Geplaatst

Eigen groen eerst

Tot ieders tevredenheid is er een groenontwerp voor de binnenstad. Doel van het plan is de groenstructuren van de binnenstad te versterken, het huidige beeld op te waarderen en nieuwe groene ruimtes toe te voegen aan de binnenstad.

In de nota zelf wordt melding gemaakt van het ontbreken van een afwegingskader voor het groen in de stad. GroenLinks vraagt al jaren tevergeefs om dit kader; een groenstructuurplan voor de stad. Hoewel we het natuurlijk goed vinden dat er een plan ligt voor groen in de binnenstad betreuren we het dat er niet eerst gewerkt is aan een structureel kader waarbinnen de groenstructuren van de gehele stad verstevigd kunnen worden.

De zogenaamde Groene vingers/groene longen waardoor een konijntje via de Drunense Duinen naar de Rechte Heide kan wandelen lijkt ons nog steeds een mooi doel om naar te streven. Wel zoveel mogelijk via de ringbanen dan om te vermijden dat we onder de cityring een wildviaduct moeten aanleggen.

Was dat kader er wel geweest dan zou het wat ons betreft maar zeer de vraag zijn of er olijfbomen en andere mediterraan groen in de stad geplaatst wordt. Dit is wel erg vooruitlopend op de klimaatveranderingen!

Samen met organisaties voor natuur en milieu willen we dan ook een pleidooi houden voor het plaatsen van meer inheems groen in (en buiten) de stad.

In stedelijke omgevingen zorgt meer inheems groen voor een aangename leefomgeving voor mens en dier, werkt luchtzuiverend en draagt bij aan het in stand houden van de biodiversiteit. Inheemse, en meer nog streekgebonden kruiden, struiken en bomen zijn aangepast aan het klimaat dat er heerst en de dieren die er vertoeven. Ze zijn m.a.w. beter opgewassen tegen plagen en ziekten doordat ze schuilplaats aan bepaalde dieren verlenen, die op hun beurt heel wat diertjes op het menu hebben staan die mogelijk voor ziekten en plagen kunnen zorgen.

Bovendien is er voor het plaatsen van meer inheems groen geen onderzoek naar een Orangerie (winterstalling voor uitheems groen) nodig en zijn inheemse bomen, struiken, planten en kruiden veel betaalbaarder dan bijvoorbeeld olijfbomen.

 

De nota Groenontwerp binnenstad is te downloaden via Tilburg.nl bij collegebesluiten week 17

Alle berichten van deze auteur

Reacties

10 reacties op “Eigen groen eerst”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  kom kom mensen niet zo doorzeuren over dat klimaat
  het is een godsgeschenk
  god stuurde zijn zoon
  die stamelde over 10 talenten
  hij stamelde verder
  over dat de mens heen moest gaan en zich vermenigvuldigen
  en zie nu
  gevolg is een klimaatsverandering tengevolge van allerlei talenten die mensen ontwikkelden (uitvindingen en ontdekkingen die die het milieu be

 2. AR avatar
  AR

  Groenontwerp voor de (binnen)stad? WAAR????????

 3. PvdGS avatar
  PvdGS

  Eigen groen eerst? Of toch Links eerst?

  Ik herinner mij nog dit dilemma bij de naamgeving van de samensmelting van CPN, PSP en EVP. Ik herinner mij nog dat ik LinksGroen inderdaad ook niet vond bekken.

  Maar ik vond de positie van economischzwakkeren toch altijd prevaleren boven dat vage natuurgedoe.
  Maar shit, die sociaalzwakkeren maken deel uit van diezelfde natuur!
  Kut, het bleef een dilemma…

  Gelukkig hebben we nu de SP nog!
  Ik ga tzt voor de naam PvdGS…!

 4. Theoilburg avatar
  Theoilburg

  Hallo Marjo,
  (rijmen is hot op deze site in en dit was wel erg gemakkelijk.)
  Kunnen we dat groenontwerp binnenstad ergens vinden.
  Of is het slechts voor politieke vrinden?
  Zondagse groetjes,
  Theo.

 5. Hans van den Berk avatar
  Hans van den Berk

  Er is volgens mij medio jaren negentig een Groenstructuurplan gemaakt voor de gemeente Tilburg. Belangrijk element daarin waren de 'linten', lange lijnen die uiteraard 'versterkt' dienden te worden. Volgens mij nog steeds de moeite waard om weer eens door te lezen.

 6. Dezelfde avatar
  Dezelfde

  Kijkesaan, vastgesteld 1993, gevalueerd en gaktualiseerd 1998.
  http://bisburger.estate.nl/zoekresultaat.

 7. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Inderdaad gaat het om een update (sorrie Johan) van het groenstructuurplan uit '97 (de binnenstad ziet er iniddels echt anders uit).
  De nota Groenontwerp binnenstad is te vinden onder de collegebesluiten vanweek 17 (Tilburg.nl). Is al sinds die tijd openbaar bezit Theo!!

 8. Theoilburg avatar
  Theoilburg

  HoHo, Marjo
  Dat kan dan wel zo wezen
  Maar nergens int openbaar gelezen
  dus ook niet kunnen weten
  Dan is het dus slecht kersen eten
  En kunnen we de juiste informatie wel vergeten.
  Zo is er meer eigenlijk openbaar
  maar raakt het misschien een gevoelige snaar
  uitlekken, dan zijn de rapen gaar.
  Dus dan houden we 't gezellig, zo is het maar net
  Met zijn allen onder de pet.

  Geintje, rijmen is hot, er staat hier een linkje dus we zullen morgens eens gaan kijken naar de opgepoetste plannen voor een gruune binnenstad.
  Wanneer kunnen we de olijven komen plukken?

  Groetjes, Theo

 9. Sven avatar
  Sven

  IDD heel anders. Veel minder groen.

 10. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  GRENZEN AAN GROEI

  Inheems groen in de volle grond is natuurlijk beter dan dure exoten in potten en bakken, die moeten overwinteren in een orangerie. Je zou bijna gaan denken dat dit 'vergroeningsproject' is verzonnen door Essent. Maar nu even wat anders:

  Er staat in de krant dat Tilburg steeds meer smoel krijgt en dat er nog veel hoge gebouwen bijkomen. Volgens de wethouder Ruimtelijke Ordening draagt hoogbouw zelfs bij aan onze identiteit. Dat zal allemaal wel, maar verdere 'inbreiding' van de stad zal het leefklimaat van onze directe woonomgeving niet ten goede komen. Als er meer mensen en auto's komen betekent dat namelijk een toename van luchtverontreiniging en lawaai. Bovendien komen we zo n