Geplaatst

De sfeer in de raad is al vanaf het begin van deze periode slecht. Hoewel raadsleden in commissies en in werkgroepen meestal best samen kunnen werken lijkt het in de raad wel vaker meer op een arena. Maar erger vind ik het dat mensen die erbij zitten het gedrag dat door sommigen wordt vertoont blijkbaar normaal vinden in de omgang met elkaar.

Zelf raak ik ernstig in verwarring over wat we nu normaal moeten vinden als ik in de Koerier lees dat de door mij gerespecteerde columnist van de Koerier het normaal vindt dat een raadslid (Smolders) in een lang betoog over hoe slecht de wethouder wel niet is haar ook nog even ‘en passant’ geheel ten onrechte verwijt destijds deel uit te hebben gemaakt van het campagneteam van Ad Melkert. De reactie van wethouder Moorman was volledig terecht; ‘als u mij verwijten maakt wilt u zich dan wel aan de feiten houden en geen leugens verkondigen’.

Dat de burgemeester met het voorstel komt aan dit gedoe iets te willen doen is prijzenswaardig. Zijn rol in de arena zou groter kunnen zijn dan het tot nu toe was, zijn betrokkenheid bij het democratisch proces tussen college en raad is tot nu toe miniem geweest.

Twee raadsleden en de griffier komen met een voorstel voor een extern deskundige die , als het aan mij ligt, onbevangen en zonder vooringenomen standpunten onderzoek doet naar de tweespalt en hopenlijk met goede aanbevelingen komt die ertoe leiden dat effectiviteit van het gehele stadsbestuur (=raad en college)kan verbeteren.

Helaas; Johan van den Hout kent de oorzaak al volgens de krant van vanmorgen waardoor ik in elk geval al iets minder vertrouwen heb in zijn aandeel in deze voorbereiding.

Komende week zal ik mij eens verdiepen in de Rotterdamse methode; beschreven door Tilburgs bestuursdeskundige Pieter Tops in:

Regimeverandering in Rotterdam :hoe een stadsbestuur zichzelf opnieuw uitvond ;In Regimeverandering in Rotterdam beschrijft Pieter Tops hoe de nieuwe aanpak in Rotterdam is ontwikkeld. Een fascinerende en heldere beschrijving van een revolutie in het Nederlandse bestuur, die interessant is voor iedereen die bestuurlijke veranderingen volgt. De analyse bevat vele lessen voor een effectief en geloofwaardig stedelijk bestuur. Zij hebben niet alleen op veiligheid betrekking, maar zijn ook relevant voor een vernieuwing van het sociale beleid.

Misschien een aanbeveling?Of heeft P.Tops soms de verkeerde kleur?

Reacties

30 reacties op “werksfeer”

 1. Betrokken Tilburger! avatar
  Betrokken Tilburger!

  @ Marjo

  Marjo, nogmaals hulde voor een bijdrage hier op TilburgZ!

  Het zou inderdaad aanbevelingswaardig zijn om snel de tweespalt in de raad, m.i. ontstaan door het ongenadig overal tegenaan schoppen (onder het mom, wij maken alles zichtbaar) van de LST. en door het succes van LST verblind, overgenomen door VVD en SP om te draaien in een vorm van constructief raadswerk. De raad moet controleren en kan het college bijsturen… Maar is niet een orgaan dat alleen maar modder moet gooien naar een college!

  Maar bovenal heeft de raad een voorbeeldfunctie… Op de manier waarop de partijen op dit moment met elkaar omgaan vervalt deze functie, het voortdurend geschreeuw in de media en op de persoon spelen van de oppositie maakt het een kinderachting en minachtenswaardig vertoon! Dat er lokale politici zelfs in de Prive verschijnen om hun verhaal kwijt te kunnen, heeft niets meer met politiek te maken, maar gaat puur om een oppurtunistisch spelletjes, dat er op uit is zo veel mogelijk in de media te verschijnen.

