden dombo's dat hier reageert, die weten precies hoe het moet. Laat me niet lachen.

 10. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  veel slechter dan de dombos die er nu al jaren zitten kan het niet. Maar fijn dat je zo denkt. Erg inhoudelijk. Een raadslid van een andere partij een dombo noemen. Een ontevrede Tilburgse een dombo noemen. Een alternatief een dombo noemen. Het zegt heel veel over jou. Vroeger had je een lied van Jan ten Hoopen. Met de titel Je bent alles. Denk daar eens aan.

 11. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Beste 'GroenLinks lid',
  Wat is er toch mis met jullie geheugen? In het SP verkiezingsprogramma staat n

 12. Monique avatar
  Monique

  Het is niet te geloven van Groen Weg!(Links) Gaan ze nu een paar dagen voor de verkiezingen 3 boompjes planten, maar de afgelopen 8 jaar hebben we GL niet gezien toen er moest worden opgekomen tegen de kaalslag in Tilburg. Groen links jullie zijn als eerste verantwoordelijk voor deze kaalslag als collegepartij!! Dhr. v/d Hout heeft gewoon gelijk in zijn reactie. Voor het millieu zou het beter zijn als een v/d oppositiepartijen(LST,SP) de plaats inneemt van Groen Links in deze coalitie!!

  Hartelijke groet, ex groen links stemmer

 13. Monique avatar
  Monique

  Als de waarheid gesproken wordt is Mevr. Frenk niet thuis!!

  Hartelijke groet, ex- Groen Links stemmer