Geplaatst

GRATIS bestaat niet

Gratis bestaat niet en de gunst van kiezers winnen door de stikker GRATIS op te plakken zou je weleens misleiding kunnen noemen. Hoeveel geld blijft bijvoorbeeld over voor de broodnodige verbetering van de kwaliteit van het OV?

 Gedurende de Tilburgse collegeonderhandelingen is gratis OV een belangrijk punt geweest. Met als resultaat gratis busvervoer voor 55+, en goedkope kaartjes in de weekeinden. Een goede stap in de richting van een goede mobiliteit en bovendien levert het een bijdrage aan het milieu. De keuze voor 55+ is ingegeven door de wetenschap dat in Tilburg een grote groep mensen in deze leeftijdscategorie van een uitkering ‘geniet’. Armoede en eenzaamheid liggen op de loer. Dat er dan ook welvarende ouderen van profiteren is milieuwinst, zij zouden anders wellicht de auto nemen.

De wens van onder andere de Partij van de Arbeid , maar ook Jan Melis van het provinciale CDA heeft het geroepen, om het OV voor iedereen gratis te maken vind ik niet zo een goed idee. Op de eerste plaats omdat GRATIS niet bestaat. Het gratis OV moet betaald worden en de exta middelen die je hiervoor inzet zou je ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken die hetzelfde doel hebben en wellicht een breder bereik. Wat te denken van hele goede fietsvoorzieningen, bete

Zo ben ik persoonlijk van mening dat kinderen en jeugd op fietsen in het straatbeeld horen en dus niet moeten gaan bussen. Mijn kinderen zouden onmiddelijk de bus gaan nemen naar voetbaltraining en naar school (waarschijnlijk maar even, maar toch)en dat vind ik geen goed idee. Net zoals we koeien in de wei willen, wil ik ook kinderen op de fiets op straat. Vaders of moeders met twee of drie kleine kinderen op fietsjes die nog onhandig en er gevaarlijk uitziend zich door de ochtendspits bewegen. Goed voor het milieu, goed voor de motorische ontwikkeling en goed voor de waakzaamheid van automobilisten! Ik moet er niet aan denken dat we dat niet meer zouden zien.

Openbaar vervoer moet snel en goed zijn. Om dit te bereiken is nog heel veel geld nodig. Meer lijnen, een goede mix van grootvervoer en kleinvervoer, vervoer op maat in -en buiten de spits en in en buiten de stad. Betere sporen, meer treinen en bussen en zó aangepast dat ook ouderen en mensen met een handicap er gebruik van kunnen maken. Ik vind het prima dat steden met kortingsacties werken of speciale doelgroepen gratis OV gunnen zoals wij dat doen. Volledig gratis OV vind ik geen goed idee. De overheid moet het voor zichzelf als taak zien het OV kwalitatief en kwantitatief op hoog niveau te houden. De burger mag daar best voor betalen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “GRATIS bestaat niet”

  1. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    Een reactie op Marjo Frenk
    26 januari 2007