Geplaatst

De vijfsprong SLOT

Hoewel de weblogonderwerpen talloos zijn: anti-discriminatiedag, het mooie kunstwerk van Doreen Southwood op het Transvaalplein, de bijeenkomst met organisaties die zich inzetten voor mensen in landen elders in deze wereld en natuurlijk de aanleg van het geboortebos (zie ook groenlinkstilburg.nl) deze keer het slotakkoord voor De Vijfsprong.

Als politieke partij heb je een eigen mening over ontwikkelingen in de stad maar laat je je bij ruimtelijke ontwikkelingen ook informeren/adviseren door betrokken bewoners. Toen wij ons (ook nadat we met enkele bewoners hadden gesproken)roerden over de allereerste plannen over De Vijfsprong (het rechtdoortrekken van de Noordstraat ten koste van het pleintje voor de Spaarbank)hadden we meteen een boze bewonersgroep aan onze broek hangen. Ook de ambtenaren op het stadhuis waren ‘not amused’; ze hadden dit plan nota bene samen met de bewoners bedacht en nu kwam GroenLinks ineens dwars doen.

Omdat ook een aantal collegeleden het een zot plan vond én omdat er ook veel bezwaren van bewoners waren ingediend is er opdracht gegeven met alternatieven te komen. Hierna zijn er 3 voorstellen voorgelegd waarna een meerderheid van de raad voor voorstel 2 (wel herinrichten, het pleintje behouden met een nieuwe boom en een nieuwe lichtmast, het parkje herinrichten met het Hiroshima monument en met de Ginko). In oktober was er een raadsmeerderheid voor dit plan. In november was de Vijfsprong weer nieuws omdat de monumentencommissie tegen voorstel 2 was vanwege het verlies van identiteit van de Vijfsprong.Overigens was dit slechts voor 2 politieke partijen nieuws, de rest wist dit al want dat had de wethouder al laten weten tijdens de commissievergadering.

Vorige week kwam het definitieve collegebesluit over de Vijfsprong waarin ook rekening is gehouden met de door de bewoners en door de monumentencommissie ingediende bezwaren.Voorstel 2 blijft de basis voor de herinrichting maar de lantaarn blijft maar komt in het parkje en dit wordt samen met de bewoners (welke bewoners?) heringericht. Ook komt er een grote boom terug en blijft het pleintje een pleintje.

 

Terugkijkend zijn wij er van overtuigd dat er, als wij geen amok hadden gemaakt in het voorjaar, nu een plan was gekomen wat het pleintje op de Vijfsprong had weggevaagd.Hoewel er echt vel bezwaren tegen waren ingediend… 

Dat er veel bewoners zijn die het pleintje niet willen herinrichten verbaast niet maar GroenLinks staat op het stadnpunt dat als je de gehele binnenstad herinricht je ook alles moet doen en zoveel mogelijk aan een eenduidige uitstraling moet werken. Het plan zoals het er nu ligt en zeker nadat er ook nog rekeing is gehoudn met de wensen van de omwonenden lijkt ons een prima plan waar dit stukje binnenstad nog leuker van wordt.

In het collegebesluit (collegebesluiten week 11 2007)staat niets over de planning; wat mij betreft snel beginnen of pas in het najaar zodat we zo kort mogelijk verstoken blijven van dit leuke terras.

Tot ziens op het terras?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

12 reacties op “De vijfsprong SLOT”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Haar commentaar:
  moet je er alles aan doen om zoveel mogelijk aan een eenduidige uitstraling te werken?

  Hier geeft ze werkelijk aan dat in haar visie Tilburg een eenheidsworst moet worden. Elk afwijkend en vaak ook historisch stukje Tilburg word zo langzaam verleden tijd. Eeuwig zonden om zo met de uitstraling en vaak oudere herkenningspunten van je stad om te gaan.(hier doel ik niet alleen op de vijfsprong.

  Andere opvallende uitspraken in haar stuk:
  1.ze hadden dit plan nota bene samen met de bewoners bedacht en nu kwam GroenLinks ineens dwars doen.
  2.Dat er veel bewoners zijn die het pleintje niet willen herinrichten verbaast niet maar GroenLinks staat op het stadnpunt dat als je de gehele binnenstad herinricht je ook alles moet doen
  3.het parkje en dit wordt samen met de bewoners (welke bewoners?) heringericht.
  4.rekening is gehouden met de wensen van de omwonenden lijkt ons een prima plan waar dit stukje binnenstad nog leuker van wordt

 2. Petra avatar
  Petra

  Ik ben not amused met het herinrichtingsplan voor de Vijfsprong. Hoezo moet je er alles aan doen om zoveel mogelijk aan een eenduidige uitstraling te werken? Is die redenering niet te rigide?
  Met de Vijfsprong, zo als die er nu uitziet, is niet veel mis. Alleen mag de citroenstruik wel eens gesnoeid worden en het wordt tijd dat er een heester wordt geplant bij de taxushaag, zodat je dat lelijke raam van de pizzatent niet meer ziet (de grote buxus die daar stond werd illegaal gekapt). O ja, en dat reclamebord, dat de gemeente voor de oude spaarbank heeft geplaatst, haal dat maar weg.

