Geplaatst

ervaringen met de deeltaxi

Op maandag 18 december heb ik me geïnformeerd over de gang van zaken met de deeltaxi. Er wordt wel door iedereen geroepen dat het niet werkt maar voordat ik mee ga roepen wil ik meestal wel eerst weten wat er dan niet werkt.

In oktober hebben diverse raadsleden met vrijwilligers van de TOG (Tilburgs overlegorgaan gehandicapten) ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan. Ik heb door de stad gereden (geduwd) in een rolstoel en nader kennis gemaakt met Harold.(zie ook mijn weblog hierover) Met hem had ik afgesproken eens samen een ritje met de deeltaxi te maken en een gesprek te hebben me hem en met medewerkers van de TOG over de ins-en outs omtrent de deeltaxi.

Om 08.45 was de taxi besteld en om 08.40 kwam de telefonische mededeling dat de taxi er over 5 minuten zou zijn. Deze zgn terugbelservice scheelt veel tijd omdat de klanten op die manier bij de deur klaar kunnen staan en de chauffeur niet lang hoeft te wachten.Deze service werkt nog niet altijd even vlekkeloos maar vandaag dus wel. Harold werd in zijn rolstoel helemaal vastgezet. Het was een nieuwe chauffeur die dit voor het eerst deed en daarom duurde het wel lang. Wel veilig!.

Het was voor dit verhaal beter geweest als de taxi niet was gekomen of 3 kwartier te laat, maar hiervan was geen sprake; na een snelle rit werden we afgezet bij het kantoor van de TOG. Tijdens het gesprek bleek dat de klachten over de deeltaxi inderdaad dit najaar weer zijn toegenomen nadat er een relatief rustige periode is geweest. De oorzaak van deze toename zit niet in de toename van reizigers door de gratis 55+ maatregel maar wordt toegeschreven aan een minder gestroomlijnd callcenter en aan personele problemen in verband met nieuwe eisen aan de kwaliteiten van de chauffeurs.

De klachten betreffen vooral de wachttijden. Je kunt er niet altijd van op aan als je ergens op tijd moet zijn en dat is behoorlijk lastig als je voor je vervoer op deze voorziening bent aangewezen. De centrale (het callcenter) is aanspreekpunt voor de regio’s midden-en west Brabant en ook hieraan worden wel vergissingen toegeschreven.Het callcenter staat in verbinding met de afzonderlijke taxicentrales, zij sturen weer de chauffeurs aan. (teveel schakels?)

Zowel via de TOG als via andere consumentenplatforms wordt de vinger aan de pols gehouden. De klachten worden geregistreerd en de deelnemende gemeenten hebben zeer veelvuldig overleg over de verbeteringen die moeten worden toegepast.

IK heb de indruk dat zowel onze wethouder als de organisaties die de belangen van de gebruikers behartigen bovenop de vervoerders zitten en dat daar geen verbeteringen meer te halen zijn. De vervoerder moet de kleinere bedrijven aan de afspraken houden en blijven aandringen op kwaliteit.

Bij de nieuwe concessie voor 2008 moet de raad zich goed bezinnen om de eisen die worden gesteld en vooral op de haalbaarheid hiervan. Samenwerking met andere gemeenten is noodzakelijk om de kosten te delen maar als dat teveel nadelen oplevert kan de gemeente overwegen e.e.a. in eigen hand te houden.Tot die tijd is het noodzakelijk dat de klachten meteen worden doorgegeven zodat er ook snelle acties kunnen volgen om knelpunten op te lossen. Op dit moment wordt er regelmatig aan de bel getrokken en kan de raad niet meer doen dan de signalen doorgeven.

Als extraatje reed ik na het gesprek met de Bus terug. Ik gelooof niet eerder in Tilburg met de bus te hebben gereden. Exact 6 mensen reden ongeveer dezelfde route mee waarvan naar schatting zo’n 3 55+ers.Geen klachten.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “ervaringen met de deeltaxi”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Blij en tevreden. Dit is een relatief verborgen leed voor vele ouderen en gehandicapten. Hier mag best inderdaad wat meer aandacht voor komen.

  Gisteren was het weer raak hier bij de flat. Netjes gebeld. Netjes beneden staan wachten door een oudere dame. Echter binnen in de hal want het was rotweer. Wat gebeurt er. De deeltaxi rijd de parkeerplaats op. Ziet niemand buiten staan en rijd door.Dit is geen uitzondering van de regel eerder een bevestiging. Een reactie van een andere bewoner was ook gelijk.

  quote: Klachten en klagen heeft geen zin. Ze doen er niets mee. We hebben het al zo vaak gemeld. Maar er word niets mee gedaan.

  Daarom mijn eerste zin. "blij en tevreden" blij dat nu ook de zittende politiek er naar gaat kijken. "tevreden" dat er dan misschien door de aandacht van Politiek en daarmee de media, eindelijk iets aan deze wantoestanden gedaan word.

 2. Bart avatar
  Bart

  Majo en na een maal gebruik te hebben gemaakt van de deeltaxi ken jij alle problemen.
  Maar de honderden klachten die overal binnenkomen van mensen die elke dag gebruik maken van de deeltaxi zijn versinsels of met ander woorden niet zeuren.