Geplaatst

pensioenfondsen en wapens

Schokkend nieuws in de landelijke pers van deze week. De grote pensioenfondsen waaronder het ABP; pensioenfonds van o.a. gemeenteambtenaren en leraren, beleggen in de wapenindustrie.

 

IK roep iedereen die bij de genoemde pensioenfondsen is aangesloten op de actie van het IKV te steunen en onderstaande brief te schrijven aan zijn eigen pensioenfonds.

http://www.ikvpaxchristi.nl/

 

 

Mijnheer, mevrouw,

Ik ben aangesloten bij het pensioenfonds ABP. Dat wil zeggen dat u mijn pensioengelden beheert. Voor mijn pensioen wil ik graag dat er rekening gehouden wordt met mens en milieu. Omdat ik zelf geen keuze heb in de bedrijven waarin u belegt, wil ik dat u die duurzame keuze maakt. Daarnaast wil ik inzicht in de bedrijven waarin u belegt met mijn geld. Ik wil zelf kunnen controleren of uw beleggingsbeleid voldoet aan mijn maatstaven. Daarom roep ik u op tot transparantie en ontwikkeling van duidelijke toetsbare criteria en benchmarks voor ethisch beleggen. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat mijn geld gebruikt wordt om te beleggen in bedrijven die landmijnen en clustermunitie produceren.

IK wacht op uw reactie,

 

M. Frenk

Tilurg

Alle berichten van deze auteur

Reacties

28 reacties op “pensioenfondsen en wapens”

 1. Monique avatar
  Monique

  Nou Nou Marjo, zo kennen we Groen Weg weer. Jullie betrokkenheid is altijd hypocriet dus nu weer over wapens schrijven. Eerdere hypocratie is te zien in je suk van 21-02-07 (leuke ideetjes) en je stuk van 18-03-07 (Marktplaats). Heb jij jezelf nooit de vraag gesteld waar die vrachtwagens met geld naar toe gingen aan ontwikkelingsgeld?? Ben je dan dom of te lui om dit uit te zoeken. Jullie roepen al 30 jaar de wereld te verbeteren vanuit jullie 3e wereldwinkels en nog steeds hebben deze mensen geen fatsoenlijk bestaan, maar vliegen de kogels en granaten ze wel om de oren!! Doen jullie dan iets verkeerd of ga je daar gelijk andere weer de schuld voor geven. Jullie zijn niet verder gekomen dan het planten van bomen in Matagalpa en daarom wijs ik jullie op jullie eigen verantwoordelijkheid en kun je ook wel eens zelf de handen uit de mouwen steken met wat eigen geld. Zo is het ook met de kaalslag aan bomen in Tilburg jullie zitten al jaren en jaren in het college en kijken er alleen maar naar en dan ga je uiteindelijk zo vlak voor de verkiezingen na al die jaren illegaal 3 boompjes planten?? Maar ook met betrekking tot het milieu laten jullie steeds weer toe dat het paard achter de wagen wordt gespannen. Waarom breekt de hel niet los en gaat de hele Groen links organisatie niet onaflatend protesteren tegen de Shell's van deze wereld die ons nog steeds op hun branstof willen laten rijden terwijl er allang op andere milieuvriendelijke wijze de verbrandingsmotor aan de praat kan worden gehouden. Trouwens waarom rijden wij in Nederland allang (30 jaar) niet massaal op gas?? Daar hadden jullie je met hand en tand voor in moeten zetten maar ondertusen wordt de bankrekening van Rosenmoller als maar groter en die van Gon Mevis ook!! Hypocratie ten top over de rug van die arme asielzoekers die jullie zogenaamd willen helpen maar in werkelijkheid jullie eigenlijk de vele gesubsidieerde clubjes van jullie zelf in stand willen houden!! Hypocratie ten top met betrekking tot het milieu, waar jullie helemaal niets voor doen dan alleen de schone schijn wekken er zoveel voor te doen! Hypocratie ten top bij het behouden van de natuur waar jullie niets in bereiken. Dus er is maar een conclussie, opheffen en weer gewoon gaan werken van 08.00 uur tot 17.00uur, maar daar zullen deze subsidiespecialisten geen zin in hebben!!

  Hartelijke groet, van ex- Groen Weg stemmer en nu een SP stemmer zoals zo vele!!

