Geplaatst

Nog meer leuke ideetjes

De leuke ideetjes van raadsleden worden veruit overtrofen door de stroom van leuke ideetjes van het college van burgemeester en wethouders.

Nu wordt er natuurlijk van een stadsbestuur verwacht dat ze de stad besturen en initiatieven neemt op het gebied van inrichting, van leefbaarheid en veiligheid, van cultuur, van economie en welzijn en dat doen ze voornamelijk ook goed maar je kunt ook teveel willen…

Al even geleden liet de burgemeester weten het klaslokaal van Vincent van Gogh te willen reconstrueren in het oude Paleis. Kosten noch moeite gespaard om dit ideetje de stad in te brengen en wat GL betreft: veel lucht. De kosten worden door sponsoren opgebracht dus gaat de raad daar verder niet over en dat is maar goed ook.

Een nieuwe vergunning voor een andere aanbieder van gokhallen was het volgende leuke ideetje. De burgemeester was twee jaar geleden niet blij met een afwijzing van een meerderheid van de raad voor deze vergunning. Vanuit het oogpunt van monopolisme voor de huidige vergunninghouder gezien heeft hij gelijk maar vanuit het belang voor de stad en voor de inrichting van het PVreedeplein dacht een meerderheid (of dat nu nog zo is, is de vraag) er anders over. Wordt vervolgd.

De hockeyfusie. In mijn archief heb ik een notitie voor de raad , gedateerd december 2006, met als titel: ‘waarom de hockeyfusie defintief niet doorgaat’. Na jarenlang gepraat, onderzoek en getouwtrek was de conclusie van het toenmalige college dat ze hier geen energie meer in zou steken, er was onvoldoende draagvlak voor de wens om te komen tot TOPhockey. Een jaar later worden de leden van twee hockeyclubs gepushd om te fuseren en zodoende tophockey mogelijk te maken. Na een onfrisse periode waarin teams uiteen vallen en er grote verdeeldheid onstaat in één club (zegt veel over de kwaliteiten van de mensen in de club)valt het definitieve NEE. Ik vermoed dat de wethouder en de burgemeester nog wel een plan B in de kast hebben maar tot nu toe was het veel gedoe waarvan velen wisten dat het tot niets zou leiden.

Eergisteren de krant: atletiekbaan op van Gent en Loos terrein. We meenden nog dat er voor Atletiek iets zou komen op Stappegoor. Wilden we daar niet het Papendal van het zuiden maken? Niet dus.  Waarom de nieuwe sporthal op Stappegoor niet direct ook voor atletiek en baanwielersport geschikt gemaakt?  Een grote bioscoop op het Pieter Vreedeplein, een megabioscoop op Stappegoor. Een sporthal op Stappegoor, een sportpaleis in de binnenstad??

Het nieuwe beleid actief, creatief en innovatief vormgeven en uitvoeren zoals is vastgelegd in het Algemeen Beleidsplan heeft prioriteit. Nieuwe leuke ideetjes kosten menskracht en kosten geld en GroenLinks zal erop toezien dat de leuke nieuwe ideetjes van het college niet ten koste gaan van de uitvoer van bestaand beleid en van de realisering van het collegeprogramma 2006-2010.  Over 3 jaar zijn er weer verkiezingen en kan iedereen weer met nieuwe ideetjes de kiezersmarkt op.

Nieuwe ideetjes uit de stad worden met een premie beloond ihkv ”Licence to act” en dat vinden wij prima: iederen die iets wil doen aan het verbeteren van de eigen situatie, van de leefomgeving of van de stad moet daarvoor minstens gehoord en zo mogelijk in de gelegenheid worden gesteld. Het gemeentebestuur kan hierin faciliterend zijn en achteroverzittend toekijken hoe anderen het zelf doen.

