Geplaatst

Behoud de fietsenafdeling van de Diamantgroep!

Zoals vele andere Tilburgers schaf ik alle tweede handsfietsen voor mij en mijn gezinsleden al sinds jaar en dag aan bij de fietsenafdeling van de Diamantgroep in de Jules de Beerstraat. Bij toeval kwam ik erachter dat de toekomst van deze afdeling erg onzeker is. Dit tot ontevredenheid van de medewerkers en ongetwijfels ook van vele klanten.Daarbij vindt GroenLinks het een voorziening die voor de mensen die er werken en voor de stad maatschappelijk van belang is en niet mag verdwijnen

Het is geen ”design”fietsenhandel en je hebt meestal ook niet veel keuze maar je kunt er terecht voor een prima opgeknapte doorsnee dames-of herenstadsfiets voor een redelijke prijs. Je moet er tegen kunnen dat er soms pas na 4x terugkomen iets voor je bijzit en je moet er ook tegen kunnen dat de medewerkers niet altijd even snel zijn. De fietsen die verkocht worden zijn onder andere de verkeerd geparkeerde fietsen die de Diamantgroep door de hele stad ophaalt. Zowel GroenLinks als de SP hebben hier regelmatig tegen geprotesteerd ;we vinden dat de gemeente wel heel strikte opdrachten geeft waardoor menigeen zijn of haar fiets ziet verdwijnen terwijl hij even een halfje brood haalt.Kort stallen moet mogen! Als de fiets na 3 jaar (!!!)niet bij de Diamant is opgehaald werd deze tot nu toe opgeknapt en verkocht.

Bij toeval (er was weer eens een ‘nieuwe’ fiets nodig) kwam ik erachter dat de toekomst van deze fietsenafdeling in gevaar is. De directie van de Diamantgroep (tegenwoordig los van de gemeente) beraadt zich op de toekomst van de afdeling. Problemen zijn volgens de werknemers die ik sprak onder andere de opslagcapaciteit (Gewoon minder ruimen lijkt de beste oplossing)en waarschijnlijk ook de kosten , die niet opwegen tegen de baten. Behalve Diamantairs (medewerkers van Diamantgroep) werken er ook Haltklantjes en waren er leer-werkplaatsen voor scholieren. Bij uitstek maatschappelijke taken die inderdaad waarschijnlijk meer kosten dan opbrengen. De werkplaats ademt altijd een prettige sfeer uit en iedereen die er komt weet dat hij niet in een hypermoderne fietsenwinkel is met dito medewerkers (bestaan die?). Natuurlijk mag de Diamantgroep niet concurreren met de reguliere fietsenhandel maar daarvan is volgens mij geen sprake.

GroenLinks heeft het college gevraagd zich in te zetten voor behoud van deze fietsenafdeling. Met enige creativiteit en geld (waartegen geen bezwaar kan zijn lijkt me) moet het mogelijk zijn deze werkplaatsen te behouden voor de mensen die ze hebben en wellicht uit te breiden naar de fietsenstallingen in de stad waar je natuurlijk best iemand neer kunt zetten die tegen een vergoeding kleine reparaties wil doen. 

Meer mensen op (goedkope tweedehands) fietsen draagt bij aan het fietsbeleid en aan het milieubeleid. Daarbij zijn er een aantal arbeidsplaatsen ook geschikt voor mensen diereintegreren of anderzijds tijdelijk aangepast werk nodig hebben. Kortom een hartstikke nuttige en noodzakelijke voorziening die niet uit Tilburg mag verdwijnen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Behoud de fietsenafdeling van de Diamantgroep!”

 1. Nescio avatar
  Nescio

  Beste Marjo,

  Als je dit project wil redden dan zou ik maar eens snel met de directeur van de afdeling Industrie van de Diamant-groep gaan praten…..

 2. anoniem avatar
  anoniem

  van mij mag die afdeling verdwijnen dus red hem niet marjo