 2. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Beste Monique,

  Nog steeds vind ik niet dat ik voor wat betreft mijn eigen inkomsten en uitgaven noch voor die van mijn wethouder, van Paul Rosemoller (wie was dat ook alweer…), van Femke Halsema en andere GroenLinksers veranwoording hoef af te leggen. IK kan mijn kiezers en mijzelf recht in de spiegel aankijken. IK ben het zat om door een kritische lezer (prima hoor!) dik , dom en lui te worden genoemd. Als je verder geen inhoudelijke bijdragen hebt die ergens op slaan zou ik je willen vragen je tijd (want die heb je nogal veel valt mij op) beter te besteden. Ga bijvoorbeeld eens vrijwilligerswerk doen voor vluchtelingen, voor eenzame en arme ouderen, voor de voedselbank, voor de stichting La Poubelle (de vrijwilligers daar hebben vrijdag j.l. d'n Bovenste Biste prijs ontvangen) of zoek iets anders; het IVN, de werkgroep Moerenburg, het platform Duurzaam Tilburg, voor mijn part de Harmonie, een koor of een creatieve club maar besteed je tijd nuttiger dan zo vals op mijn weblog te reageren zonder inhoudelijke argumenten.Overigens zijn onze fractiebijeenkomsten iedere dinsdagavond vanaf 20.00 en in principe openbaar toegankelijk. Laat even weten als je aanwezig wilt zijn, we staan je graag te woord.

 3. Monique avatar
  Monique

  Beste Marjo, na decennia lang niets te hebben gepresteerd als Groen links ofwel vanaf nu Groen Weg vindt ik het wel dat je eindelijk wel eens verantwoording af mag gaan leggen voor die subsidieclub van je. Ik zal je helpen door concrete vragen te stellen, maar daar zul je wel niet of anders hypocriet op reageren. 1) Hoezo helpen van asielzoekers, dat heb je al 30 jaar kunnen doen, maar zoals ook nu weer moeten anderen een schoteltje komen brengen en aansluiten en nog een ander moet weer komen masseren. We zijn al weken verder en er nog niets gedaan voor die arme sloebers door jullie, dus het moet altijd van anderen afkomen, zowel fysiek als financieel en ondertussen wordt wel je bankrekening elke maand bijgespekt!! 2) Groen Weg is de juiste naam voor jullie want daar zijn jullie voor verantwoordelijk in Tilburg!! 3) Trouwens lees mijn eerder bijdrage nog maar eens goed alsmede de anderen dan kun je genoeg inhoudelijk reageren maar dat wil je niet want dan wordt pijnlijk duidelijk hoe hypocriet de politiek maar in het bijzonder Groen Weg in werkelijkheid is!!

  Hartelijke groet, van ex- Groen Weg stemmer en nu een SP stemmer zoals zo vele!!

 4. Marie avatar
  Marie

  Gedichtje voor Marjo

  Je vroeg pas om een schotel
  en kreeg van alles naar je kop:
  van alles waar je niet om vroeg
  en het smijten hield niet op.

  Een ander thema heb je nu,
  maar zal men daar bij blijven?
  Wat zal met name die Monique
  hier allemaal nog gaan schrijven?

 5. Monique avatar
  Monique

  Een heel mooi gedichtje, maar ik wil toch nog een geweldige prestatie van Groen Weg onder de aandacht brengen en wel die milieuvervuilende Cityring. Stilstaande en optrekkende auto's zijn het meest vervuilend!! Tevens is hiermede een autovrije en dus 'n stankvrije Heuvel definitief van de baan!! Nou snap ik wel dat Marjo hier liever over praat dan over de andere zaken die ik heb aangekaart, dus leg toch maar eerst eens even uit hoe het komt dat Nederland een van de grootste wapenleveranciers ter wereld is en jullie daar niets tegen hebben gedaan, of wist je dat niet en al zeker weer niet anderen daar de schuld van geven?? Hoe komt het dat jullie die multionationals nooit aanpakken zoals in de jaren 70 wel gebeurde. En weet je wie het meest beleggen bij multionationals, jazeker de pensioenfondsen!! Ich habe es nich gewust?? Dus je bent dom of hebt het wel geweten. Ook de oorlog in Irak steun je indirect met jouw pensioengeld!! Marjo, dacht je nou echt dat men daar de democratie aan het brengen was. Het is enkel en alleen het belang van de multionationals desnoods dus met oorlog veiligstellen. Dus vraag ook even bij het ABP of ze in Shell en andere oliemaatschappijen beleggen. Maar ook 10-tallen andere multionationals, zoals banken en verzekeraars, Chemie enz. enz. die de mensheid en het milieu steeds ondermijnen enkel en alleen om steeds gewetenloos die miljarden winsten te kunnen presenteren.