Actief, innovatief en creatief moeten we zijn daar waar de mensen dat verwachten en de gemeente nodig hebben: in het haltroepen aan de schooluitval, in de jeugdwerkeloosheid en jeugdcriminaliteit, de eenzaamheid onder ouderen, het probleem van ongezondheid onder veel Tilburgers, de luchtkwaliteit, de (sociale) veiligheid en andere problemen.

Ik roep het college dan ook op door te gaan met gewoon goed hun werk te doen en zich periodiek af te vragen of ze de goede dingen goed doet en daar waar nodig is het nog beter doen!

Overigens maak ik ongevraagd gebruik van de prachtige lino’s van Paul Bogaert (via www.cubra.nl) Ik hoop dat Paul dat kan waarderen en anders hoor ik dat graag. Ik kan geen e-mailadres van hem vinden…

Alle berichten van deze auteur

Reacties

8 reacties op “Nog meer leuke ideetjes”

 1. De BuitenBurgemeeste avatar
  De BuitenBurgemeeste

  al die sportideetjes van het college, leuk en aardig, maar sport moet per definitie gratis zijn

  als ons door beschaving het kosteloze en vrije jagen en verzamelen is ontnomen dan moet daar iets tegenover staan

 2. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Aan de BuitenBurgemeester

  Als sporten gratis moet zijn, kan ik mijn hardloopschoenen, sportkleding dan ook declareren bij u? Ik ben namelijk 'ongebonden sporter' en ga graag joggen in het bos!

 3. De BuitenBurgemeeste avatar
  De BuitenBurgemeeste

  @Arjan
  alleen de faciliteiten gratis

  omdat te veel mensen sporten alleen zien als iets wat in een gebouw of iets dergelijks moet gebeuren

  ik stuur iedereen ook liever de weg op of de bossen in: wielrennen, hardlopen

 4. T.Ilburg avatar
  T.Ilburg

  Nachtburgemeester, buitenburgemeester? Wah is Vreeman dan? Dagbinnenburgemeester?
  groeten,
  Theo

 5. Arjen, LST avatar
  Arjen, LST

  JUIST omdat mensen moeten betalen, zijn ouders geneigd om hun kinderen te laten sporten: " Ik heb duur betaald voor jouw outfitje……… hou t maar s dit seizoen vol!!!!!!!!!!"

 6. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste buitenburgemeenster.

  Als u iedereen het buitengebied wil insturen om te sporten is het goed dat u geen sportambasadeur bent.Sport is zoveel meer dan alleen hardlopen en fietsen.

  Het is eigenlijk een goede vraag van Arjan. Niet op het personelijke vlak voor hem, maar in het geheel. Gelukkig is voor de jeugd nu de mogelijkheid met die tjielp(tilp)pas om met korting ook sportkleding aan te schaffen. Ook sportkleding is een onderdeel van sporten. Als je het ene goedkoop of ten miste goedkoop maakt moet je het andere niet vergeten. Het zo erg zijn als de accomodaties goedkoop werden en niemand ken gaan sporten omdat ze geen sportkleding kunnen aanschaffen.

 7. De BuitenBurgemeester van Tilburg avatar
  De BuitenBurgemeester van Tilburg

  @sven,
  nee, ik wil niet iedereen het buitengebied, naar ik aanneem bedoel je de bossen, in sturen
  ik wil iedereen buiten laten sporten
  je hoeft niet per se de bossen in met de wielrenfiets of mountainbike, dat kan ook op de verharde weg
  op een ander log vernam ik dat je buitenom Udenhout mooie fietspaden hebt
  er zijn genoeg zandpaden tussen weilanden door om te joggen
  Tilburg kent zoveel plassen, buitenwaters, daar kan men ook zwemmen
  en kijk eens aan: de sportkleiding zit al in de korting hier en daar
  etc. etc.

 8. De BuitenBurgemeeste avatar
  De BuitenBurgemeeste

  @theo
  vreeman is, net als wel meer burgemeesters, vol gevroten
  van te veel zitten, binnen op zijn "werkkamer" of buiten in de dienstwagen