Geplaatst

De Meerwaarde van Europa

Op 4 juni a.s. vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Op initiatief van GroenLinks Tilburg worden vier politieke partijen uitgenodigd om een stelling te verdedigen.

In grote lijnen bestaat het europees beleid uit vier thema’s: markt, munt, milieu en mens.

Europadebat  Woensdag 13 mei Tijd: 20.00 – 22.15 uurLocatie: Attak, Veemarktstraat 39, Tilburg

@  De interne markt voor het vrije verkeer van goederen, kapitaal, diensten en personen is min of meer voltooid, met alle zegeningen en onvolkomenheden.

@  Zonder invoering van de Euro zou de huidige kaptaalcrisis veel harder aangekomen zijn en zouden nationale crisismaatregelen genomen moeten worden.

@  De grensoverschrijdende milieuvraagstukken vergen een europese benadering en aanpak. Tachtig procent van de Nederlandse milieuwetgeving is afgeleid van Europese regelgeving.

@  Voor de meerderheid van het Nederlandse volk is de Europese Unie eerder een probleem dan een oplossing omdat men denkt dat de sociale zekerheid wordt bedreigd.

Kandidaten van VVD, SP, GroenLinks en CDA  verdedigen in tien minuten ieder een van de stellingen.

Programma:

20.00 Opening door voorzitter Rutger van Santen (radiojournalist)

20.10 De markt (VVD)

20.20 De Munt (SP)

20.30 Het Milieu (Bas Eickhout, GroenLinks)

20.40 De Mens (Ans van Zeeland, CDA)

20.50 Onderling debat

21.15 Pauze

21.30 Debat met de zaal

22.15 Afsluiting

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “De Meerwaarde van Europa”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  @ Zonder invoering van de Euro zou de huidige kaptaalcrisis veel harder aangekomen zijn en zouden nationale crisismaatregelen genomen moeten worden.

  ?????

  als de gulden was gebleven, was er geen crisis gekomen!
  van de gulden is een euro gemaakt door het bedrijfsleven, vandaar dat iemand met een normaal inkomen dubbel uit is met zijn boodschappen[bijna 3x zoveel].
  als de gulden was gebleven, was ons inkomen ook wat waard gebleven!

  nu moet iedere burger met een normaal inkomen[of de minima] dubbel betalen voor zijn levensonderhoudt.

  wij burgers zijn niet zo blij met dat EUROPA!
  ze hadden het zo moeten laten, dan werden er minder mensen opgelicht en uitgebuit, door het bedrijfsleven [energiebedrijven, supermarkten, woningbouwcorporaties.]

  als de grenzen dicht waren gebleven, was er minder criminaliteit, oa wapenssmokkel, vrouwenhandel, illegale vreemdelingen, drugshandel.

  zo’n klein landje wil zich spiegelen aan het grote amerika, vandaar deze crisis.

 2. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Wees blij dat Nederland zich niet op nog meer vlakken gaat spiegelen aan Amerika. Daar hanteren ze namelijk de No Work No Pay methode.

 3. leonvanberkel avatar
  leonvanberkel

  Gelukkig komt er heel veel goeds van Europa.
  80% van de onontbeerlijke milieumaatregelen komt bijvoorbeeld uit Brussel.Europa heeft onze economie ook geweldig gesteund en de eenheid tussen de volkeren bevorderd. Niemand wil toch terug naar 80 jaar geleden toen de spanningen tussen verschillende Europese landen alleen maar groter werden,waaruit een vreselijke oorlog ontstond.
  Wat de euro betreft: de Europese landen die de euro nog niet ingevoerd hebben, willen dat zo snel mogelijk doen, juist om hun economie te versterken.
  Ik heb trouwens begrepen dat de SP niet aan het debat mee wenst (durft) te doen. De PvdA wil wel en stuurt Marijke Clerx (nr. 5 van de lijst); het CDA komt met Lambert van Nistelrooij (nr. 5 van de CDA-lijst), de VVD met Bart Keuper (nr.10) en GroenLinks heeft Bas Eickhout (nr. 2).
  Het belooft woensdag 13 mei een zeer interessante bijeenkomst te worden. Ik ben er in ieder geval bij.
  Leon van Berkel

 4. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Het wordt een hartstikke interessante avond! Volgens mij komt de SP wel dus als je je wilt orienteren op wel/niet of meer/minder Europa: KOM!!!