Geplaatst

Wie speelt er hier nu een spelletje???

Bij de redelijk verlopen begrotingsvergadering (van 14.00-02.00!!!)waarin af en toe zelfs gezamenlijk iets te lachten viel en iedereen erg zijn best deed zich aan hoofdlijnen te houden, niet te veel kriebelpraat of engels te spreken en de voorzitter zijn best deed dit in goede banen te leiden, ging het bij de allerlaatste stemming toch nog mis.

Bij de eindstemming stemde het CDA tegen de verordening van de parkeertarieven en maakte hierdoor (onbedoeld) een sluitende begroting onmogelijk. CDA fracievoorzitter Maarten van de Tillaart maakte meteen duidelijk dat hij zich dit niet zo gerealiseerd had, dit was geenszins zijn bedoeling. Niet iederen beschikt tenslotte over de uitmuntende politiek stretegische inzichten van de fractievoorzitter van de Sp Johan van den Hout.

Maar of dat nu is waar Tilburg beter van wordt is wat mij bereft maar de vraag.

Het spreekt vanzelf dat coalitiepartner CDA niet blij was met de veranderende verhoudingen in de raad. Ineens zijn er meerderheden voor bijvoorbeeld het gratis fietsparkeren en voor het verhogen van de tarieven voor het parkeren van auto’s. (met maximaal 16 cent op een dag waarmee we nog makkelijk op het gemiddelde van de Brabantse steden blijven). Zij stemden dan ook bij de laatste stemronde tégen de verordening van de parkeertarieven waardoor ze een niet sluitende begroting veroorzaakten. Dit laatste hadden ze zich niet gerealiseerd en was oprecht niet de bedoeling van het CDA. De hele raad had hiermee een probleem; een sluitende begroting is in aller belang! Het spreekt vanzelf dat je met elkaar bespreekt in hoeverre je zo’n ”bedrijfsongeval” volgens de regels, kan oplossen.Met goede wil van alle betrokkenen had er gewoon een stemming kunnen plaatsvinden op een door CDA ingediend amendement om het eerdere stemgedrag te rectificeren.Uiteindelijk is dit om 03.30 ook gebeurd, de grote oppositiepartijen vonden het nodig hierbij verstek te laten gaan.

De kwade pier in dit verhaal is wat ons betreft Johan van den Hout van de SP; Kampioen politiek en strategisch inzicht, kwaliteiten die hij helaas niet altijd ten goede van zijn eigen idealen inzet. Want ook de SP stemde vannacht tegen de verordening van de parkeertarieven. Dit terwijl zij de gehele vergadering hun voorkeur voor deze verhoging had laten blijken en bij moties hierover wel meestemden. Van den Hout verwijt de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks een politiek spelletje te spelen terwijl hij zelf wat mij betreft een soort van politiek heeft laten zien die ik verwerp en die hoort in de categorie: hier snappen mensen helemaal niets meer van. Wat wil de SP nu eigenlijk, serieus politiek bedrijven en (linkse) doelen bereiken in deze stad of onbegrijpelijke politieke spelletjes spelen, slaafs gevolgd door LST en VVD ?

Want VVD en LST (felle tegenstanders van de tariefsverhoging voor autoparkeren wie de vergissing van het CDA erg goed uitkwam) volgen Johan blind in deze strategie en kunnen ineens niet meer zelf denken.

Symbolisch weglopen bij de eindstemming slaat werkelijk helemaal nergens op, hierdoor neem je je eigen werk en dat van anderen gedurende de twee dagen van de begrotingsbehandeling niet serieus.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Wie speelt er hier nu een spelletje???”

 1. Marjo Janssens avatar
  Marjo Janssens

  Marjo, een sterke analyse waaruit weer blijkt dat de inhoud niet de boventoon voert, helaas. Jammer dat de SP Tilburg niet meegroeit en in de tijd van "de rode tomaat" is blijven steken.

 2. Peter van den Hoven L.S.T. avatar
  Peter van den Hoven L.S.T.

  Erg flauw om nu de inschattingsfout van de CDA af te schuiven op de oppositiepartijen.
  Dat noem ik nu een hopeloze poging ondernemen om de aandacht van het werkelijke probleem proberen af te halen.
  CDA had als ervaren partij moeten weten dat SP al sinds jaar en dag tegen de begroting stemt.
  CDA was concequent in zijn stemgedrag maar wel naief om te denken dat SP een doorslaggevende betekenis zou hebben bij de laatste stemronde.
  SP had zijn punt al gezet tijdens de debatten maar keuren gewoonweg een begroting die niet de hunne is weg.
  Zo is dat ook bij de LST en de VVD.
  Je moet toch echt bij het CDA zijn met verwijten ook al is het dan naar jouw mening een schoonheidsfoutje !!
  Maarten van den Tillaart en Sjef Robben toonde zich een echte vent ook al waren ze niet blij en gaven hun misrekening ruiterlijk toe.
  Soms is het wel een kracht om fouten toe te geven dan ze proberen te ontkennen wat jij nu probeert te doen.
  Groen Links is als de coalitie breekt een partij die ten dode is opgeschreven en dat is bij het CDA niet het geval dus ik begrijp je reactie wel.
  Als het CDA nu ook nog eens terugkomt op een verkeerde keuze bij de coalitie-onderhandelingen is het voor mij weer een krachtige en sterke partij met een eigen mening.
  ( Je zou maar CDA wethouder economie zijn en dan geconfronteerd worden met een aantal ingediende hopeloze moties door coalitie partners,moties die afbreuk doen aan het beleid zoals afgesproken in het ABC, dan zakt je broek toch af, ik zou onmiddelijk mijn portefeuille inleveren als ik hem was !! )
  De LST kon zich zoals onze lijsstrekker aangaf niet scharen op een voor ons op dat moment onwettelijke handelswijze.
  Daar doen we niet aan mee, we hebben ons fatsoenlijk gedragen en gaven voor de stemming op het ingediende amendement al duidelijk aan dat we zouden vertrekken als de normale wettelijke weg niet bewandeld zou worden.
  Dat de oppositie partijen even gezamelijk optrokken is denk ik normaal in zo”n situatie.
  We hebben de coalitiepartijen de gehele dag niet anders zien doen ook al was het wat krampachtig !!
  Om eerlijk te zijn ik had al eerder willen vertrekken want van 14.00 uur tot 03.30 is gewoon belachelijk en nu kwam er door de toch wel verrassende maar naieve beweging van het CDA abrupt een einde aan een erg lange dag.

  Peter van den Hoven
  Raadslid L.S.T.