  Kortom raadsleden van Tilburg, omarm een deskundige, en zoek een oplossing! En dan heel snel weer aan de slag met uw echte werk! Neem een voorbeeld aan mensen als mevrouw Frenk, mevrouw van de Weijer of mevrouw Franssen! Die verlagen zich niet tot dit soort spelletjes.

  Wilt u zich niet aanpassen aan deze meer gebruikelijke manier van met elkaar omgaan??? Ga dan alstublieft terug naar de zandbak en laat het raadswerk over aan mensen die wel begrijpen hoe het in elkaar zit!

 2. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Ja hoor…. t zal Pieter Tops niet zijn!!!
  En wat de reactie van wethouder Moorman betreft,, als je echt mee wil doen met sfeerverzieken, moet je ZO reageren en over leugens praten.
  Je kan het ook af doen met de medeling dat Hans Smolders er een beetje naast zat: Marieke Moorman zat in het campagneteam van Wim Kok en niet van Melkert.
  H

 3. Linda avatar
  Linda

  Beste Marjo, waarom heb je het alleen over de rol van Johan v/d Hout in dat artikel en niet de onfatsoenlijke en leugenachtige rol van Burgemeester Vreeman in dat stuk, terwijl deze kwalijke inbreng van Vreeman vele en vele malen meer en erger is als wat Johan v/d Hout liet optekenen!!

 4. Linda avatar
  Linda

  Wat is de paniek groot bij Groen Links en de PvdA waar inmiddels een coup is gepleegd door een aantal mollen van Groen Links!! Geef mij dan maar Driek, Bas enz. ipv deze nietsnutten die nog niet eens in staat zijn om zelf hun verjaardag te regelen!!

 5. Chris van de Weert avatar
  Chris van de Weert

  Die Betrokken Tilburger is nog te laf om zijn eigen naam te gebruiken. UIt zijn bijdragen te merken is het iemand die door de PvdA of Groen Links is ingeschakeld om te LST af te zeiken en HULDE te roepen bij bijdragen op TilburgZ van GL en PvdA. Zeer doorzichtig allemaal. Gelet op het venijn in die stukjes zou het heel goed om Marjo Frenk zelf kunnen gaan!

 6. Chris avatar
  Chris

  Opvallend bovendien is dat Marjo Frenk het lidmaatschap van het campagneteam van Melkert als 'verwijtbaar gedrag betiteld'.

 7. Betrokken Tilburger avatar
  Betrokken Tilburger

  @ Linda

  Beste Linda… Je moet het stuk van Marjo Frenk nog een keer goed lezen… Het gaat over de verharding en tweespalt in de politiek… Zou je echt eens goed moeten lezen. De toon en aard van je opmerkingen laten in ieder geval blijken dat je dit niet hebt gedaan.

  M.b.t. leugenaars zou je ook eens goed naar de LST-leider moeten kijken… Die is ook aardig goed in het verdraaien van de waarheid…

 8. Bezorgde Tilburger avatar
  Bezorgde Tilburger

  Beste PvdA-raadslid, alias Betrokken Tilburger, volgens mij ben jezelf zeer bedreven in het verdraaien van de waarheid, dus zit je als PvdA raadslid, op de juiste plek??? Jullie ex-fractie voorzitter is zelfs afgezet omdat hij ook al Burgers begon te schofferen en de huidige heeft laten zien dat hij niet onder doet voor hem tijdens de nieuwjaarsreceptie in zijn nieuwjaarstoespraak. Doe dat niet zo lafhartig maar ergens waar mensen zich kunnen verdedigen!! De burgers beginnen eindelijk het werkelijke gezicht van de PvdA te zien en in 2010 zal het kontje van Wouter Bos jullie echt niet meer kunnen redden.

 9. veeltassen avatar
  veeltassen

  @ Linda : STERK 😀 zeer sterk geschreven.

