Geplaatst

LAAT ESSENT EN NUON ALSNOG FUSEREN!

Oproep aan de aandeelhouders:provincie en gemeenten 

Door Marc Vintges (raadslid GroenLinks Tilburg)  

Ongeveer 2 jaar geleden mislukte de fusie tussen Nuon en Essent, vanwege een – volgens mij – verkeerde reden; de inbreng- en machtsverhouding in het nieuwe bedrijf. Vervolgens zochten beide bedrijven een buitenlandse partner. Essent vond het Duitse particuliere RWE en Nuon het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall.

 

De splitsingwet, die energiebedrijven verplicht tot splitsing in een netwerkbedrijf (dat in overheidshanden moet blijven) en een commercieel productie- en leveringsbedrijf zou de oorzaak zijn van deze overnames, zo stellen Essent en Nuon. Maar voor alle duidelijkheid: de splitsingswet maakt fusie/overname slechts mogelijk maar dwingt niet daartoe. De aandeelhouders van Essent en Nuon, provincies en gemeenten, hoeven hun aandelen helemaal niet te verkopen, en daarmee Essent en Nuon te privatiseren. Het is de kennelijke overtuiging van de besturen van resp. Essent en Nuon dat beide bedrijven na splitsing te klein zijn om te overleven, die hen eerst elkaar deed opzoeken en hen later in de handen van een buitenlandse partner dreef. Op dat argument valt overigens best veel af te dingen. Zo is volgens de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant allerminst aangetoond dat Essent niet alleen verder kan.

Aanvankelijk stelde "Europa" splitsing verplicht voor alle Europese energiebedrijven. Daar is het Europese Parlement recent op terug gekomen. RWE, Vattenfall en andere Europese energiegiganten zullen dus niet tot splitsing overgaan en dat brengt de Nederlandse energiebedrijven in het nadeel. Nederland is weer het braafste jongetje van de klas. Normaal gesproken ben ik best trots op deze voorhoederol van Nederland maar nu dreigt het averechts uit te pakken. De regering doet er goed aan de splitsingswet te heroverwegen.

"Wij vinden dat energie en drinkwater vitale onderdelen van de samenleving zijn" zei VVD- fractievoorzitter Mieke Geeraedts in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. "Daar moet de overheid zeggenschap over houden" En verder: "De VVD heeft uit de kredietcrisis geleerd dat voortdurende liberalisering en marktwerking niet vol te houden is. Daar bezinnen wij ons dus op". (De Volkskrant van zaterdag 25 april 2009). Als gemeenteraadslid van GroenLinks kan ik dit alleen maar beamen en ondersteunen.

RWE heeft een slechte reputatie als het gaat om milieu en duurzaamheid. Het verkoopcontract biedt ook onvoldoende zekerheid dat RWE, na overname van Essent,  meer zal gaan investeren in schone energie. Het imago van Vattenfall is in dit opzicht iets beter. Verder speelt de positie van de kerncentrale van Borssele, voor de helft eigendom van Essent en voor de helft eigendom het Zeeuwse energiebedrijf  Delta, een rol: volgens de wet moet Borssele terecht in overheidshanden blijven maar RWE wil ook die graag inlijven.

Het functioneren van onze maatschappij is sterk afhankelijk van energieproductie, -levering en -transport, dat door publiek eigendom kan worden geborgd. Daarnaast kan de overheid – of dit nu het Rijk, provincies en/of gemeenten zijn – zo sturing geven aan de noodzakelijke verduurzaming en vergroening van zowel centrale als decentrale energieopwekking. Essent en Nuon mogen daarom niet worden verkocht.

En zou blijken dat Essent en Nuon ieder te klein zijn in het geweld van de internationale markt, dan kunnen ze alsnog fuseren. Het publieke belang kan en mag toch niet ondergeschikt zijn aan gesteggel over de zeggenschapsverhouding in een gefuseerd bedrijf.  De aandeelhouders moeten de beide topmannen van Essent en Nuon, de heren Boersma en Loseth (voor zover zij nog willen of geloofwaardig zijn en anders hun opvolgers), aan een vergadertafel zetten die ze pas met witte rook mogen verlaten.

