Geplaatst

goedkoop en duurzaam licht

Tijdens de begrotingsbehandeling voor het jaar 2005 heeft de fractie van GroenLinks een fantastisch voorstel per motie ingediend om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijnom aan iedere Tilburger één of meer spaarlampen te verstrekken. Doel: forse energiebesparing op stadsniveau (we zouden daarmee een flinke bijdrage kunnen leveren aan de Kyote doelstellingen) en een besparing voor de huishoudens ter compensatie van het verdwijnen van de zalmsnip. Helaas, het College heeft wel al 2 jaar de kerstverlichting in de Heuvelstraat gefinancierd maar er komt maar geen voorstel voor de spaarlampen.Er was trouwens toen ook geen meerderheid in de raad voor dit fantastische idee te vinden maar de wethouder meldde ons net op tijd dat hij het voorstel in onderzoek zou nemen. Ik weet dat een aantal ambtenaren dat wel heeft gedaan maar op één of andere manier komt het niet verder. Dat het wel kan bewijzen de buren:De gemeente Breda verleent BredaPashouders bijzondere bijstand ter compensatie van de gestegen energielasten. Zij doet dit in natura door elk huishouden met een BredaPas spaarlampen te geven. De huishoudens kunnen voor € 50,- aan spaarlampen bestellen voor rekening van de gemeente bij stichting SlimLicht!. Breda is de eerste gemeente die op deze grote schaal gratis spaarlampen verstrekt aan Bredase huishoudens met een minimuminkomen.

Gestegen energielasten Het afgelopen jaar zijn de energielasten flink gestegen. Dit treft met name huishoudens met een smalle beurs. De gemeente Breda heeft in maart 2006 aan huishoudens een energietoeslag toegekend van € 45,- per huishouden. Als vervolgactie op de energietoeslag wil de gemeente Breda gratis spaarlampen geven aan Bredase gezinnen met een laag inkomen. Met het gebruik van spaarlampen kan fors worden bespaard op de energierekening: gemiddeld € 40,- over de levensduur van een lamp (6000 branduren).

 

GroenLinks zal tijdens de bespreking van de maatregelen in het kader van de Task force armoede dit voorstel aan de andere raadsleden voorleggen en bij de begrotingsbehandeling van 2007 opnieuw met een voorstel komen om spaarlampen te geven aan Tilburgse gezinnen. We zijn van mening dat minstens een deel van de dividenten van Essent ten goede moet komen aan duurzame energiemaatregelen waar alle Tilburgers op korte en lange termijn profijt van hebben.

Wellicht dat de gisteren door Al Gore gepresenteerde film : An inconvenient truth ”over de gevolgen van klimaatverandering als extra stimulans kan dienen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “goedkoop en duurzaam licht”

 1. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  Wat dacht je van wat windmolens. Doel duurzame energie verkrijgen wat nog schoner is dan een spaarlamp wat door "vuile" energie werkt.

  Neerlands Welzijn blijft voorstander van Windmolens. Niet als totaal oplossing maar zeker als een stukje van de oplossing voor een beter welzijn van alle bewoners door de luchtvervuiling terug te dringen.

  En andere oplossing is zonne-panelen verstrekken aan minima. Dit is blijvend besparend voor de vaste lasten, en niet alleen tot het moment dat het lampje het begeeft. O.K. het is wat duurder. Maar dan koopt de gemeente maar een spinderkunstwerkje minder. Want zeg zelf wat is belangrijker?

  Milieu of kunst? (milieu)
  Welzijn of kunst? (welzijn)
  Armoede bestrijding of kunst (armoedebestrijding)

 2. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Als bescheiden nieuw raadslid begin ik enig licht in de tunnel te zien.

 3. helder licht avatar
  helder licht

  Dat zijn T-L balken.