 3. Monique avatar
  Monique

  Als er in een artikel van Marjo Frenk bij de lijstblog de vinger op de zere plek wordt gelegd schrijft ze in rap tempo een nieuw artikel zodat de kritiek niet meer bovenaan komt en ze het snel kan vergeten en hoop dat niemand het ziet!! Daarom raad ik u aan om eerder artikelen van Marjo te lezen zoals; Marktplaats en Leuke ideetjes

  Ex- Groen Links stemmer

 4. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Over jezelf tegenspreken gespoken.
  – – – – – – – – – – – – – –
  DAT ER VEEL BEWONERS/OMWONENDE ZIJN DIE HET PLEINTJE NIET WILLEN HERINRICHTEN VERBAAST NIET maar GroenLinks staat op het stadnpunt dat als je de gehele binnenstad herinricht je ook alles moet doen en zoveel mogelijk aan een eenduidige uitstraling moet werken. Het plan zoals het er nu ligt EN ZEKER NADAT ER OOK NOG REKENING IS GEHOUDN MET DE WENSEN VAN DE OMWONENDE lijkt ons een prima plan waar dit stukje binnenstad nog leuker van wordt.
  – – – – – – – – – – – – – –

  DIT NOG LOS VAN HET FEIT DAT IK RONDUIT EEN TEGENSTANDER BEN VAN DE EENHEIDSWORST VAN TILBURG DIE GROEN LINKS VOORSTAAT. DIT COLLEGE EN OOK HET VORIGE WAAR OOK GL INZAT STAAN OF STONDEN ZEKER VOOR DIE EENHEIDSWORST EN VOOR KAALSLAG IN DE STAD. VOOR VERDICHTING WAT EEN MOOI WOORD IS VOOR VOLBOUWEN VAN PARKEN EN SPEELVELDEN.

 5. Frans avatar
  Frans

  De eenheidsworsT, die we in Tilburg door de strot krijgen geduwd, smaakt niet.

 6. Sven avatar
  Sven

  @Frans. Smaken verschillen. Ook al ben ik het met u eens.Maar moest u zonodig weer die q*t T erbij halen? ook daarvoor is GL net als die eenheidsworst mede voor verantwoordelijk.

 7. mevrouw Verberne avatar
  mevrouw Verberne

  Ik snap al die drukte over de Vijfsprong niet. Het wordt tijd dat het daar eens netjes wordt bestraat met Chinees graniet. Zoals het er nu uitziet: Het is gewoon een rommeltje!
  Ik ben wel blij dat de antieke lantaarnpaal een plaatsje krijgt in het plantsoen.Nu zie je hem namelijk bijna niet staan en ik denk dat hij staks in het parkje wel mooi uitkomt.

  mevrouw Verberne (omwonende)

 8. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  En als in dat nieuwe oosterse graniet die monumentale boom met een omtrek van 1 meter 50 geworteld blijft in Nieuwland, dan is toch bijna iedereen tevreden?

 9. Petra avatar
  Petra

  Het parkje bij de Vijfsprong werd begin jaren 30 aangelegd. 'Bij de aanleg zal moeten worden getracht de bebouwing door opgaande beplanting zoveel mogelijk aan het oog te onttrekken', zo schreven destijds B en W. Tegenwoordig is een heel andere benadering in de mode in Tilburg. Bij sommige nieuwbouwprojecten worden nauwlijks nog bomen aangeplant en het komt voor, dat bomen worden gekapt om juist zicht te geven op gebouwen. De ontwerper van de Vijfsprong koos voor een gevarieerde beplanting; tegenwoordig is het steeds meer van hetzelfde.
  Dat de gemeente aan de pizzabakker vergunning heeft verleend om in de blinde gevel een raam te maken is niet handig geweest. Van het een kwam het ander. Nu ontsiert zelfs recame het park.
  Het lelijke paaltje met nummerplaat, dat vooraan in het plantsoen staat, wie heeft dat er eigenlijk neergezet?

 10. Overurenredactie avatar
  Overurenredactie

  Ach gut, Marjo is dieje titel niet een beetje aanmatigend? DEN VIJFSPRONG SLOT. Moeten we er nu allemaal het zwijgen toe doen. Of betekend het jouw slot. Dan was MIJN SLOT OVER DEN VIJFSPRONG OF SLOT VIJFSPRONG? (met de KLEMtoon op het vraagteken) veul beter geweest. Koppen zoeken is een heel apart verhaal. Moet ook eigenlijk den schrijvert van het verhaal niet doen. Maar dat is ondertussen journalistiek ouwerwets. Wij zitten er ook vaak langs maar gelukkig niet zo vaak en ver als het Brabantsch Tabloike en jij deze keer.
  Groetjes
  Groetjes

 11. gaon avatar
  gaon

  As den brandweer. Volgens mij is dat een paaltje van een nutsbedrijf danwel de brandweer, die zelf niet brandveilig schijnen te zijn. Blusapparatuur zat in de buurt dacht ik zo….storm in een plas bluswater

 12. Maurits Jansen avatar
  Maurits Jansen

  En dan over een jaar alsnog die boom zien verdwijnen? Daar heeft de gemeente een toverwoord voor. Niet hocus pocus maar opdrukkende wortels. Resultaat zagzaagzaagzaag weg boom! de cda/pvda/gl oplossing!