 

Marc Vintges, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Tilburg (3,7 % van de aandelen van Essent).

Alle berichten van deze auteur

Reacties

20 reacties op “LAAT ESSENT EN NUON ALSNOG FUSEREN!”

 1. avatar
  Jan Doms & Paul Bogaert

  Jammer Marc, maar dat lag nu eens niet aan de directeuren, maar onze eigen regelgeving, dat de fusie tusse n Essent en Nuon niet door mocht gaan. In dei kamer met die witte rook kan duren tot St. Juttemis.Als je echt iest wil doen om Nederlandse bedrijven sterker te maken dan moet je de NMA afschaffen of veranderen. Je fractievoorzitter in de Tweede Kamer zal dat niet toejuichen.
  Daar komt nog bij dat we af moeten zien van protectionisme door Nederland. We zijn een te klein land en te afhankelijk van de rest van de wereld om ons dit soort nationalistische ideeen te kunnen veroorloven.
  Mijn advies, snel verkopen over 2 jaar zijn die aandelen weinig meer waard! Je moet weten wanneer je je winst pakt.

 2. try avatar
  try

  GL doet aan censuur; als ik hier meldt dat bovengenoemd verhaal niet klopt dan haalt men dat doodleuk van de site af!
  Lekkere open partij zijn jullie! Chapeau!!!

  Ton Rijnen

 3. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Try/Ton

  GL doet aan censuur; als ik hier meldt dat bovengenoemd verhaal niet klopt dan haalt men dat doodleuk van de site af!
  Lekkere open partij zijn jullie! Chapeau!!!

  Beste Ton,

  Ja zo werkt dat bij die linkse lui !!
  U merkt het nu maar je begrijpt dat vele Tilburgers waaronder ik al vele decennia bedonderd zijn en het soms niet eens in de gaten hebben. Hoez vertrouwen in de politiek !!

  Deze reactie zal er wellicht ook afvliegen omdat ik al eerder gemerkt heb dat mijn kritische geluiden geweerd worden.
  Ik blijf proberen de praktijken van de gevestigde partijen PvdA,GL,SP onder de aandacht te brengen van de Tilburgers en die moeten dan hun keus maar maken in 2010.

 4. try avatar
  try

  Dank je Harm!

  ik heb niet een onvoltogen woord geuit in mijn eerste reactie. Heb alleen gemeld dat Marc Vintges zich beter moet informeren voordat hij hier een verhaal ophangt, that’s all.
  Tot mijn stomme verbazing wordt zo’n reactie dus verwijderd!

  Ik krijg bijna het idee dat de Noord Koreaanse manier van de mond snoeren Marjo Frenk wel bevalt…

  Ton Rijnen

 5. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @try,
  er is in dit geval geen sprake geweest van het doelbewust verwijderen van reacties. Ik kan je wel zeggen dat de server ge-upgrade is. Hiervoor is de oude server gekopieert naar de nieuwe, een poos daarna is de nieuwe server online gegaan, als je reactie voor ongeveer 13.00 uur is geplaatst bestaat de mogelijkheid dat deze niet is meegenomen naar de nieuwe server. Daarvoor dan excuus.

  groet,
  Tom

 6. Aldert avatar
  Aldert

  @ Harm en Ton:
  Ik kon het me al niet voorstellen dat de fractievoorzitter van GroenLinks reacties verwijdert. Als er

 7. try avatar
  try

  Mocht de oorzaak een technische reden hebben (waarom niet eerst een backup maken voordat je de site update, of haal de site desnoods even uit de lucht), dan mijn verontschuldigingen aan Marjo Frenk.

  Mocht mijn reactie wel bewust zijn weggehaald dan blijf ik uiteraard wel bij mijn standpunt.

  Ton Rijnen

 8. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Beste Try/Ton wat heb jij een timing

  Juist op het moment dat de server geupgraded wordt plaats jij een berichtje.
  Kun je voor mij deze week even een staatslot gaan kopen ?

 9. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat dat zo werkt, Harm.

