Geplaatst

De wind waait op dit moment zo dat het gedoogbeleid van softdrugs op de tocht lijkt te staan. Zelfs de landelijke VVD heeft in de kamer al laten weten voor afschaffing te zijn. Ik ben erg benieuwd naar hoe de lezers van Tilburgz over dit actuele onderwerp denken. Tot nu toe is er in Tilburg altijd een meerderheid voor het gedoogbeleid gebleven en is er zelfs een meerderheid geweest om verder te gaan dan dit beleid: ook het achterdeurbeleid zou beter geregeld moeten worden zodat levering en opslag voor verkoop beter gecontroleerd kunnen worden. Een gemeentelijke wietplantage is zelfs officieel aan de orde geweest.

De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom hebben besloten m.i.v. januari 2009 alle koffieshops in hun gemeente te gaan sluiten. De overlast van ongeveer 2500 buitenlandse kopers per dag leidt tot dit besluit. In Maastricht wil burgemeester Leers een koffieshop buiten de stad en in Venlo hebben ze al zoiets. Op vragen van GroenLinks hierover antwoordde burgemeester Vreeman dat hij op dit moment geen beleidswijziging in gedachten heeft en nog niet weet wat de gevolgen van de sluiting van koffieshops in Roosendaal en Bergen op Zoom voor Tilburg zijn.

Argumenten om niets te doen:

Wietrokers zijn geen onruststokers.

Liever georganiseerd en gecontroleerd dan illegaal.

Beter softdrugs gebruik dan harddrugs zoals alcohol en speed e.d.

Argumenten om wel iets te doen:

Wietteelt brengt kleine en grote criminaliteit met zich mee.

Koffieshops veroorzaken overlast (in sommige gevallen).

Overmatig wietroken heeft ongewenste gevolgen.

Handel en gebruik van softdrugs en van harddrugs zijn geen gescheiden werelden meer.

 Persoonlijk denk ik dat gecontroleerde handel én verkoop én verbruik tot minder ongewenste situaties leidt dan wanneer alles in de illegaliteit verdwijnt. De kosten voor handhaving hiervan zouden bovendien ertoe leiden dat politie en justitie andere prioriteiten moeten stellen en dat lijkt mij niet gewenst. Ik zie ook wel de effecten van de wietteelt in relatie tot de criminaliteit en vind dit ongewenst. Ook is de werking van wiet veranderd waardoor overmatig gebruik schadelijker is dan vroeger. De vraag is of de groep mensen bij wie dit tot problemen leidt kleiner wordt als we de verkoop stoppen, of dat deze groep dan juist is aangewezen op het illegale circuit (met alle gevolgen vandien).

 

Reacties

50 reacties op “Soft drugs: gedogen, legaliseren of verbieden?”

 1. avatar
  Anoniem

  Wat ik persoonlijk vind, is eigenlijk niet zo relevant in deze. Maar wat wel een feit is, is dat de overheid de problemen 10-tallen jaren onderschat heeft en nu aan de bel trekt. Je schrijft zeer terecht Marjo dat in vele gevallen de wereld van softdrugs en harddrugs geen gescheiden werelden meer zijn. En dat is nu juist hetgeen waar de overheid geen rekening mee heeft gehouden.

 2. arjen avatar
  arjen

  @ Marjo, “Een gemeentelijke wietplantage is zelfs officieel aan de orde geweest.”

  Ja, en de LST was tegen omdat we vonden dat Tilburg niet op een eiland ligt en dat er op landelijk en Europees niveau eenduidig en consistent beleid moet zijn.
  Nu Roosendaal en Berg op Zoom sluiten, mag je als Tilburg vrezen dat het drugstoerisme deze kant op komt. Maar Vreeman heeft gelijk… eerst maar eens de gevolgen afwachten.
  Persoonlijk ben ik er op tegen op alles de illegaliteit in te jagen. Dat is prijsopdrijvend en werkt criminaliteit in de hand.
  Of je moet wel zeer draconische maatregelen gaan nemen.

