Geplaatst

Het college van B&W heeft besloten 600.000€ uit het kunstbudget te besteden aan de inrichting van de parkeergarge op het Pieter Vreedeplein.

In mijn fractie was het punt van bespreking met als uitkomst dat we dit wel erg veel geld vinden voor een parkeergarage waar maar een klein deel van de Tilburgse bevolking af en toe eens komt (als het aan ons ligt). De afweging om dit bedrag te besteden (waarover de raad in principe niet gaat) is niet dat er geen geld naar kunst zou moeten gaan maar dat kunst in een parkeergarage (die sowieso al erg veel heeft gekost)wat ons betreft slaat als een vlag op een modderschuit.

De fractie van de lijst Smolders staat anders in het leven en is blijkbaar van mening dat Tilburgers sowieso liever hebben dat alle budgetten van kunst naar de voedselbanken gaan. Dit maak ik op uit de toon van hun schriftelijke vragen over bovenbeschreven onderwerp.

De LST gebruikt woorden en dreigementen als: ”De Tilburgers zullen dit zoveelste prestigeproject wederom niet kunnen waarderen.” en ” Het is niet de vraag of de Tilburgers dit zullen pikken maar hoelang ze dit nog zullen pikken en dan hebben we het nog niet over een draaiend huis op de Hasseltrotonde, Cityring en gaat u zo maar door. "

Ze verwijzen naar de voedselbank, naar de taskforce armoede en stellen voor een referendum te houden over de waardering van kunst. En passant verwijten ze het college ook dure verre reizen te maken en vragen ze zich af wat de kennis van de wethouders en de burgemeester is van onze spreekwoorden: één van de vragen luidt: " kent u het spreekwoord : Hoogmoed komt voor de val?”

Als het aan de LST ligt wordt er geen geld meer besteed aan culturele en kunstzinnige activiteiten en uitingen. Zo wordt Tilburg al snel de Wibra onder de grote steden. Geen aandacht meer voor hetgeen er in de wereld om ons heen gebeurt, geen subsidie meer voor kleine en grote kunst. Omdat er veel mensen op of onder de armoedegrens leven doet de gemeente Tilburg niet meer aan mondiale bewustwording en niet meer aan cultuurbeleid.

Al eerder heb ik aangegeven er trots op te zijn deel uit te maken van een gemeentebestuur dat keuzes maakt om armoedebeleid te voeren, een mondiaal beleid heeft EN ook vooruit kijkt en aandacht heeft voor de ludieke kant van het leven. De gratis tentoonstelling Painting the City bijvoorbeeld en andere uitingen van Kunst in de Openbare Ruimte.Een leven zonder (al dan niet openbare)kunstuitingen is wat GroenLInks betreft dubbele armoede.

Reacties

4 reacties op “Brood én spelen OF brood of spelen?”

 1. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  GL is het gelukkig eens met de LST: de GL-fractie vindt dit wel erg veel geld voor een parkeergarage waar maar een klein deel van de Tilburgse bevolking af en toe eens komt (" ls het aan ons ligt"). De afweging om dit bedrag te besteden (waarover de raad in principe niet gaat) is niet dat er geen geld naar kunst zou moeten gaan maar dat kunst in een parkeergarage (die sowieso al erg veel heeft gekost)wat ons betreft slaat als een vlag op een modderschuit."
  Goed betoog. En of er dan helemaal geen geld naar de kunst moet? Waar staat dat Marjo? Is geen standpunt van de LST.
  De middelen brood en spelen overigens werden duizenden jaren geleden al ingezet (Romeinse Rijk) om de massa's in toom te houden (en niet om de heersende elites te spekken om maar even KORT door de bocht te gaan. De LST vreest echter dat de massa nu echter zeer ontevreden wordt. Dat is geen dreigement, maar een verwachting.
  De LST maakt overigens deel uit van de Taskforce Armoede (hetgeen op de GL-website nog steeds wordt ontkend… foutje!!). Die werkgroep heeft een aantal aanbevelingen gedaan die lang niet alle vragen om een pot geld.
  Het is voor de LST dus geen zwart-wit verhaal. Nog een tip: als je constant moet meemaken dat je voorstellen eigenlijk te duur vindt, of een modderschuit, hou dan je rug ook eens recht!

 2. Nescio avatar
  Nescio

  @ Arjen, je hebt helemaal gelijk.
  Wat mij telkens weer opvalt in de huidige gemeenteraad is dat als de argumenten op zijn er op de man/vrouw gespeeld wordt, niet netjes..

 3. Jan van Beurden avatar
  Jan van Beurden

  Hallo Marjo,
  Ik ben even wat stil geweest omdat ik ook nog een beetje ondernemer ben en druk met wat andere dingen. Vaak op het punt gestaan om te reageren maar dan weer gedacht, dan moet ik ook weer kijken of ik onderuit geschoffeld word en misschien weer reageren en weer reageren en weer reageren enz. Nu heb ik me toch niet af kunnen wenden en op de reageertoets gedrukt.
  Met 3 vragen naar aanleiding van jouw blog/column.

  1. Kun je mij uitleggen dat we in Tilburg een democratisch gekozen bestuur hebben (gemeenteraad) met een dagelijks niet gekozen bestuur(college) met een mandaat van 600.000 euro of misschien nog wel meer? Dit naar aanleiding van je opmerking,"waar in principe de raad niet over gaat."

  1.A Zie je wel, voordat je het weet ben je weer betrokkener dan je bedoeling was. Dus 1A.
  Wist de raad wel af van de aankoop van de parkeergarage voor een hoofdprijs van 46 miljoen of valt dit ook onder het mandaat van het college?
  Als niet deskundige op dit soort projekten (wel deskundig op dit soort kleinere projekten) durf ik toch te beweren dat het minimaal 20 miljoen teveel is en ik vermoed meer.

  2. Mag cultuur onderdeel zijn van een prioriteitenstelling (daarbij erkennend dat ook cultuur een bijna-levensbehoefte is, anders ben ik onmiddellijk Neanderthaler) of is dat bij Groenlinks per definitie barbaars?

  3. Is GroenLinks, gezien de verwijzing naar de natuur, wat groen toch zal zijn mag ik hopen, ook geschokt naar aanleiding van het hier geplaatste laatste blog/column van de Heer Kuipers als ik ben?

  Marjo, we kennen elkaar niet en toch een beetje gezien onze activiteiten. Ik ben een beetje een roepende in de woestijn en jij zit op een plaats waar je iets zou kunnen betekenen, zeker gezien de collegedeelname.
  Ik ben benieuwd naar je reactie. Wacht er niet al te lang mee want ik heb het best druk.En ik voel me gezien de beleefdheid dan toch weer dagelijks verplicht om even te kijken of je geantwoord hebt. Een klein berichtje als het wordt eind volgende week helpt ook al.

  Vriendelijke groeten,
  Jan van Beurden
  ondernemer/columnistje en nu ook weer hier, betrokken Tilburger.

 4. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Bedankt Nescio. Netjes of niet? Interesseert me op dit moment niet zo. t gaat concreet om 600.000 euri's die ook anders besteed kunnen worden!