Geplaatst

Vrouwen uit één stuk.

Vandaag is het internationale vrouwendag. In Tilburg waren op verschillende plaatsen honderden vrouwen (en gelukkig ook enkele mannen) bijeen om inspiratie op te doen.

Behalve een interessante bijeenkomst over genderproblematiek in de ochtend, een bijeenkomst ter afsluiting van het project ”200 vrouwen van Tilburg” in het textielmuseum en een grote bijeenkomst in buurthuis De Poorten voor alle vrouwen van Tilburg en een aantal bijeenkomsten in andere stadsdelen was er de onthulling van het standbeeld van Miet van Puijenbroek door mevrouw Ginjaar-Maas en door de zus van Miet op het voorplein van het Textielmuseum. Het textielmuseum dankt haar ontstaan aan Miet en als eerste vrouwelijke wethouder heeft zij op vriend en vijand een grote indruk achtergelaten.

Het is telkens weer indrukwekkend te merken hoeveel vrouwen bereid zijn zich in te zetten voor elkaar en voor verbetering van de positie van vrouwen. Vele vrijwilligers hebben meegewerkt aan de organisatie van alle genoemde activiteiten. Aanwezigen uit andere (Brabantse) steden waren terecht jaloers op het grote vrouwennetwerk dat Tilburg heeft en op de kracht die hieruit spreekt. Niet alleen de ”grand old lady’s” van weleer: (als ik net als Elly van Luijken er zo bij mag lopen als ik 88 ben dan teken ik daar nu onmiddelijk voor) maar vooral in de Poorten ook veel jonge vrouwen van allerlei afkomst die actief en geinspireerd zijn voor de goede zaak. Want dat het nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen; daarover was iedereen het eens en dit werd ook nog eens nadrukkelijk bevestigd door de spreker van de ochtend ; een onderzoekster van de universiteit van Nijmegen. Initiatieven als deze en ook zoals bijvoorbeeld van de mensen van Vrouwen ontmoeten Vrouwen zijn

Miet van Puijenbroek werd een vrouw uit één stuk genoemd en is zo ook vereeuwigd . Zij staat terecht symbool voor alle Tilburgse vrouwen die zich inzetten voor de verbetering van de positie van vrouwen. Namens mij en mijn dochter : bedankt!

Alle berichten van deze auteur