 3. avatar
  Anoniem

  Nee Arjen, je hebt gelijk, het wietgebruik de illegaliteit injagen is geen optie, daar is het nu te laat voor na jarenlang accepteren en gedogen. Als men heel eerlijk is, lost men dan ook geen probleem op. Je sluit coffeeshops, waar je het spul kan kopen, de ondernemer van de coffeeshop verkoopt simpelweg het product waar zijn klanten om vragen, het is veelal niet de kweker die je pakt. De ondernemer maakte simpelweg gebruik van het vraag en aanbod principe en is nu de dupe van de angsthazenpolitiek. Bovendien doe je dan de echte boeven een groot plezier, want zij zullen, omdat het spul dan illegaal is, meer kunnen vragen per gram. En dan heb je geen scheidslijn meer tussen softdrugs en harddrugs. Want als de kick van de joint verdwenen is en je lichaam is er aan gewend, heeft die ‘boef’ nog wel een sterker goedje voor je, waar je die kick wel weer vind.

  Maar er is nog 1 ding wat de scheidslijn tussen softdrugs en harddrugs heel dun maakt: nl. het steeds hoger wordende THC-gehalte in een joint.
  Door steeds beter ontwikkelde technieken (lees een zeer agressieve vorm van kweken)en het mixen van verschillende soorten, is er een soort monstervorm ontstaan met eigenlijk een te hoog THC-gehalte (of zijn we met zijn allen zo naif om te denken dat kwekers de statistieken volgen in deze??).
  Dat te hoge THC-gehalte zorgt ervoor dat geestelijke verslaving sneller optreedt.
  Dat THC-gehalte zou eigenlijk door de overheid onderzocht moeten worden, maar men doet het niet of nauwelijks.
  Bij mij reist zelfs de vraag of het vermoeden (zoals men wil) dat er nog andere stoffen bij de kweek worden toegevoegd (net als bij een sigaret) om de afhankelijkheid te versnellen en te versterken.

  De overheid is veelal genegen om de verkeerde mensen te raadplegen als het om dit soort problematiek gaat. Ipv alleen de behandelaars van verslaafden te spreken, zou men een forum moeten hebben waar ervaringsdeskundigen ook een sterk woordje kunnen meepraten. Het spreekwoord: eens een junk, altijd een junk gaat nl. in veel gevallen niet op.

  Ik denk overigens niet dat Tilburg (veel) meer overlast zal krijgen als Roosendaal en Bergen Op Zoom hun coffeeshops gaan sluiten, want vergeet vooral de Randstad niet, waar je al op de A16 door drugsrunners benaderd wordt als je een buitenlands kenteken hebt. Je hoeft de stad niet eens meer in te rijden om het spul te bemachtigen! Hoe groter de stad, hoe beter je in de illegaliteit kunt verdwijnen!

 4. avatar
  Ko de Laat – Internet

  By the way Marjo, mijn complimenten voor dit onderwerp en zoals je het geschreven hebt, het ligt me na aan het hart. Want ik ben dat akkefietje met Marieke Moorman die de 5 verslaafde prostituees een ‘second life’ wilde aanbieden op een totaal verkeerde manier nog lang niet vergeten.

 5. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ik vindt de oplossing van eindhoven wel goed.
  daar hebben ze een voorstel gedaan, om aan de klanten van een coffeesjop een pasje uit te geven.
  zodat er betere controle is op de hoeveelheid, en op belgische en duitse klanten de wiet verkocht wordt.
  de overlast buiten bij de coffeesjop is vrij rustig in tilburg, en zitten de beheerders dan ook er wel achter dat het rustig blijft.
  ik ken maar 1 sjop in tilburg die overlast bezorgd en dat is een nederlandse eigenaar.
  de regering of gemeentes hadden liever zelf de achterdeur genomen.
  vertel mij eens, waar koopt een legale coffesjop zijn wiet in?
  elke product verkoper heeft een afname bij een groothandel, waarom een sjop niet?
  dit is toch nodig om de omzet vast te stellen??
  inderdaad een wiet roker is geen onrust stoker!
  dat is nu de regering, omdat er geen of te weinig belastingcentjes er uitrollen.
  overlast van belgen of duitsers, simpel oplossen GRENZEN DICHT!
  hoe doet nederland het straks als er geen acsijnsbelasting meer binnen komt?
  geen cigaretjes meer, geen alchol meer, geen wietje meer, nou daar draait toch wel een economie op.
  overal waar TE voor staat is slecht!

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Neem een terrein net buiten Tilburg, maar wel binnen de stadgrens.
  Bemest dat en plant het vol met wietplanten.
  De oogst kan men verdelen, terwijl het groeit kan men de discussie daarover voeren hoe dat aangepakt moet worden.
  Het voordeel: uit de illegaliteit, voor iedereen bereikbaar, en er is controle!
  De inbraken in de stad nemen af, de illegale kwekerijen ook, er hoeven geen mensen meer uit huis gezet worden, en geen helicopters over de stad te vliegen om te controleren.
  Maar er zijn vast nadelen…die komen in de reactie's hier onder wel te staan…

 7. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  criminele handel zal er altijd zijn, ze zijn erg creatief.
  alles wat door mensen gemaakt wordt, kan ook weer vernietigd worden door de mens.
  als we straks nog geen cigaretje kunnen betalen wordt de tabak gekweekt net als vroeger in je eigen achtertuin.
  het is water naar de zee dragen.

