Geplaatst

Kiezersbedrog?

Gisteren hebben de leden van GroenLinks Tilburg tijdens de Algemene ledenvergadering over de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart a.s. mij unaniem als lijsttrekker voor GroenLinks gekozen. Dit nadat ik heb gemeld wel de kar voor GroenLinks te willen trekken tijdens de campagne en in een college te willen deelnemen namens GroenLinks maar geen raadslid meer wil zijn.

In Tilburg zijn er, sinds het dualisme, meerdere partijen geweest die voor de constructie kiezen het gezicht van de partij op nummer 1 te zetten terwijl deze geen raadslid meer wordt. Ik denk niet echt dat Jan Hamming weer raadslid wil worden en tijdens de verkiezingen van 2006 was Els Aarts lijsttrekker voor het CDA maar was het iedereen wel duidelijk dat ook zij niet meer als raadslid zou beginnen. Ook de Tweede kamerfracties worstelen hiermee; denk aan de spagaat van Wouter Bos als minister/partijleider van de landelijke PvdA.

Iedereen die deze keuze een vreemde zaak vindt heeft formeel gelijk, sinds het dualisme is de partijleider diegene die de partij in de raad vertegenwoordigt en staat de collegevertegenwoordiger daarbuiten. Net als veel andere partijen wil Groenlinks graag met een bekend gezicht campagne voeren en heeft mij daartoe aangewezen. Na bijna 10 jaar raadslid te zijn geweest wil ik niet meer in deze rol terugkeren en maak graag de weg vrij voor nieuwe enthousiaste mensen. Ik wil mij wel nog graag inzetten voor Tilburg vanuit een andere bestuurlijke rol: het wethouderschap. Natuurlijk is dit afhankelijk van de verkiezingsuitslag en doen we dat alleen als er een college gevormd kan worden waarin collegiaal samengewerkt kan worden en waarin ook de uitgangspunten van GroenLinks tot zijn recht kunnen komen.  Wat ons betreft is van kiezersbedrog geen sprake: iedereen die op mij stemt stemt tenslotte ook op GroenLinks en weet dat we ook als we in een oppositierol komen blijven gaan voor onze uitgangspunten.                                                                                                                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle berichten van deze auteur