Geplaatst

Veilig Zwemmen en Marietje Kessels

Niemand vindt het gewoon als meisjes van 11 jaar in een gemeentelijk zwembad worden aangerand.Het is vreselijk voor het meisje en voor haar vriendinnen die erbij waren. Het is goed dat ze er over gesproken heeft en dat er daadwerkelijk naar de daders gezocht wordt. En als ze gevonden worden moeten ze flink gestraft worden.

Maar wethouder Hamming gaat wel heel ver met de maatregelen die hij naar aanleiding hiervan aankondigt om Stappegoor veiliger te maken: vandaag publiceerde hij een hele lijst met aanvullende veiligheidsmaatregelen :Zero Tolerance beleid, overzichtelijker maken van de spookgrot, vermeerderen van het aantal toezichtscamera´s, invoering van het jeugd passe-partout en de gezichtsscan. En met name dat laatste bevreemd zeer. Zo’n anderhalf jaar geleden meende Algemeen Belang (hadden ergens gelezen dat zo’n scan bestaat) dat dit de oplossing voor de rotjochies van Stappegoor zou zijn. Toen vond het college deze dure maatregel niet de oplossing voor het probleem. Het sportbedrijf heeft ons toen gedurende een anderhalfuur durende bijeenkomst uitgebreid uitgelegd wat  allemaal wordt geinvesteerd in de veiligheid van Stappegoor en er is ook verteld dat wat je ook investeert: 100% garantie is er nooit. Dat geldt tenslotte voor het gehele leven lijkt me.

Blijkbaar zijn de incidenten van afgelopen weken voldoende aanleiding om nu wel over te gaan tot zo een duur middel. De SP stelde er destijds al heel scherpe vragen over en ik hoop dat ze dat nu weer doen (anders doen wij het). Wat mij betreft komt daar ook in te staan: wat gaat dit kosten en wie betaalt dat? Welke garanties zijn er dat na invoering van deze maatregel nooit meer meisjes aangerand worden en kinderen worden lastiggevallen? Hoe wordt met dit middel voorkomen dat kinderen die voor een eerste keer Stappegoor bezoeken geen rottigheid uithalen? Gaat de  wethouder de ouders van deze jongens (en meisjes) ook bezoeken? Bestaat het Marietje Kessels project nog? Zo ja Hoeveel subsidie geeft de gemeente aan uitvoering van dit project voor alle kinderen van groep 8? Zo nee waarom niet?

 Je kun ook doorslaan in je aanpak om alle Tilburgers te willen beschermen. Volgens GroenLinks is de beste manier het zwemmen goedkoop te maken en heel veel toezichtshouders in het zwembad te plaatsen waarvan er enkelen een opleiding hebben tot jongerenwerker. Zero Tolerance is prima maar ook met mogelijkheid tot terugkeer zodat de jongere kan laten zien dat hij zijn gedrag heeft veranderd. Mocht dat niet baten dan is een (tijdelijk)zwemverbod op zijn plaats. Weerbaar maken van kinderen en ze leren respectvol met elkaar omgaan is ook belangrijk. Het Marietje Kessels project voorzag hierin en grote groepen kinderen uit groep 8 hebben hiermee kennis gemaakt. Ga een middag op het CruijffCourt staan en je ziet tientallen kinderen met verschillende achtergronden respectovol met elkaar kunnen omgaan. Dat moet in het zwembad ook kunnen zonder dure gezichtsscans waarmee je een heleboel mensen (die je juist ook in het zwembad wilt hebben) uit het water jaagt.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Veilig Zwemmen en Marietje Kessels”

 1. Erik avatar
  Erik

  Als de gemeente Tilburg iets kan doen aan de onveiligheid, zoals in zwembad Stappegoor, moet dat worden gedaan. Als ik dan mijn hoofd moet laten scannen, geen probleem. Ik begrijp werkelijk niet wat SP en GL tegen beveiligingscamera's en scans heeft. Het geeft de gewone Tilburger geen enkele overlast, maar heeft een geweldig preventief effect

 2. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  De gemeente moet iets doen Ja laten we het daar eens over eens zijn. Maar niet via gezichtscans in combinatie met vingerafdrukken. Het levert geheel geen meerwaarde op aan de veiligheid. Alleen binnen komen is moeilijker dan in of uit een streng beveiligde inrichting/gevangenis komen.

  1.Het probleem aanpakken door deugdelijke camera's
  2.Het probleem aanpakken door een continu controle van camera beelden en de combinatie met personeel koppelen zodat er bij twijfelachtige situatie gelijk als die er nog niet is iemand van het personeel kan ingrijpen
  3.Het probleem aanpakken door profesioneel en vakbekwaam personeeel. Die opletten en ingrijpen.

  Ja dat zou werken. Nu werkt het niet. Slechte camera's, slechte organisatie, Goedkope niet goed opgeleide studenten als personeel. Dan blijft het probleem bestaan ondanks de extra tonnen kostende ingang controle.

  Wat willen we, een sport/recreatie acommodatie of een streng beveiligde ingang controlle waar een extra beveiligde inrichting jaloers op zou zijn? Maar de problemen niet oplost.