 8. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  renee, de thc die op wietplanten zit komt uit de vervuilde lucht.
  thc ademen wij ook in zonder dat je blowt.
  het 100den jaren oude sigaretje krijgt de schuld van longkanker.
  wij worden zieker van de vervuilde lucht uit auto’sd en fabrieken.
  dat de overheid het niet goed laat testen, komt omdat de overheid de grootste maffia is.
  ze dachten daar een slaatje uit te slaan met de belastingen, nu dat niet zo blijkt moet alles ineens dicht.
  ik blow al 17 jaar, en als je er de hand in houdt is het net zo schadelijk als een pilsje pakken in het weekend.
  overal waar TE voor staat is slecht.

 9. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  update: gisteren heeft de CDA fractie in Tilburg de burgemeester gevraagd over te gaan tot sluiting van de coffeeshops(BD vandaag). In De Volkskrant van vandaag een interessant achtergrondartikel over deze problematiek. @Ren

 10. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Ik denk dat we als stad 2 dingen moeten scheiden:

  1) Het gebruik: dat vind ik echt een zaak voor iedereen individueel. Iedereen moet kunnen kiezen of hij drugs wel of niet gebruikt, net als alcohol en roken. Dat CDA dit wil verbieden, past precies in het betuttelende van Maarten en zijn christenbroeders. Marjo, hoop dat GL hiervoor zal waken!

  2) De overlast: natuurlijk veroorzaken (hard) drugs verslaafden overlast. Maar kijk eens op zaterdag op de korte Heuvel: dan moeten we ook alcohol gaan verbieden. Laten we dus de harddrugs ergens op plek aanbieden waar niemand er last van heeft? Er stond toch nog een ssporthal veel leeg op Stappegoor? Na 3,5 uur sporten krijgt de verslaafde zijn rommel.

  Ik woon zelf op 50M van een coffeeshop… NOOIT ergens last van gehad! Het CDA zou eens uit de Blaak weg moeten komen en zelf merken wat de overlast is. 0,0 wat mij betreft…

  Samenvattend: harddrugs verstrekken voor verslaafden, voor de rest ontmoedigen! Softdrugs gewoon verkopen… Anders moeten we ook de slijterijen gaan sluiten!

 11. avatar
  Anoniem

  al 17 jaar Sjan?
  Het THC gehalte in de lucht is vele malen kleiner als in een joint Sjan, daar word je niet high van al zou je het willen.
  En natuurlijk heb je meer risico op het krijgen van longkanker als je rookt, of mag ik al roker niet meer de waarheid onder ogen zien? Wordt tijd dat jij dat ook eens doet Sjan, verbaast me trouwens dat je die joint kan betalen als je zoals jij zelf verwoordt, soostrekker bent.

 12. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  je gooit je eigen ruiten in marjo
  je geeft meer tegenargumenten dan voor
  ik ben nooit een erge voorstander van softdrugs geweest; ik heb het altijd een groezelig wereldje gevonden, maar dat zijn caf

 13. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Sjan

  "overal waar TE voor staat is slecht"

  T E vreden???

 14. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  renee ja bepaalde mensen zien liever dat een soostrekker nog meer krepeerd!
  weet je hoe ik nou aan mijn wietjes kom?
  van jullie zweet geld, want jij bent de enigste die werkt hier in tilburg.
  weet jij eigenlijk wel wat zweten is?
  maar van mij mogen ze het ook afschaffen hoor, ik ben niet afhankelijk van wiet.
  jij mag je nou tot die groep elite horen, ze wilde toch weten wie dat waren?
  nou jou als voorbeeld!
  laat mij maar bij de associalen horen dan, krijg ik meer respect van.
  lelijke broodschooier

 15. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @onkundoloog. Ik was er al bang voor dat er iemand de argumenten telt en daar conclusies (voor mij) aan zou verbinden.De bezwaren afgemeten aan de overlast die alcohol veroorzaakt is ook waar en die zijn al zo oud als Rome, het blijft vreemd dat we daar zo gemakkelijk over blijven doen, de kosten van overlastbestrijding zijn giga. Overigens hoor je mij niet zeggen dat we alcohol drinken in caf

