Geplaatst

Een boom voor iedere tilburger.nl

 Bomen en groen zijn mooi en gezond. Tilburg krijgt tenminste 200.000 bomen in het openbaar gebied. Dat is waar GroenLinks Tilburg zich de komende jaren voor wil inzetten. Doe mee en bepaal waar jij een boom wilt zien!

 

GroenLinks heeft een voorstel gedaan om fors meer bomen te planten in Tilburg. Wij willen het college van burgemeester en wethouders graag een handje helpen met het zoeken van plekken in de stad. Die zijn er genoeg. Tilburg heeft nu ‘al’ bijna 100.000 bomen, maar ook veel straten zonder voortuinen en met weinig of geen groen. Wij willen fors meer bomen in Tilburg (Tilburg is vanzelfsprekend incl. Berkel-Enschot en Udenhout). Op weg naar ‘een boom voor iedere Tilburger’. Natuurlijk zal dat even duren, maar onze ambitie is duidelijk; een verdubbeling van het aantal bomen in onze gemeente.Op de site www.eenboomvooriederetilburger.nl wil GroenLinks van bewoners horen waar grauwe en versteende straten opgefleurd kunnen worden met mooie bomen.

GroenLinks bekijkt op welke plekken mensen graag nieuwe bomen willen. Op basis daarvan maken we een plan dat we aanbieden aan het college. We willen dat die ervoor zorgt dat er ieder jaar daadwerkelijk extra bomen in de stad komen, zoals de Tilburgers willen. Maar we zijn daarmee natuurlijk nog niet klaar. We hebben al plannen op papier over bomen en groenbeheer in Tilburg. Maar ja, papier is geduldig… Nu de praktijk nog! We willen dus fors extra bomen aanplanten. Zo’n dikke 100.000 er bij, een verdubbeling van het huidige aantal. Een boom voor iedere Tilburger! Als we daar 30 jaar over doen, dan zijn dat zo’n 3.300 bomen per jaar erbij.

 Vanzelfsprekend heeft voorkomen van kap eerste prioriteit. GroenLinks vindt dat gezonde bomen moeten blijven staan. Grote bomen zijn zeer waardevol en de meeste bewoners houden bovendien van een groene woonomgeving. Dat maakt mensen gelukkiger en het zorgt voor socialer gedrag op straat. Daarom ook hebben we ervoor gezorgd dat in het Tilburgse bomenbeleid (Tilburg boomT) is vastgelegd dat monumentale bomen beter beschermd worden èn dat de kapvergunningen in stand blijven. Ook hebben we ervoor gezorgd dat er een Adviescommissie Stedelijk Groen is die de gemeente adviezen geeft over hoe ze beter met bomen om kan gaan. Het zijn stapjes, maar wel vooruit. En als er dan tòch ergens gebouwd moet worden en een boom moet echt plaatsmaken, dan willen wij dat die boom wordt verplaatst. Als ook dat niet kan, dan moet er ergens in de stad tenminste één nieuwe boom worden teruggeplant. Dat staat natuurlijk los van de 100.000 extra bomen die wij wensen. In het bomenplan hebben we voorstellen gedaan om bomen te behouden en het bomenonderhoud te verbeteren.

 


 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Een boom voor iedere tilburger.nl”

  1. Helderlicht avatar
    Helderlicht

    Alsof een paar boompies nog wat uitmaken, terwijl Nederland volledig in landbouwgif gedrenkt wordt. GroenLinks geeft weer eens wat airmiles weg…