  Hartelijke groet, van ex- Groen Weg stemmer en nu een SP stemmer zoals zo vele!!

 6. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Zeg Monique, zo kan het wel weer. Godallemachtig, je bent nog erger dan Hans Smolders!

 7. Monique avatar
  Monique

  Beste Louis, zoals je ook al eerder je ex-vrouw Monique erbij haalde in het stukje "Marktplaats" van Marjo Frenk haal je nu ook Smolders er weer bij! Kom nou eens met inhoud over de kern van mijn stukjes die ik heb geschreven. Het is overigens erg stil van de kant van Groen Weg.

  Hartelijke groet, van ex- Groen Weg stemmer en nu een SP stemmer zoals zo vele!!

 8. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Pffff, nou, als je dat toch zo graag wilt, hierbij een poging. Waarom zouden bijvoorbeeld PvdA'ers zelf dat graf van Van Pelt moeten betalen? Kan z'n familie dat niet? Bovendien is Van Pelt belangrijk voor

 9. Paula avatar
  Paula

  Hoezo "nog erger dan Hans Smolders"? Waar slaat dat op! Je hebt kennelijk mij nog nooit meegemaakt. Kijk maar uit ventje, ik mep iemand met

 10. Monique avatar
  Monique

  Louis wat een onzin en duidelijk is dat jij 'n PVDA-er bent. Allereerst heeft de PVDA zo'n heisa gemaakt voor die paar rotcenten. Ik zal je nog een keer helpen met de inhoud; Geef even aan jouw PVDA door dat het een schande is dat die paar rotcenten voor de grafrechten van een echte vakbondsman als Bart van Pelt niet betaald worden door de PVDA burgemeester, drie PVDA wethouders en 11 PVDA raadsleden die elke maand meer dan 50.000 euro prive van de gemeente aan vergoedingen krijgen overgemaakt!!!!!!! Dan hebben we het nog niet over 20.000 euro fractevergoeding!!
  Ga dat maar eens uitleggen en als je dat kunt dan kan eventueel de familie betalen. Als de gemeente voor iedereen de grafrechten moet betalen die belangrijk is geweest dan weet ik er nog wel een paar, wat een balachelijk idee!!

  Hartelijke groet, ex- Groen Weg stemmer en nu een blije SP-er

 11. Paula avatar
  Paula

  Wie betaalt het graf van mijn Paul! Denk daar maar zovast over na!

 12. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Behalve het raadslidmaatschap heb ik al ruim 20 jaar verschillende fulltime of 32-urige banen alwaar ik iedere ochtend rond 07.30 heen trein en afhankelijk van de drukte 's avonds weer van terugkom. En jij Monique? Wat is jouw maatschappelijke bijdrage? Kan ik je uitnodigen eens persoonlijk je gal te komen spugen? Zoals ik al zei; iedere dinsdag vergadert mijn fractie vanaf 20.00; laat even weten als je komt dan zorg ik voor koffie (wel uit gemeenschapsgeld betaald maar het staat je vrij je eigen thermoskan mee te nemen, wij zijn bijzonder tolerant in de fractie)

 13. T. Ilburg avatar
  T. Ilburg

  Dat valt me een beetje tegen Louis, wie je dan ook bent. Nee, ik stem ook geen LST. Maar dat je een ander raadslid in dit soort eenzijdig moddergevecht meent te moeten noemen als referentie is eigenlijk even triest als meisje Monique. Ik hoop dat het een slip off the pen was. Anders moet de conclusie zijn dat het door jouw genoemd raadslid net zo diep bij jouw zit als Marjo bij Moniqueske. Ies niet gezond. Zijn dan al twee huisartsgevallekes.
  Groeten Theo

 14. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Gl
  Ik begrijp dit web-log wel ik zit me alleen af te vragen wat het in vredesnaam! te maken heeft met de tilburgse gemeentelijke politiek? Voor zulke blogs ga ik wel naar een landelijke discussie forum zoals geen stijl of politiek debat etc.

  Maar hier kom ik lezen om te zien wat de zittende machtshebbers nu weer denken te doen aan de troepzooi die ze zelf gecreerd hebben. (hoelang zit Groen links nu in het college? Al heel wat jaren zover ik weet!)

  Daar naast vind ik het heel typisch dat je Monique afkat in haar reacties en die schotelantennes gooi reacties "links"laat liggen? Ik zou liever zien dat je die afkat en inhoudelijk de ontvredenheid van Moniqeu probeerd te weerleggen met vaststaande feiten. ALs iemand na zoveel jaren ontevrede is over een partij die ze altijd gesteund heeft dan is er echt wel iets aan de hand.