 16. avatar
  Anoniem

  Sjan, als een intervieuwer aan je vraagt waarom je niet kunt werken en je kijkt met een vies gezicht richting de intervieuwer en grijpt ineens naar je hartstreek om aan te geven dat je niet kunt werken omdat je het benauwd hebt en je lijf niet goed werkt, (ja die verhalen gaan ook de ronde weet je en in elk verhaal zit een kern van waarheid), dan mag ik me toch afvragen waarom je nog steeds rookt als een ketter en waarom je elk weekend een jointje rookt?

  Is dat nu zo vreemd?

  Buiten dat om wil ik je nog wel bevestigend beantwoorden: ja ik weet wat zweten is, zowel geestelijk als lichamelijk, van ontberingen kun je ook sterk worden en er profijt uithalen als je tenminste wil.
  Dat heet veerkracht en ik ben ervan overtuigd dat ieder mens dit in zich heeft.
  Ik ben verheugd dat jij mij als voorbeeld ziet, bij deze doe ik je een handreiking om verder te komen dan je ooit had durven dromen. Durf je die uitdaging aan?
  Ik hou wel van mensen die zeggen wat ze denken!

 17. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  goede politici zijn er niet
  alleen stuurlui aan de wal
  knipoog

 18. avatar
  Anoniem

  @Marjo, ik heb even je blog teruggelezen over Fatima. Was toch even benieuwd of je het boek van Hans van Epen over de verslaving al hebt gelezen, of je er al aan toegekomen was.

 19. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Beste mevr. Frenk

  U heeft over dit onderwerp nog niet zo”n slechte kijk.

  Probeer dat uw coalitiegenoten eens wijs te maken.

  Gegroet
  van
  Een kritisch volger van de Tilburgse politiek

 20. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Hallo, Marjo
  Ik wou hier eigenlijk niet reageren op dit item omdat ik dat op onze site eigenlijk al heb gedaan. En ik heb het gevoel dat de lezers elkaar aardig overlappen op beide seits. Ook ik was aanvankelijk prettig verrast over de open benadering van het probleem. Maar uiteindelijk moeten toch uit jullie hoek (red. de politiek) de voorstellen komen om een en ander op te lossen. Het is toch een beetje als de PontiusPilatusKaart van de SP over de mall. Als we er niet uitkomen gooien we het maar in de groep. En de vox-populus is natuurlijk de meest voorspelbare en grootste groep als het om brood en spelen gaat. Terwijl politieke partijen in Den Haag al jaren navelstaren over dit dossier (Hietdahzo) zijn het nou Brabantsche burgemeesters en lokale afdelingen die de kat de bel aan gaan binden. Want er moet natuurlijk wel IETS gebeuren na zoveel gezette koffie en water onder de brug door. Pappen en nathouden haalt de kou niet uit de lucht. Zachte heelmeesters zorgen alleen maar voor overlast en een wegzakkende jeugd.
  Overigens ontstond de populariteit en noodzakelijkheid van wijn en bier aanvankelijk uit de onbetrouwbaarheid van water in de eerste stedelijke gebieden maar ontdekten ze al gauw dat het ook lekker en roesgevend was. Toen wist een elite (Etrusken, Grieken, Romeinen)_ al heel lang van die prettige lichthoofdigheid. Die al heel snel werd ge

 21. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  sjan van rooij geplaatst: 17-11-2008

  renee ja bepaalde mensen zien liever dat een soostrekker nog meer krepeerd!
  weet je hoe ik nou aan mijn wietjes kom?
  van jullie zweet geld, want jij bent de enigste die werkt hier in tilburg.
  weet jij eigenlijk wel wat zweten is?
  maar van mij mogen ze het ook afschaffen hoor, ik ben niet afhankelijk van wiet.
  jij mag je nou tot die groep elite horen, ze wilde toch weten wie dat waren?
  nou jou als voorbeeld!
  laat mij maar bij de associalen horen dan, krijg ik meer respect van.
  lelijke broodschooier

  Beste Tom,
  Jij vond toch dat enige censuur op het gebied van respect en beledigen aan jouw was. En terecht dat doen wij ook. Schelden mag..?
  Trusten Theo.

