Geplaatst

GroenLinks wil offensief voor isolatie woningen

Onder het motto "Laat huurders niet in de kou staan" heeft GroenLinks vandaag in 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Tilburg: op de Heuvel wordt het standbeeld van Willem II geïsoleerd met lekker warme kleren. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders (en eigenaren) die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan.

 Een betere isolatie spaart de bewoners geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op.

GroenLinks wil dat Tilburg zorgt dat komend jaar 10% van de woningen beter geïsoleerd wordt.

In veel woningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. "Met een goede isolatie kan men ruim 300 euro per jaar besparen", rekent GroenLinks raadslid Paulus Oerlemans voor. "Helaas lopen sommige woningcorporaties en ook woningbezitters nog niet zo warm om de isolatie te verbeteren, terwijl men wel klaagt over tocht, vocht en een hoge energierekening."

Groen Werkt
Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie minstens 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken.

Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Tilburg is daar gelukkig al mee bezig. Nu landelijk en internationaal (Kopenhagen) klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen, is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren
GroenLinks wil dat de gemeente met alle Tilburgse woningcorporaties bindende afspraken maakt over een versneld isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen. Bovendien zou er voor woningbezitters een betere subsidieregeling moeten komen om de woning te isoleren en andere maatregelen te nemen om energie te besparen.

GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk. 

 

 

 

Alle berichten van deze auteur