 10. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Even voor alle duidelijkheid:
  1.ik heb nog nooit onder een andere naam dan die van mijzelf gereageerd.
  2. Mollen???

 11. Linda avatar
  Linda

  Marjo, je bent nog dommer als ik al dacht, met mollen bedoel ik jou niet, want dan had ik het wel zure bommen genoemd. Het onderwijs is niet voor niets zo achteruitgegaan door mensen zoals jij die te weinig aandacht geven aan de leerlingen omdat ze zonodig raadslid/fractievoorzitter moeten spelen en zeggen daar zoveel tijd aan kwijt te zijn. Hopelijk krijgen je kinderen wel de aandacht die ze verdienen. Maar raadslid spelen levert toch wel elke maand lekker op nie dan……… 1700euro bruto. Hoeveel maak je elke maand daarvan over aan goede doelen zoals de armoede in de derde wereld, Matagalpa, asielzoekers, arme Tilburgers etc. dus niet eenmalig je geweten afkopen met een paar honderd euro, maar gewoon structureel elke maand??

 12. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @Linda

  Linda daar wordt ik echt sprakeloos van. Zoveel beschuldigingen die nergens op slaan en nergens toe bijdragen. Wie had het ook alweer over het niveau?

 13. Linda avatar
  Linda

  De pot verwijt de ketel……… en dit soort gedrag/eigenschappen zie je inderdaad steeds weer. Sinds een aantal jaren zijn er raadsleden en burgers die dat blootleggen en dat is inderdaad pijnlijk voor al diegene die de schoen passen en dan niets anders kunnen dan deze schoenen publiekelijk te moeten trekken.

 14. Marg Vlemmix Tilburg avatar
  Marg Vlemmix Tilburg

  Zucht….dit komt gewoon helemaal nooit meer goed, en dus moeten jullie allemaal maar gewoon “je tijd produktief uitzitten” of eerder opstappen.
  Welke expert er gaat komen doet er gewoon niet toe, want deze groep mensen in Tilburg gaat ja en amen zitten knikken en achter de rug van elkaar zal het nooit ophouden!
  De start die jullie gemaakt hebben was “vals” en achter die keuze hebben jullie allemaal gestaan zonder te overzien dat deze ellende het resultaat is.
  Jullie moesten je allemaal heel erg verschrikkelijk en diep gaan zitten schamen, dat noemt zich volksvertegenwoordigers!
  En voor we met de vinger naar deze of gene gaan wijzen, met jullie bedoel ik jullie allemaal!
  Dus zonder onderscheid des persoons!

 15. De columnist van de avatar
  De columnist van de

  Dag Marjo, in de eerste plaats: het respect is wederzijds.
  Wat Moorman betreft sluit ik me graag aan bij de reacties van Arjen Roos en Chris hierboven. Als iemand over mij zou roepen dat ik in het verleden voor de Hilverbode heb gewerkt, dan zou ik daar meteen wat van zeggen, maar ik zou niet beweren dat die persoon 'geen leugens moet verspreiden'. C'est le ton qui fait la musique, weet je nog?

 16. Marg Vlemmix Tilburg avatar
  Marg Vlemmix Tilburg

  Dat klopt columnist, maar deze keer wilde ik eens even heel deze grote groep bij elkaar vegen! Want in veel mensen huist een bekrompen geest, die denken echt dat ze het werkvolk ter wille zijn en daarvoor hun beste beentje voor zetten! En ik ben geen psyg die mensen met zachte hand en wat regeltjes kan overtuigen van hun ongelijkheid, velen willen het niet zien of tot de botte hersens door laten dringen!In 2008 heb ik nog geen kans gehad om de optredens ten stadhuize te komen bekijken, ik had nog even m’n buik vol van de afgelopen maanden!

