Geplaatst

weeklog van een raadslid

Net als veel andere raadsleden heb ik me tijdens de verkiezingscampagne behoorlijk geërgerd aan de opmerkingen van met name Hans Smolders over raadsleden. Zakkenvullers en andere opmerkingen waarmee hij zijn minachting voor dit werk tentoonstelde. Nog onlangs stond er in De Koerier dat Hans zichzelf het hardst werkend raadslid noemt. Ik denk dat hij en een aantal van zijn fractiegenoten zich echt niet gerealiseerd hebben wat het werk van een raadslid kan inhouden. Het zou ze sieren als ze dat eens lieten weten ipv</ de negatieve geluiden over het werk van raadsleden voortzetten. Eénmalig een weeklog waarin inzicht in een geheel willekeurige week van een raadslid. Nevenactiviteiten: baan 32 uur, gezin (partner werkt parttime en doet de regie van ons huishouden) drie kinderen.Niet vermeld zijn kranten lezen, nieuws volgen, relaties onderhouden via mail en telefoon en de gewone dagelijkse dingen als huiswerk overhoren, opuimen etc.

‘Zondags sta ik altijd om uiterlijk 08.00 op. Dat viel deze zondag niet mee vanwege een leuk laat feest op zaterdag. De gehele ochtend stukken gelezen en post verwerkt. Vanaf 13.00 op familiebezoek in Eindhoven geweest. ’s avonds nog met een partijgenoot gebeld.

Maandagochtend vanaf 09.30 op pad geweest met Harald, vrijwilliger bij de TOG. Als gehandicapte in een roltoel door Tilburg Zuid gereden. Afspraken gemaakt over rit met de deeltaxi.

‘smiddags vanaf 14.00 commissievergaderingen: Maatschappij waar het armoededebat helaas partijpolitiek werd opgepakt en inhoudelijk niet sterk was. Verbazingwekkend dat er nog steeds partijen zijn die denken dat we alle jaren niets hebben gedaan en nu verbaasd zijn dat er niet zoveel nieuws valt te verzinnen.Zelf denken we dat er met de aanbevelingen een goede aanvulling op het huidige beleid te maken valt. De vergadering gaat tot 18.00 door en ik heb mijn fractiegenoot Paulus beloofd

‘savonds bij de commissie fysiek het woord te voeren bij een agendapunt wat gaat over Tilburg West waar hij werkt als jongerenwerker. Een snelle hap in het café dan maar en meteen door. Omdat alles uitloopt ben ik om 22.00 naar huis gegaan zonder het woord te voeren, het onderwerp komt nog een keer terug.Wel Interessante insprekers uit bijvoorbeeld Theresia en van de enige Gay sauna in Tilburg over het bestemmingsplan Loven Besterd Theresia.

Dinsdag overdag gewerkt in Den Bosch.Meteen vanaf het station naar het stadhuis waar we om 18.00 bijeenkomen om e.e.a. te bespreken over activiteiten van de gemeenteraad in de stad. Om 19.00 moet ik weg want het bestuur van GroenLinks heeft iemand uit de achterban die graag fractieondersteuning wil doen met mij in contact gebracht. We drinken samen koffie en bespreken de mogelijkheden.Vanaf 20.00 fractie: we hadden heel wat commissie na te bespreken en hebben een taakverdeling gemaakt over de behandeling van de begroting op 6 en 7 november. Vanaf 22.30 nog even naar het café.(Het kan best aardig zijn om van je mederaadsleden met wie je toch heel wat uurtjes doorbrengt ook eens iets persoonlijks te horen, de SP noemt dit al achterkamertjes maar ja, dat moet de SP nu eenmaal vol blijven houden).

Woensdagochtend een afspraak in Tilburg-Noord met de initiatiefnemers van het Ronde-tafelhuis. We maken ons met hen zorgen over de coordinatie van alle fysieke en sociale ontwikkelingen daar. Ondanks ons herhaaldelijke verzoek aan het college over inzicht in visie op de sociale infrastructuur aldaar lijkt er geen samenhang te zijn tussen de diverse maatregelen.Ik beloof binnenkort de lunch inloop te bezoeken.

‘smiddags naar Utrecht geweest voor mijn werk, in de trein de begonnen aan de begroting.

‘savonds alle -mail weer eens verwerkt (fantastisch medium, steeds meer mensen weten ons raadsleden hiermee te bereiken), Vluchtelingenwerk Tilburg gefeliciteerd met hun prijs en gebeld met bewoners van Tilburg Noord over het verdwijnen van het CruijffCourt in hun straat. Waar dezelfde mensen 7 maanden geleden geen CC wilden komen ze nu 9 oktober inspreken om het CC te behouden. Bestuurlijk vind ik dit geen fraaie actie van de wethouder(s)en ik ga hier niet zomaar juichend mee accoord. Ik wil een volwaardig veld op de plek van het CC.
‘savonds had ik een afspraak met initiatiefnemer van Nadetentiehuis Het Baken i.o.. Zelf ben ik betrokken geweest bij een dergelijk intiatief wat helaas niet van de grond is gekomen. Ik ben gevraagd in het bestuur van dit initiatief. Ben niet iemand om in allerlei besturen te gaan zitten maar vooruit, een nieuwe ervaring is niet verkeerd. Het kost hooguit 5 avonden per jaar.De week is nog maar half om maar het voelt alsof ik een volledige werkweek achter de rug heb… Vroeg naar bed dan maar.

