Geplaatst

15 jarige terroristen???

Ruim twee jaar geleden is de wet op de identificatieplicht ingevoerd. Zelf nog nooit mijn ID hoeven tonen maar thuis al wel meerdere brieven van het justitieël incassobureau ontvangen vanwege het feit dat één van mijn kinderen zijn ID niet bij zich had. Hoewel ik privé en politiek zoveel als mogelijk is scheidt verdient dit feit toch ook politieke aandacht van GroenLinks.Een mini onderzoekje onder vrienden en bekenden levert schokkende feiten op. Dat verdient meer onderzoek. Een gesprekje met Hans Rube van het BD leidde een drietal weken geleden tot een berichtje hierover in het BD.

Veel van de door mij ondervraagden hadden hun ID moeten laten zien zonder dat duidelijk was waarom ze dat moesten.Wat was de aanleiding? In een groot aantal gevallen (15-17 jarigen) vanwege het zich ergens bevinden/ophouden waar dat niet mag. (Naast boetes voor het niet tonen van het ID zijn er daarnaast dus ook veel boetes voor het zich bevinden van etc…aan deze categorie ondervraagden uitgedeeld). 

Het OM in de regio Tilburg laat weten tussen januari 2005 (invoering van de wet) en heden ruim 1500 boetes te hebben uitgedeeld. Landelijk zijn dat er 100.000 geweest tot augustus 2006. De wet is ingevoerd ter bestrijding van het terrorisme. Van de 1500 boetes die in onze regio zijn uitgedeeld heb ik er vijf thuis en ken ik minstens 20 mensen die er ook 1 of meer hebben. Onder deze mensen (veel kinderen van rond de 15) is geen enkel potentiële terrorist, onder deze kinderen (ong. 80% jongens)zit er ook geen die ambities in die richting heeft.

Landelijk zijn er diverse actiegroepen bezig met voeren van processen tegen dit misbruik van de wet. GroenLinks Tilburg verzamelt hierover meer informatie om over dit onderwerp de discussie aan te kunnen gaan met de burgemeester. Gelukkig is ook de SP altijd kritisch over dit soort zaken. De schriftelijke vragen die ze vandaag hebben gesteld zijn ook onze vragen aan de burgemeester. GroenLinks hoopt dat we met de gegevens die dit oplevert met meer steun van andere partijen de burgemeester ertoe kunnen bewegen dit bespreekbaar te maken in de zgn driehoek met politie en openbaar ministerie.

Het zou er in elk geval toe moeten leiden dat het aantal uitgedeelde boetes voor het niet dragen van een ID, aan minderjarigen afneemt. Kritisch blijven op alles wat met persoonsregistratie te maken heeft is geen luxe maar noodzaak!! We willen nog seeds geen politiestaat.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “15 jarige terroristen???”

 1. Nescio avatar
  Nescio

  Marjo, een vraag;had je ook zo gereageerd als het jongeren in Noord, Groenewoud of Broekhoven betrof?
  Daar komt dit heel veel voor…

 2. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Geen idee waaruit Nescio opmaakt dat de door mij ondervraagde jongeren niet uit Noord of andere wijken komen.
  Het merendeel van de door mij bevraagde jongeren komt uit TIlburg-Noord, West en de binnenstad. Meer dan de helft van deze groep heeft overigens een kleurtje maar ik weet niet of je daar conclusies aan mag verbinden.

 3. Nescio avatar
  Nescio

  Marjo, ik kreeg de indruk uit jouw stuk dat het de binnenstad betrof,…maar inderdaad in de genoemde wijken loopt het controleren de spuigaten uit.
  Wat je laatste opmerking betreft, mogelijk kan de burgemeester daar antwoord op geven…

 4. Sven avatar
  Sven

  Het is dan ook niet Nescio die begint over een kleurtje. Maar over jongeren uit Tilburg noord.

  De enige juiste omschrijving.

  Het zijn immers voor alles jongeren uit Tilburg en in dit voorbeeld uit Tilburg Noord, groenewoud of Broekhoven.

  Wel is het een feit dat die jongeren een id moeten bijhebben. Ook een besluit van het huidige zetelklevende establisment. Waar ze het al ver voor het terrorisme tijdperk over hadden. Maar dat valt onder de zelfde noemer als gezichtscan pasjes voor het zwembad Stappegoor.

 5. Corin avatar
  Corin

  Dat er een heuse heksenjacht tegen jongeren gaande is blijkt wel uit de bekeuringen die onze zoon krijgt thuisgestuurd.
  Hij rijdt met zijn snorfiets 20 km/u door de Korvelseweg en zit te bellen. DAT MAG NIET, dus wordt hij aangehouden. Hij komt recht van school, is erg slordig en heeft alleen zijn ID bij zich, maar g