 17. Linda avatar
  Linda

  Overdrijven zoals in het stuk van mevr. Frenk is ook een kunst. Al zou Smolders in een lang betoog?? 2minuut en 20 seconden. Dit terwijl Partijgenoot van mevr. Frenk het in die zelfde vergadering echt bont maakte in zowel de eerste als de tweede termijn met 7 a 8 minuten over de bomennota en was toen ook al voor de zoveelste maal aan het herhalen wat in de commissie al gezegd was?? Hoezo met twee maten meten en een goede voorzitter, die gelukkig meer verstand van tekenen denkt te hebben…………….

 18. De columnist van de avatar
  De columnist van de

  Marg, het ligt allemaal wel wat genuanceerder. Er zitten ook raadsleden tussen die de boel absoluut n

 19. De columnist van de avatar
  De columnist van de

  Ok

 20. Marg Vlemmix Tilburg avatar
  Marg Vlemmix Tilburg

  Weet je wat een moeder van een groot gezin doet of een groepsleider als er een paar tussen zitten die de sfeer steeds verzieken? Je spreekt eerst de persoon op zich aan, nou dat hebben de schrijvers voor mij al behoorlijk gedaan. Gaat er niets veranderen, en wil niemand op een behoorlijke manier in overleg dan gooi je het probleem voor hele groep. (Neem het allemaal niet te letterlijk, de man met de keten om zie ik niet als moeder!)
  Daarom noem ik geen namen, maar al deze mensen hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid naar burgers toe. De enkele personen die daar dus van doordrongen zijn hebben dat de afgelopen maanden en weken laten weten, en ze hebben een erg vervelende maatregel moeten nemen als teken zich te onttrekken aan “de groep”.
  Het is dus duidelijk dat een groot gedeelte van de groep helemaal geen samenwerking wil! Dus waarom ga je er dan een dure kracht bijhalen?
  Volgens mij is het goed geld weggooien, maar ik hoop van harte dat ik ongelijk heb en dat het tot een oplossing gaat komen!

 21. Der Kolumnist des Koeriers avatar
  Der Kolumnist des Koeriers

  Marg, ik ben bang dat je met je laatste opmerking gelijk hebt, maar het ging mij erom de bezoekers van dit forum duidelijk te maken dat ze daar in die raad niet allemaal hetzelfde zijn.

 22. Klaas Vaak avatar
  Klaas Vaak

  Dat klopt beste columnist van de koerier, ze zijn in de raad inderdaad niet allemaal hetzelfde, er zijn er teveel die helemaal niets toevoegen en of doen dus ook niemand in de weg zitten, terwijl ze wel beloofd hadden voor dat leuke zakgeld (1750euro) te waken, controleren en indien nodig voor de burgers op te komen. Er zijn er ook die keihard werken, wel goed controleren en terecht e.e.a aan de kaak stellen, maar die worden stelselmatig tegengewerkt door degene die alleen voor eigenbelang en partijbelang bezig zijn.

 23. Peter R avatar
  Peter R

  Door een uitermate ingenieuze actie met mijn verborgen camera, ben ik achter een aantal feiten gekomen, die de T zal doen verbazen.Kijk mee, dan heeft u altijd een alibi. 😀

 24. Betrokken Tilburger avatar
  Betrokken Tilburger

  @ Bezorgde Tilburger
  Ik ben absoluut geen PvdA-er… Stem het liefste VVD, alleen maakt behalve mevr. Franssen het niemand uit de huidige fractie me erg aantrekkelijk om VVD te stemmen. Ook daar is de inhoud soms ver te zoeken!

  @ Linda
  Geloof ook niet dat jouw aardige papa veel tijd aan jouw besteed… Anders had je niet zo'n enorm grote en onbeschofte mond tegen mevrouw Frenk!!!!