 22. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  renee, je bent slecht geinformeerd over mijn wandelgangen, ik rook niet als een ketter maar 1 pakje shag per week, dus da valt mee.
  mijn wietje heb ik niet eens elke weekend, die krijg ik van wietboertjes.
  dat kun je niet kopen als je op niveau zit van de voedselbank.
  ik heb een hartinfarct gehad maar wil niet zeggen dat hij niet meer werkt.
  verder heb ik genoeg specialisten an het werk op mijn lichaam.
  ik heb ooit 1 intervieuwer binnen gehad, als je die soms bedoeld, dat was jou collega.
  dan ben je door die verkeerd geinformeerd.
  jij bent een goeie als jij mij de hand toe reikt om verder te laten komen als ik ooit had durven dromen.
  ik durf die uitdaging zeker aan, heb hier niks meer te verliezen in dit apenland.
  ben zeer nieuwsgierig wat je voor mij zou kunnen betekenen met je toereikende hand.
  jij mag mij prive mailen als je een idee hebt, sjan-tara@live.nl

 23. avatar
  Anoniem

  Ik hoor weleens iets roepen in de wandelgangen, over mensen die hier reageren op Tilburgz, het schijnt een hot item te zijn.
  Dat wil niet zeggen dat de intervieuwer mij dit vertelde, weet niet eens wie dat is. Jij zegt het nu, dank voor je info.

  Wat die handreiking betreft: dat geldt nog steeds, maar laten we dan ook de beledigingen achterwege laten, anders komen we nergens natuurlijk.

 24. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Theo. Met je eens Theo, ik snap ook niet alles wat men in Den Haag doet hoor.Overigens is het de taak van politici om het oor te luister te leggen en dat is wat ik doe. Ik schroom absoluut niet straks zelf met een ferm standpunt te komen hoor, dat is waarvoor ik op die groene stoel zit. @Harm Snoeren: dank, ik denk dat de coalitie van PvdA, SP en VVD in deze niet het probleem is maar de vraag blijft wel hoe lang je plaatselijk progressief kunt blijven (of in elk geval realistisch en niet overgaan tot sluiten van coffeeshops) als er landelijk een conservatieve wind waait. Wat doet de PvdA? En houdt de plaatselijke VVD de rug recht?

 25. avatar
  Johan van den Hout (SP)

  Theo, schelden doet niet zo’n pijn. Zeker als het mensen betreft die mij niet persoonlijk kennen. Moet eerlijk toegeven dat het me eerst wel raakte, maar ik ben het alweer kwijt. Mensen moeten wat om hun frustraties kwijt te raken en dat begrijp ik ook wel een beetje.
  Maar dank voor je opmerkzame woorden.

 26. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Beste Marjo,

  Inderdaad goed om met open vizier dit onderwerp (bewust geen probleem!) te benaderen.

  Wacht jullie opstelling met grote spanning af!

  Inderdaad een landelijke conservatieve stroming, maar das nog wat anders als de stroming die in Tilburg waait. Vraag me af of Marie-Therese of Charlotte ooit wel eens in een coffeeshop zijn geweest???????? Niet willen meebeslissen over dingen waar je niets over weet….

  Succes Marjo!

 27. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  theo, is niet de schuld van de blower als er geen belastingcentje binnen komen.
  dat ligt aan de overheid toch?
  kunnen ze toch ook acsijns opgooien.

 28. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  renee, ik zei toch dat het bij jullie op de gemeente een theekransje is.
  ik zit niet daar, maar hoor zo en lees zo ook van jullie wel eens wat, zonder de thee.

 29. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  de garistenen van het cda zien nu dat hun roesmiddel dat door kloosters vaak en veelvuldig werd gebrouwen en nog steeds en aan het volk werd gegeven in de strijd van het dom en arm houden wordt beconcurreerd door de wiet
  de wiet zou het volk slimmer maken
  de wiet heeft nog steeds voor de garistenen het aura van protest tegen de maatschappij, daarom willen ze het alsnog, nu het nog ff kan om mooie sier te maken bij hun meester bush weer helemaal verbannen, zoals het echte dubbele waarden victoriaanse garistenen betaamd
  als mensen vrij zijn garistelijke domhouderij kunnen ze eindelijk hun eigen rijkdom gaan bewerkstelligen

 30. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  vrij zijn van garistelijke domhouderij

 31. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Enkle weken geleden maakte ik een fietstocht met 2 wijkagenten door Theresia/Loven/Besterd. Ze wezen me op het feit dat in deze buurt 5 van de 12 in Tilburg toegestane coffeeshops en 1 growshop waren gevestigd . Daarbij nog hier en daar een plukje horeca waar wel eens wat aan de hand was.
  Die concentratie en het intensieve bezoek van snelle jongens die met draaiende motoren heen en weer shoppen, kopen en weer zichtbaar op straat doorverkopen wordt door burgers als overlastgevend gezien.