 10. theo avatar
  theo

  Dus beste C

 11. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  try, je hebt gelijk er wordt wel degelijk soms reacties eraf gehaald, loes diellissen doet het regelmatig als ze het niet kan winnen.

 12. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Ik was vier dagen op de fiets door Nederland, kom terug en zie beschuldigingen waar de honden geen brood van lusten. Excuses zijn makkelijk gemaakt maar misschien helpt het om eerst eens even te wachten en na te denken alvorens zulke beschuldigingen te uiten. Kennen jullie dat spotje van SIRE?

 13. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Overigens klopt het nog steeds wat Aldert zegt; ook al kost het me soms moeite; ik heb nog nooit

 14. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @alle reaguurders

  Al zouden er reacties verwijderd worden dan hebben de bloggers daar het volste recht toe. Soms zijn de reacties smakeloos, vaak beledigend en heel vaak gewoon ontzettend DOM.

  Alle reaguurders hebben hier geen vrijbrief om valse beschuldigingen of smakeloze beledigingen de wereld in te gooien. Ga daarvoor aub een eigen blog beginnen.

  Groet,
  Tom

 15. veerle avatar
  veerle

  Een inhoudelijke reactie dan: Goed dat GroenLinks met ons samen strijdt tegen de verkwanseling van Essent. Beter ten goede gekeerd dan ten halve gedwaald: Ook GroenLinks stemde destijds voor de splitsingswet die deze verkwanseling bewust voorbereidde. Maar okee: Zand erover. Samen staan we sterk nu, met de zowat 80% van alle burgers die Essent in overheidshanden wil houden.

  Dat dit dan nog steeds via de ongewenste constructie van het aandeelhoudersschap moet, is niet goed: Laten we het daar straks ook nog eens over hebben. Maar zelfs met deze constructie kunnen we zeggenschap houden: De aandeelhouders bepalen de statuten en daarin kunnen we voorwaarden op laten nemen zoals maximumbeloningen voor bestuurders en betere arbeidsgaranties en -voorwaarden voor werknemers. Om maar wat te noemen.

 16. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  tom, heb jij zeker nooit gelezen wat onze gemeente bestuurders zelf schrijven of geschreven hebben?
  sorry, maar het is niks als elkaar afzeiken naar elkaar toe.
  er zijn er weinig die bij het onderwerp blijven.

  of zij het volste recht hebben om iets te verwijderen betwijfel ik, deze site is publiekelijk toch?
  jullie willen toch ook de meningen van burgers horen?

  nee, als het jullie niet zint of naar jullie mond gepraat wordt, verwijderen of zeiken jullie zelf alles af.

  niet de woorden verdraaien!

 17. veerle avatar
  veerle

  En over het verwijderen van reacties: Nog nooit gedaan en dat ook niet van plan. Die paar vaste reageerders die hier altijd zo lekker bot en grof en onge

 18. try avatar
  try

  Je zet jezelf meer voor schut wanneer je een artikel plaatst wat niet klopt. Over ongeinformeerd gesproken!

  Lijkt me een goed plan dat de politiek zich niet met het bedrijfsleven bemoeit; men is onbetrouwbaar en incompetent, soms is er zelfs sprake van belangenverstrengeling.

 19. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  het bedrijfsleven moet toch onder controle blijven door de gemeente of regering, dus komt er vanzelf de politiek bij.
  zou mooi zijn als dat niet zo is, de burgers hebben nu al niks meer in te brengen maar dan helemaal niet meer.
  essent is wel een bedrijf, maar wij zijn er wel van afhankelijk, wij zijn de gene waar het bedrijf op draait, of zie ik het verkeerd?

  als het zo doorgaat komt de houtkachel weer in opmars, met alle gevolgen vandien.
  brandgevaar, coolmonoxide vergiftigingen, miljeuvervuiling, aftakkingen van stroom buiten de meters om, zijn wel de dingen die terug komen in ons welvarend landje.
  ja een burger zal leren om te overleven en uitwegen gaan zoeken, omdat het nu al niet meer te betalen is!

 20. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  TE LAAT!
  essent wordt gewoon verkocht, het was te voorspellen.