  Deze toonzetting is precies de toonzetting die mevrouw Frenk bedoeld… Ga zoals ik al eerder zei lekker terug naar de zandbak en ga daar met modder gooien…

  Ik denk dat mevrouw Frenk zelf verantwoordelijk is voor haar financieele huishouding…

  Dat papalief lekker mag rentenieren en daardoor tijd heeft om allerlei landelijke media op te zoeken (Prive, RTL Boulevard) om daar het beeld van Tilburg te grabbel te gooioen en dus ook de vergoeding niet nodig heeft, wil nog niet zeggen dat dat voor iedereen geldt!

  Wat de columnist zei: C'est le ton qui fait la musique… Moet je eens goed onthouden!!! (en al je het niet begrijpt: Het is de toon die de muziek maakt! Maar goed dat is niet bekend bij LST (Lijst Schreeuwerig Taalgebruik)

 25. avatar
  Johan van den Hout (SP)

  Mais qui a fait la musique comme ca?
  Ah bien sur, excusez moi, j'ai oubli

 26. Arjen avatar
  Arjen

  Wel goed lezen, h

 27. Linda avatar
  Linda

  Beste Tine, je hoeft niet boos te worden, ik heb dat stuk niet geplaatst. Laat maar nakijken, dat kan nooit ons IP-adres van thuis zijn!! Trouwens als het toch niet waar is had ik het gewoon laten staan als ik jou was Tine en zou ik niet zo paniekerig doen.

 28. Linda avatar
  Linda

  Ik heb net toch echt een reactie van Tine van de Weyer gezien die snel is weggehaald, waar zij erkend dat de "Betrokken Tilburger" inderdaad Jan van Esch van de PvdA was en zij het niet erg snugger vond van Jan om tegelijkertijd al een tijdje niet met zijn eigen naam te reageren?? Waarom is deze reactie van Tine eraf gehaald???

 29. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  je bent wel onverbeterlijk linda, op de andere weblog gaf ik je al het antwoord zoals hieronder.
  Wil je alsjeblief ophouden met klieren en de boel verzieken? Ik weet niet wie stiekum mijn naam gebruikt om berichten te plaatsen: maar het is intens misselijkmakend.

  ik heb gevraagd de reactie te verwijderen omdat ik hem niet heb geschreven en ik Jan van Esch nooit zo zou aanspreken.omdat het gewoon niet waar is linda, daarom heb ik gevraagd deze onzin weg te halen. Als het de gewoonte wordt bij tilburgz dat mensen straffeloos kunnen gaan schrijven onder de naam van een ander is dat een heel slechte ontwikkeling voor tilburgz.Ik stel me kwetsbaar op door mijn eigen naam te gebruiken. Van mij mag ieder doen wat ie wil, of dat onder een andere dan de eigen naam is of niet, daar kan een mens zo zijn redenen voor hebben, maar de naam van eenander gebruiken: dat kan gewoon niet: nogmaals mijn antwoord :

  omdat, beste linda, ik erg boos ben dat iemand mijn naam gebruikt om berichten op deze site te zetten. Als mensen niet meer eerlijk zijn en de naam van een ander gebruiken om een mededeling te doen, daarmee de naam van die ander willens en wetens bezoedelen is dat buitengewoon laag en laf gedrag naar mijn idee. Mij kun je niet gauw echt boos krijgen, zelfs niet op deze weblogs waar allerlei aantijgingen je om de oren vliegen. maar als iemand zich bedient van mijn naam en mij woorden in de mond legt die ik nooit zou gebruiken is voor mij de maat vol!

  goed begrepen Linda?

 30. T............. avatar
  T………….

  Ik heb hier nog niet of nauwelijks een raadslid zien reageren met fatsoen of inhoud want die zijn blijkbaar veel verstandiger. Ik bedoel dan raadsleden zoals bijna de gehele fractie van CDA, VVD, LST, D66, AB, VSPT Het wordt de hoogste tijd dat de kranten in Tilburg dat maar eens naar buiten gaan brengen, al die onzin hier en………………..