 15. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Beste Theo, dat ik verwijs naar de harde toon van Smolders, wil niet zeggen dat zijn verbale uitvallen diep bij me zitten. Nee, ik hoef echt nog niet naar de huisarts.

 16. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Beste Sven,

  Heb jij je gestoord aan die schotelgooi-reacties? Ik heb me werkelijk een ongeluk gelachen. Voor mijn gevoel werd daar door scherts, kolder en overdrijving prachtig de draak gestoken met het niveau van de discussie. Ik beleefde het als een prachtige spiegel of schotel die liet zien waar je zo discussi

 17. Sven avatar
  Sven

  Hoi Henk

  Nee ik erger me niet zo snel aan reacties. En ik zal zeker ruiterlijk toegeven dat er een glimlach op mijn lippen verscheen de eerste paar keer. Maar smaken verschillen zo ook met humor.

  Maar laten we het bij het hoofd onderwerp houden en de schotel. Ook wel kop en schotel genaamd.

 18. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Henk, ik heb wel vaker reacties van Sven gelezen en het verbaast me niets dat hij zo reageert. Hij zal ongetwijfeld gevoel voor humor hebben, maar hij is z

 19. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Aldert
  (blijkbaar ben ik het hoofdonderwerp?)

  Je hebt een goed geheugen. Het klopt dat ik dat heb gezegt. en ik meen het nog steeds.

  Ja aangaande wel en wee van de gemeente Tilburg en haar inwoners ben ik meestal serieus. Dat wil niet zeggen dat ik dat altijd ben. Ja ik heb ook humor, ja ik hou ook van een geintje op zijn tijd. Maar er zijn in het verleden al genoeg politieke spelletjes over de ruggen van de burgers gespeeld.

 20. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Harteveld, niet reageren op wat de heer Van der Burg zegt. U bent wie u bent, ik volg u al een tijdje en ik als oudere man met levenservaring kan u zeggen dat er niets mis met u is. Laat u niet van de wijs brengen door die flauwe opmerkingen van de heer Van der Burg. Ga vooral door met datgene waarmee u bezig bent. Wie weet stem ik ooit wel op u als God mij nog de tijd geeft, als mevrouw Slegers ermee ophoudt en als u zich verkiesbaar stelt.

 21. Pierewietplantje avatar
  Pierewietplantje

  h

 22. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Laten we gaan humorbloggen bij SP! Met hun kun je ook lachen lijkt mij.
  En Sven: wanneer kom je nu langs op HoF bij DT (schoorstenenverhaal)?
  Afspraak maken via mail ajb, ben mobiel even noodgedwongen offline en erg druk.

 23. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  @Paul
  Zie mailtje.

 24. De BuitenBurgemeeste avatar
  De BuitenBurgemeeste

  ik houd van polemiek niet van censuur

  waar is die schitterende polemiek hier gebleven?

 25. De Verdelger avatar
  De Verdelger

  waar is die interessante afmaakdiscussie hier gebleven??

 26. Monique avatar
  Monique

  Waar zijn mijn bijdrage's op deze titel die inhoudelijk misschien pijnlijk en confronterend waren voor Groen Links ofwel Groen Weg maar zeker niet onfatsoenlijk!! Dat kon voor de zogenaamde moraalridders met hun dubbel moraal helemaal geen excuus zijn om al mijn bijdrage's te verwijderen!! Afgelopen week inhoudelijk toen ook al geen enkele reactie op mijn bijdrage's!!

  Hartelijke groet, sinds kort een blije SP stemmer en vele met mij.

 27. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  kom op marjo
  plaats die reacties terug via die link

 28. Monique avatar
  Monique

  Beste Marjo, nou moet ik je toch echt een compliment geven om mijn reactie's die allemaal waren verdwenen uiteindelijk toch weer terug te plaatsen!! Ik heb alleen maar geprobeerd om eens een keer de zaak goed wakker te schudden en hoop dat je er scherp van bent geworden. Ik heb ook de wijsheid niet in pacht maar het is wel goed om over de inhoud eens goed stil te staan!! Dhr. Aldert v/d Burg omschreef het in zijn column zeer goed, draai de BURGER niet de rug toe en daarbij mag je dan gerust eens kritisch naar jezelf en je organisatie kijken over de afgelopen 30 jaar. Nogmaals bedankt voor het terugplaatsen en dat siert je.

  Hartelijke groet, Monique