Geplaatst

onderzoek en onderzoek

Hoewel ik erg toe ben aan een paar daagjes zonder politiek lijkt me een verheldering van het standpunt van de coalitie over een onderzoek naar de overschrijding van de bouwkosten van het Miditheater op zijn plaats. Dit vooral omdat noch Brabants Dagblad, noch Omroep Brabant het hoor-en wederhoor principe toepast; de coalitie is veroordeeld zonder dat de argumenten of hun standpunt voor het voetlicht komt.

Het spreekt voor zich dat de overschrijding van de kosten op de verbouwing van het Midi-theater tot een onderzoek moet leiden. Een onderzoek dat niet alleen gaat over de gang van zaken rond deze overschrijding maar ook boven tafel krijgt hoe de sturing op andere dossiers is en of betrokkenen wel voldoende in staat zijn resultaatgericht te werken volgens de kaders door de raad gesteld. Inhoudelijk waren alle partijen het hierover wel eens.

Een enquete is een mddel dat de raad kan inzetten om zelf onderzoek te doen en juist daar zit wat coalitiepartijen betreft het verschil. Dit dossier gaat al lang niet meer over feiten maar vooral over beleving en is inzet (geweest) van politiek gewin. Bewijs hiervan is de geëmotioneerdheid die mensen bij dit dossier laten zien. Dat element zou  volgens ons ook in het onderzoek moeten worden betrokken én dan bedoelen we dat natuurlijk raadsbreed! Moet dan de raad dit doen of kunnen mensen van buiten dat beter?

Het al dan niet onder ede verhoord worden leidt mijns inziens niet automatisch tot betere en objectiever informatie, degene die dat beweren weten echt wel beter. Het lijkt mij geen goed idee als partijen intern al onenigheid krijgen over de wijze van aanpakken en vraagstelling. Dit dossier is verpolitiekt en dat kunnen oppositie én coalitiepartijen zich aantrekken en dat feit draagt volgens coalitiepartijen niet bij aan een goed en onafhankelijk onderzoek.

Het is onze inzet geweest er gezamenlijk uit te komen omdat het nog erger maken van de polarisatie al helemaal niets bijdraagt. In plaats van aan de schandpaal genageld te worden verdienen de partijen hiervoor lof. Gelukkig hebben we die óók gekregen.

Alaaf en een prettig carnaval gewenst,

(afbeelding: uit het archief van Spaarnestad; poppenkast op de Dam)

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “onderzoek en onderzoek”

 1. arjen avatar
  arjen

  @Marjo: noch Brabants Dagblad, noch Omroep Brabant hoor en wederhoor toepassen….

  Ik heb je echter bij het Brabants Dagblad in de videoreportage wel degelijk luid en duidelijk in beeld gezien (en gehoord)

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  heldere uiteenzetting Marjo. en dat potje chutney hou je van mij tegoed…….

 3. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Arjen. Ik kan alleen een linkje vinden waarop Smolders veel praat en je mij er tegenover ziet staan. Heb in de krant niets gelezen over de argumenten van de coalitie en dat is toch waarom het gaat of….?

 4. arjen avatar
  arjen

  In de krant las je daar niet zoveel over, inderdaad. Ik bedoelde een verslag van Omroep Brabant onder de titel ‘de emoties liepen hoog op’. Sorry.

 5. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Beste mevr. de Weyer en Frenk,

  Mooi om te lezen welke rare sprongen de coalitiepartijen maken. ( mevr. de Weyer maakt nog de raarste sprongen )
  Ik ben bang dat jullie nu niet weg gaan komen met een slap verhaal
  Eindelijk gebeurt er in Tilburg iets om de ware politieke actie”s bloot te leggen.
  Hoop dat de commissie alles bloot legt dan weten de Tilburgers eens door wat voor lui ze bestuurd worden.

  De coalitie hangt als los zand aan elkaar en proberen op allerlei manieren hun vege lijf te redden.
  Het pluche zal denk ik in 2010 overgedragen moeten woden en dat zal pijn doen als blijkt dat e.e.a. moet gebeuren aan de Robin Hood van de raad.

  Ja ik bedoel Hans Smolders
  Smolders en cs hebben al 3 jaar geen krimp gegeven en hebben gewoon datgene gedaan wat ze gezegd hebben, wantoestanden aan het licht brengen en fel oppositie voeren.
  Chapeau voor Hans en zijn club , Als beloning krijgen ze in 2010 wel mijn stem en als ik zo rondom mijn kringen goed luister zijn dat er veel van plan.