  Het lijkt me beslist geen goed idee om de coffeeshops te sluiten, wel om ze beter te spreiden zodat niet in 1 buurt alle overlast wordt ervaren.

  Of juist wel concentratie en dan in de vorm van een soort Mall(etje)?
  alles geconcentreerd aan de rand van de stad, ergens in het weiland zoals dat vroeger (en misschien nu nog wel ?)met discotheken ging in Belgie en de Achterhoek ?

 32. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Betrokken Tilburger, het is een misverstand dat raadsleden alles waarover zij besluiten zelf meegemaakt moeten hebben of hebben ervaren of op zijn minst een familielid moeten hebben die die ervaring heeft… Raadsleden moeten in staat zijn een afgewogen besluit te nemen en daarbij zich op de hoogte stellen van het onderwerp, bijvoorbeeld door met twee agenten door de wijk te fietsen. @Tine: ik hoorde je toch niet pleiten voor het sluiten van alle coffeeshops en een alternatief neerzetten buiten de stad…???En al die onschuldige jongens en meisjes die zo af en toe eens blowen de auto in jagen zeker. Mooi nie!

 33. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Marjo

  wat me opviel was de concentratie van 5 coffeshops en 1 growshop in 1 wijk.
  Aan de rand van de stad concentreren ipv in een woonwijk: daar gaan wel meer geluiden over op. Liever echter zou ik zien spreiding door de stad en niet een wijk waar 50% vd coffeshops geconcentreerd zich hebben geconcentreerd. Want dat ook nu – met de cofeshops midden in de stad – de jongelui per auto komen om te blowen: daar kunnen de overburen van de Plusmarkt aan de Besterd en aan de Veldhovenring je wel wat meer over vertellen.

  Jij en ik zouden het wel graag zo zien: de jongens en meisjes vrolijk fluitend en blowing in de wind op de fiets. De werkelijkheid is (helaas) anders.

 34. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  Marjo, ik vind het heel goed dat je de stelling genuanceerd opent.
  Maar deze kwestie is er niet een van meningen en idealen maar van problemen, oorzaken en oplossingen.

  Er zijn maar twee hoofdproblemen:
  A gezondheid/welzijn
  B criminaliteit

  Hoofdoorzaken probleem gezondheidskwestie:
  1 wiet wordt steeds schadelijker voor de fysieke en psychische gezondheid vooral bij jonge mensen. Bovendien kost veelvuldig gebruik veel studenten hun studie.
  2 door het gedoogbeleid is het te makkelijk verkrijgbaar voor de jeugd en heerst de illusie dat het dan ook niet zo veel kwaad kan (zelfs de overheid vind het goed)

  oplossingen voor probleem gezondheidskwestie:
  1 Een duidelijke boodschap dat wiet niet goed is
  2 wiet moet moeilijker of niet verkrijgbaar zijn

  Hoofdoorzaak probleem criminaliteit:
  1 vraag en aanbod. Het huidige beleid houd niet alleen het aanbod laag maar de vraag heel groot. (ver)Kopen mag wel kweken niet. Dit zorgt voor hele goede marges en men wordt snel verleid tot criminele activiteiten.
  Arme mensen die misbruikt worden door de wiethandel worden door de burgemeester hun huis uit gegooid. Terwijl de wiethandelaren een goede verstandhouding blijken te hebben met onze burgemeester.

  Oplossing voor de criminele handel is niet alleen de kwekers en gebruikers aan te pakken maar vooral de handelaren aan te pakken en ook de vraag verkleinen. Dit doet men het beste door de wietshops (laten we het beestje bij de naam noemen) te sluiten. Daarnaast moet er onderzocht worden (als dat nog niet is gebeurd) of het werkelijk zin heeft om

 35. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Zjef Naaijkens heeft wel eens een leuke suggestie gedaan (eerst aan Stekelenburg, later aan Vreeman).

  Iedereen mag wettelijk 1 of 2 plantjes wiet kweken, als iedere Tilburger zijn wietplant nu detacheert bij Diamant en Diamant de wiet opkweekt, dan heeft dat enorm veel voordelen:

  Werkgelegenheid voor mensen met een beperking,

  Gecontroleerde wietteelt, geen illegale zoldertjes waar illegaal electriciteit wordt afgetapt, waar criminele organisaties bij betrokken zijn, en waar lustig wordt geexperimenteert met veelal kwalijke bestrijdingsmiddelen.

