Geplaatst

Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid. De titel van het laatste lezenswaardige boek van Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer. Ik deel graag e.e.a. uit het boek met de lezers van Tilburgz, zo op de laatste dag van het jaar.

In het boek vertelt Halsema openhartig dat ze net als ieder ander consument is, op zoek gaat naar koopjes en op de hoogte blijft van trends en valt voor modieuze kledingstukken.(herkenbaar voor mij en wellicht voor velen) Ze mijmert over de vraag hoe dit mogelijk is terwijl ze beter als anderen op de hoogte is van de gevolgen van consumptie op onder andere derde wereld economieën  en energiecapaciteit op deze wereld. ‘’Of je nu met of zonder een schuldgevoel consumeert, wel of niet bewust, tegenstrijdigheden in ons handelen kennen we allemaal.”

Met consumptie is weinig mis volgens Halsema, ‘’meer consumptie betekent een grotere productie van goederen en beide zorgen voor economische groei,welvaart en werkgelegenheid. Massale consumptie heeft echter ook negatieve gevolgen (dat geldt lang niet voor alle consumptiegoederen). Voor veel goederen geldt dat maximale economische groei en de grondstoffen die ervoor vereist zijn leiden tot wereldwijde uitspatting van onze natuurlijke hulpbronnen, de onomkeerbare aantasting  van ons milieu en de vergroting van de wereldwijde kloof tussen arm en rijk.”

‘’Hyperconsumeren  is wel een probleem; dat betekent dat luxegoederen een belangrijke culturele en symbolische betekenis hebben gekregen. Bezit ervan is veelal de kortste route naar individueel geluk, status en succes”, aldus Halsema. ‘’Dagelijks wordt ons voorgehouden dat geluk en maatschappelijke erkenning kunnen worden bereikt door onze welvaart, onze koopkracht en ons consumentenvertrouwen omhoog te stuwen. Een alternatieve route naar individueel en gezamenlijk geluk wordt ons zelden aangereikt.”

Haar boek is een verkenning van een mogelijke alternatieve route waarin Geluk en Maatschappelijke Erkenning belangrijke en nastrevenswaardige culturele waarde zijn. Halsema laat zien op welke wijze deze waarden behouden en versterkt kunnen worden. Ze schetst een alternatief van eerlijke economische verhoudingen en een solidaire en gelukkige samenleving. Persoonlijk neem ik de aanbevelingen en richting die ze schetst over het politieke klimaat dat nodig is om zo een samenleving te creëren zeer ter harte.

Ik wens alle lezers en schrijvers op TilburgZ een 2009 waarin Geluk een belangrijke rode draad wordt. Geluk in de betekenis van tevredenheid met het leven en met  gevoelens van solidariteit en tolerantie voor anderen. In die zin was het vandaag gepubliceerde onderzoek van de Tilburgse onderzoeker de Graaf (Volkskrant 31-12-08)zeer hoopgevend:

Nederlanders vertrouwen elkaar en noemen zich zeer gelukkig! Ga zo door in 2009!

Reacties

5 reacties op “GELUK”

 1. arjen avatar
  arjen

  Ik wens je veel wijsheid toe in 2009.

  Even over dat boek: ik lees weinig nieuws. Wat die alternatieven betreft naar individueel en gezamenlijk geluk: daar is in duizenden jaren al heel veel over geschreven. Misschien moet Halsema wat meer gaan lezen.

 2. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  Jij ook een heel gelukkig 2009, Marjo! In het komende Tilburgse jubeljaar hoop ik ook h

 3. avatar
  Anoniem

  Geluk voor mij is het feit dat ik gisteren constateerde dat het met de cohesie in de reeshof nog niet zo slecht gesteld is als gedacht. Wildvreemden hebben mijn zoon uit een wak gehaald waar hij in was gevallen nadat een zwaan hem de stuipen op het lijf joeg door met wijdgespreide vleugels achter hem aan te gaan. Hij liep nietsvermoedend over het ijs naar zijn fiets. Hij heeft er 10 minuten ingelegen, was erg onderkoeld maar zoals het een stoere puber betaamt, steekt hij straks wel zijn vuurwerkpakketje af. Als je dat als ouder meemaakt, ben ineens heel erg klein, kan ik je verzekeren. Fijne jaarwisseling iedereen!

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Renee

  Ik las het bericht op dig. BD hierover.
  en dat was dus jouw zoon. godallemachtig wat zul je opgelucht zijn dat het zo goed is afgelopen.

  een heel goed nieuw jaar.

  @Marjo

  alle geluk wat wenselijk is.

 5. Andrea avatar
  Andrea

  Bedankt voor de synopsis. Ik herken ook wel de spagaat tussen genieten van welvaart en willen leven op eerlijke voet (zie bijvoorbeeld http://www.voetenbank.nl) Vandaag heb ik bijvoorbeeld erg genoten van de opening van Tilburg 2009, een echte traktatie. (Mooi hoe volksvermaak in een esthetisch jasje is gestoken, zodat alle Tilburgers iets van hun gerief konden vinden). Maar waren die drankjes en hapjes daarbij ook nodig? (Ja maar…. de plastic glazen worden gerecycled, hoor.. Tja, maar ook daarvoor zijn grondstoffen en productieprocessen nodig). We mo