Donderdag de gehele dag in den Bosch gewerkt en

‘savonds (hernieuwd) kennis gemaakt met de initiatiefnemers van het Vaderhuis (ze zoeken nog naar een betere naam). Ik was getuige van hun training voor een conferentie in november waar ze zich gaan presenteren. Indrukwekkende mannen met indrukwekkende verhalen die allen actief zijn in Tilburg en zich gezamenlijk willen inzetten voor de stad. Om 21.00 thuis, mailverwerken en weblog maken.

Vrijdag ben ik de gehele dag in Tilburg:

sochtends bezoek ik een vmbo conferentie in het WillemII stadion (ik ben lerarenopleider VMBO/MBO van beroep) en ‘smiddags ga ik naar een bijeenkomst van Palet over het nieuwe electoraat. Onze campagne kenmerkte zich al door deelname van veel allochtone medetilburgers en dat worden er komende jaren steeds meer als het aan ons ligt.

Het weekeinde wordt er door de kids gevoetbald en zal er wel gereden moeten worden. Zaterdag ga ik altijd naar de weekmarkt en ik zal de mensen van de werkgroep Tanzania gaan feliciteren met hun lustrum. Misschien dat ik zondag eens ga neuspeuteren…. of zakkenvullen?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “weeklog van een raadslid”

 1. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Marjo, ik wil best reageren, maar toen de SP t op haar weblog had over gemiddelde raadsleden van mannelijke sexe, al of niet sigaar-rokend… heb ik geen reactie van je gelezen.
  Het woordje 'zakkenvullers' kan ik in het kader van Smolders ook niet meteen linken (graag: bron en datum). Doet me meer denken aan te grote afscheidkado's (niet ons item).
  Typisch eigenlijk dat je iedere keer de LST op de schop neemt. Klinkt 'de frisse wind' van de TVP nu echt zoveel anders dan "die afgewerkte theezakjes moeten eens plaats nemen voor…"(vul in).
  What's in a name. ECHT verneukeratief vind ik dat je beweert ALLE ARMOEDE UIT TILBURG te verbannen. Tref je echt duizenden mensen mee als je t niet waar kunt maken. Is echt veel pijnlijker dan een paar raadsleden schofferen. Ik kan verkiezingsretoriek wel relativeren en wil die discussie wel aan. En jij? Durf je coalitiegenoot CDA hier niet eens bij naam te noemen?
  Graag een reactie, dan plaats ik een sportieve terug.

 2. lid.... avatar
  lid….

  Goed Marjo dat je eens een inkijkje geeft in de bezigheden van een raadslid. Wij zitten echt niet de hele week uit onze neus te peuteren.
  Een kleine correctie is denk ik wel op z'n plaats met betrekking tot het armoededebat: als sommige partijen met heel veel tromgeroffel van alles roepen over armoede in Tilburg met als gevolg de oprichting van de Taskforce, dan krijg je op z'n minst de indruk dat we veel gemist hebben en er nog heel veel nieuwe dingen opgepakt moeten worden en als "de cirkel doorbreken" dan de uitkomst is (wat ons overigens niet verbaasde !!!)dan voel je je eigenlijk een beetje bedonderd.

 3. Sven (N.W.) avatar
  Sven (N.W.)

  Is dat alles?

 4. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Het wordt niet mijn gewoonte te reageren op reaties maar de reactie van Arjen begrijp ik niet of…?
  Herhaald heb ik gedurende aanloop naar dit debat aangegeven het niet eens te zijn met de PvdA die tijdens en na de campagne Armoede tot politiek item heeft gemaakt. Het is ook ons verwijt aan hen dat ze voor doen komen Armoede de wereld en Tilburg uit te kunnen bannen. IK sloot me bij de SP aan voor wat betreft de poging het debat te voeren zonder wederom de rancunes hierover een rol te laten spelen. IK was het ook wel eens met het CDA maar vind ook dat je op een gegeven moment maar weer met een schone lei moet beginnen. Het gaat wel ergens om en dat mag niet vertroebeld worden door partijpolitiek wat maar blijft hangen.
  En over die zakkenvullers en theezakjes: ik adviseer je de uitzendingen van regio TV van voor de verkiezingen eens na te zien dan weet je waarom de LST wat dit punt betreft op de schop wordt genomen.

 5. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  an mening verschillen.
  Ik vind het echter wel jammer dat je collega-raadsleden in die discussie (over een alternatief voorstel) zo op de man af aanvalt. Zo wordt er door jouw niet meer over fractieleiders van de oppositie gesproken, maar in termen van

 6. Namens Arjen Roos: M avatar
  Namens Arjen Roos: M

  Dit is een reactie van Arjen Roos. Eerdere reactie zijn niet goed doorgekomen op de site.

  Het raadswerk: valt dat mee, valt dat tegen? Allebei. Er komt heel veel op je af, dat sowieso. Wat me het meest tegenvalt, is de vergadercultuur waarbij het rendement niet voorop lijkt te staan, maar veelal louter het aanwezig zijn op de buhne.
  Na een half jaar raadslidmaatschap stel je vast dat er raadsleden zijn in alle soorten en maten. En inderdaad: de een heeft meer tijd dan de andere en/of wil er meer in investeren. Er zijn heel bevlogen exemplaren bij. En minder bevlogen types die alleen maar op de winkel passen. Er zijn er ook bij die op de meest belangrijke dossiers (zoals wmo en armoede), voor hun doelgroep (bijvoorbeeld ouderen) ondanks jaaaaaaaaarenlange politieke aanwezigheid geen enkel zinnig punt inbrengen.
  De fractieleden van de LST willen hun raadslidmaatschap, op hun eigen manier, zinvol invullen. Hun waardering voor het raadswerk en collega-raadsleden valt binnen een breed spectrum aan nuances en het ontbreekt hen ook niet aan zelfrefectie.