  Burgers kunnen hun plantje bij volgroeid zijn weer ophalen voor eigen gebruik, of ze kunnen het afstaan en door Diamant laten distribueren naar de (overheidsgecontroleerde coffeeshops)

  Nou ja, dit is een beetje het plan in een notedop, er zijn nog meer voordelen aan verbonden, ik zal een vragen of Zjef zijn plan nog eens uiteen kan zetten.

  Groet,
  Tom

 36. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Dank voor alle input. Die van Tom vind ik wel een leuke. Grootste gemene deler is in elk geval wel IETS doen. Meest genoemde oplossing is reguleren van de teelt en beter controleren van de handel. Ontmoedigen van het gebruik is natuurlijk ook een optie, uiteindelijk zal ook dat wel effect sorteren. Iedereen twee leaseplantjes bij de gemeentelijke kwekerij, gerund door Diamant is een leuk idee. Aan het eind van het jaar de winst beuren(eerlijk delen van de opbrengst)en heel Tilburg aan de staatswiet.Vrijstaat Tilburg, Goed idee.
  Even de wiettop afwachten..

 37. arjen avatar
  arjen

  Wietteelt hoort bij de Nederlandse cultuur. Het grote winkelcentrum 'de Lijnbaan' in Rotterdam is zelfs genoemd, naar het trekken van lijnen, de lijnbanen van hennep waar vroeger touwen van werden gemaakt.
  Alom berucht waren de hennepveldjes met hun zoete geur, waar je beter maar niet door heen kon worden omdat je er duizelig van de stank werd.

 38. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  dacht ik nu dat lijntje trekken met cokesnuiven te doen had
  dus dat deden we vroeger ook al?
  Arjen ik moet het je meegeven, joh je steelt mijn hart, met zo’n ontboezeming over je voorvaders en je eigen natuur, jij grote voorvechter van de coke, wiet, hashj heroine en noem maar op.
  wij ollanders zijn toch ook de bakermat der aller verslavingen
  de oermoeder aller junks

  ik spreek van ollanders, want sommige mensen zouden kunnen vallen over de lettergreep hol in hollanders

 39. chris avatar
  chris

  @onkudoloog: dacht ik nu dat lijntje trekken met cokesnuiven te doen had, dus dat deden we vroeger ook al?

  Je wist het dus gewoon niet? Nooit een diploma gehaald?

 40. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  mij maakt het niet uit als het verboden wordt,
  maar criminaliteit zal er altijd blijven.
  als dadelijk geen wiet meer is, en de shag te duur wordt, zetten we maar tabak in de tuin en verkopen we die wel weer verder.
  met alcohol gaat het zo dan ook, zelf je brandewijntje maken.
  alles wat verboden wordt is te leuk en lekker, dus er komen vanzelf andere alternatieven.
  maar ze delven de put wanneer het kalf al verdronken is.
  simpele tip, grenzen dicht!

 41. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  makkelijk scoren chris als je niet even terugleest, maar goed dat is jouw dommigheid
  chris je hebt nu eenmaal ingezet op afzeiken en jij zult moeilijk tot inkeer komen, dus tier nog even door hier, dan ben je het kwijt en dan kom je tenminste weer tot de realiteit
  als ik daarvoor je pispaaltje moet zijn, ok

 42. arjen avatar
  arjen

  Laatste nieuws:

  Eindhoven wil eigen wietkwekerij opzetten

  ALMERE (ANP) – De gemeente Eindhoven wil zelf een wietkwekerij beginnen voor de aanlevering van softdrugs aan de coffeeshops in de stad. Dat heeft burgemeester Rob van Gijzel vrijdag gezegd op de wiettop in Almere.

  Eindhoven wil zo betere controle kunnen uitoefenen. Het plan wordt voorgelegd aan het kabinet. De wiettop, een bestuurlijk overleg over softdrugsbeleid in Nederland, was een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Maastricht.

