Geplaatst

raken, schokken, verbazen, ontroeren, irriteren., nog een Kruisbeeld

Op mijn zoektocht naar andere beelden, discussies over het Kruisbeeld stuitte ik op dit schilderij.

Vorig jaar was ik in Parijs. Vanwege de hittegolf bezochten heel veel mensen meer het gekoelde Musée d’Orsay waar onder andere dit schilderij l’Origine du monde door Gustave Courbet hangt.

 Het is in 1866 geschilderd in opdracht van Kahalil-Bey. Deze erotomane Turkse diplomaat hing het vervolgens in zijn badkamer, verstopt achter een gordijntje dat groen was, de kleur van de islam. Het schilderij heeft vele omzwervingen gekend voor het in 1995 in het Parijse Musée d’Orsay terechtkwam.

Minstens een uur heb ik de reacties van de vele bezoekers op dit schilderij waargenomen. Veel emoties heb ik in dat uur gezien, alleen dat al maakt dit doek tot een buitengewoon schilderij.

Ik zal in de discussie die ik moet voeren over criteria voor KORT onder andere inbrengen dat GroenLinks geen andere criteria wil (argumenten zijn al volop genoemd) dan dan KORT projecten alle kunstuitingen moeten beslaan en in alle stadsdelen uitgevoerd moeten worden om te voorkomen dat alleen de binnenstad aan bod komt. De commissie die de kunstwerken beoordeelt doet hiervan achteraf verslag in de vorm van een jaarverslag. Het budget wordt door de raad vastgesteld en mensen die zich beledigd voelen kunnen naar de rechter.

En daarna weer over tot de orde van de dag en andere belangrijke zaken bespreken zoals de invoering van de Wet Maatschappelijke Opvang en de tussenevaluatie van Allemaal Tilburgers, de structuurvisie Noordoost, de nota Hoogbouw, het Veemarktkwartier etc..

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “raken, schokken, verbazen, ontroeren, irriteren., nog een Kruisbeeld”

  1. Jan van Esch avatar
    Jan van Esch

    Zo is het en niet anders.
    Overigens wel slim van dat gordijntje anders was dit kruisbeeld nooit ongeschonden in het museum beland.

  2. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    aanstootgevend, al die kleding
    die kleding bederft een mooi naakt

  3. Frits avatar
    Frits

    doet een beetje denken aan die fotomontage die Hans van Femke had gemaakt.

  4. www.ilburg.nl avatar
    www.ilburg.nl

    Il zal eens aan onze fratert gaan vertellen dat het dus echt kunst is, maar ik geef het ploatje weinig kans. De peepshows waren achteraf ook geen theater, flauw dus maar wel moeilijk allemaal, te moeilijk voor Theo.
    Laat mij maar gewoon fatsoensrakker blijven, simpel, laat ik gewoon mijn eigen onderbuik bepalen wat kunst is. Het kunstje hing niet voor niks op de badkamer achter een groen gordijntje. Het onderbuikje van den bezitter is vermoedelijk vaak aan zijn trekken gekomen in de betegelde badkamert. Het kunstwerkje is op zeker ook voor dat doel besteld. Laten we The Beginning (linke lukt hier nie) (www.ilburg.nl en zoeken op The Beginning) maar snel onthullen op den nieuwe Heuvel en genieten van de licht meedeinende schaamharen en de ingenieus vochtig gehouden en 's avonds spectaculair aangelichte, draaiende drie vaginas. Of zullen we het hebben over sexsymbolen en vrouwenemancipatie.
    Groetjes Marjo.
    P.S. Artistiek begaafde realistische pedofiele schilder maakt schitterende grote doeken van 5 tot 10 jarige kinderen in Kama Sutra poses. Schitterende tentoonstelling en vooral genieten van de vele reacties. Aanradertjetjetjetje….

  5. Jaques avatar
    Jaques

    Ach, censuur, vrijheid van meningsuiting, fundament van de democratie, allemaal heel leuk hoor, maar nu graag weer over tot de orde van de dag, er zijn tenslotte wel meer belangrijke dingen, zoals de nota hoogbouw…

  6. www.ilburg.nl avatar
    www.ilburg.nl

    l'Origine du monde door Gustave Courbet hangt…. The beginning, dus. Engels?Frans, Frans?/Engels whatever. Laten we die wuivende licht vochtig gehouden en draaiende drie vulva's plaatsen. Kunst toch….
    Trusten Theo

  7. Kobus avatar
    Kobus

    Mijnheer van Esch, het woord ongeschonden in uw reactie moet u wijzigen in onbevlekt.