 43. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @chris@onkundoloog
  Tip: ga in je reactie vooral in op die reacties die te maken hebben met het onderwerp van de column en verlaag jezelf niet zo door almaar anderen te jennen. Op die manier help je dit forum om zeep en dat is niet de bedoeling.Af en toe een leuk grapje of steekje onder water is helemaal niet erg (politici zijn geen watjes) maar houd het gewoon een beetje leuk a.u.b.
  groetjes

 44. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @marjo
  ik probeer chris al een tijdje tot die stap te bewegen, maar helaas
  ik ben blij dat je me bijvalt marjo, elders, bij arjen, werden mijn verdedigingen tegen hem gewoonweg gewist, jij laat het tenminste nog staan, dan kunnen mensen herleiden waar, wie, wat en hoe

 45. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen, Marjo,

  Waarom zouden we het Eindhovense voorstel als we daar heil inzien niet Brabantbreed (B5) inzetten? Kunnen we substantieel meer meters maken voor een nieuw beleid, toch? Laat Brabant(Limburg/Zeeland) als grensgebied met Belgie/Duitsland proeftuin zijn voor een nieuw beleid.

  Ik weet(nog) niet hoe mijn fractie hierover denkt maar ik zou er graag eens over met jullie van gedachten wisselen. Het lijkt me als je als Brabantse?Limburgse/Zeeuwse grensgemeentes samenpakt je meer kunt bereiken dan als

 46. avatar
  Anoniem

  @Marjo
  Gelijk heb je…!
  Ik lees reacties op TilburgZ al bijna niet meer…

  @Tine
  Kon je deze uiting van collegiale eensgezindheid nu

 47. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  als tilburg de wiet ook zelf gaat verbouwen en legaliseren.
  zullen er veel knippers weer werk vinden, wordt het dan ook zo goed betaald?
  ook zal er dan een bunker van gemaakt moeten worden voor de crimineeltjes.
  het stelen is goedkoper en risico minder dan zelf telen.

 48. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  De enige overlast van koffieshops die ik bij naam heb horen noemen is parkeeroverlast en wildplassen. Dat heb je met de kermis ook. Afschaffen dus die kermis?
  Gebruik van soft- en harddrugs zijn nog steeds gescheiden werelden in die zin dat harddrugsgebruikers ook wel eens softdrugs gebruiken, maar andersom dat niet altijd ook zo is.
  De (groot)handel van hard- en softdrugs zijn allebei crimineel. De detailhandel is dat niet, vanwege het gedogen. Waar iets verboden is, zie je dus wel die vermenging. Het is dan lood om oud ijzer of je voor harddrugs of voor sofdrugs moet brommen. Een argument om de groothandel en teelt van softdrugs dan maar in eigen gecontroleerde hand te nemen. Het zuiden van Nederland is al genoemd.
  Het gecontroleerd verbruik, waar u het over heeft, dat gaat erg ver. Gaat een ambtenaar kijken of iemand niet teveel spul in z’n joint gooit, of niet teveel jointjes achter elkaar rookt? Hoe zie je dat voor je? De gekochte wiet alleen ter plekke oproken? Of komt er een systeem met pasjes, registratie van je koopgedrag en een maximum aan het af te nemen spul. Dat is beslist niet liberaal te noemen.
  Big Brother wil over uw linkerschouder meekijken.

 49. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Wereldburger@Tine

  De handel in softdrugs is wel degelijk crimineel, er is veel geld mee gemoeid en speelt zich vooral af in duistere circuits waar wel degelijk ook vermenging is met harddrugs. Een gemeentelijke kwekerij lost hooguit een deel van het probleem op en lijkt het uitproberen waard, hoewel ik wel nieuwsgierig ben naar een analyse van een aantal zaken zoals inderdaad de prijs en de gevolgen van de toeloop hiervan, de controle op de kwaliteit (de echte kenners hechten daar nogal aan) en de verkoop.Sowieso moet je zoiets groter aanpakken dan alleen in

 50. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  marjo, nu is ineens softdrugs crimineel, maar den haag is er mee begonnen.
  dus laat den haag het dan ook maar oplossen.
  juist omdat het met veel geld gemoeit gaat, waar ze nu zelf de vruchten niet van kunnen plukken.
  maar nu heeft heel nederland er van geproefd van die softdrugs, en dat was nou niet de bedoeling.
  de enigste methode om het aan banden te leggen is grenzen dicht, dan houdt ook de vrouwenhandel, wapenhandel en illegale vanzelf op.
  is dat nu zo moeilijk?
  ik weet zeker dat je zo veel oplost en verminderd.
  criminelen en illegalehandel zal er altijd zijn, vroeger waren er al smokkelaars.
  maar wel veel minder dan nu omdat toen de grenzen bewaakt werden.
  het is water naar de zee dragen, geen softdrugs meer, wel sigarette smokkel?
  ga zo maar door, het schiet niet op.