Geplaatst

Milieu als beleving

Al ruim 10 jaar heeft Tilburg als enige stad in Nederland (voor zover ik weet) een periodiek milieucafé. Dit initiatief is ooit ontstaan uit betrokkenheid met milieu-en duurzaamheidsvraagstukken en vanuit de gedachte dat zorg- en aandacht voor het milieu ook leuk en luchtig kan zijn.

De eerste keer dat ik zo’n caféavond bezocht was dat een grote verrassing. Niet alleen de geitenwollensokken uit Tilburg die ik wel ken, maar een gevarieerde groep mensen, jong en oud in het stampvolle Paradox om te luisteren naar een gevarieerd, humoristisch programma met milieu en duurzaamheid als rode draad.

 

Niet alleen Tilburgse items worden aan de kaak gesteld, de milieuwethouders zijn natuurlijk vaak te gast maar ook provinciale en landelijke thema’s worden besproken. Niet alleen voor de hand liggende actuele items maar zeker ook interessante andere thema’s komen aan de orde. Ik herinner me natuurlijk alle discussies over de cityring die de presentatoren en diverse politieke gasten gevoerd hebben maar ook onderwerpen als de salamander, FSC hout, groene mal, windmolens, verrommeling van het buitengebied, OV, duurzaam bouwen, afval, etc Ieder thema is duidelijk voorbereid en de redactie laat zien te weten waarover ze praat. Politieke partijen van links tot rechts worden uitgenodigd hun inbreng te hebben en de redactie weet meestal interessante deskundigen aan tafel te vragen.

Leuke muziek en vaak spraakmakende columnisten en gasten maken het tot een leuke inspirerende avond waarna iedereen met extra veel energie naar huis fietst of treint.

 

Al vaker heb ik in mijn blogs vrijwilligers van diverse organisaties/ sportclubs genoemd. De vrijwilligers van het milieucafé verdienen het zeker ook om in het zonnetje gezet te worden. Ze leveren een bijdrage aan het (Tilburgse) maatschappelijke debat betreffende milieu en duurzaamheid.

Tilburg is meest duurzame gemeente van Nederland en wil dat graag blijven. Wat mij betreft draagt de redactie van het milieucafé daartoe een steentje bij.

 

Op 7 juni weer een leuk café, ditmaal in villa De vier jaargetijden. Zie ook www.milieucafe.info

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Milieu als beleving”

 1. Jeroen Bezem avatar
  Jeroen Bezem

  Marjo,

  Ik ga er helemaal van blozen…
  Maar je hebt natuurlijk gelijk wat betreft het volgende Milieucaf

 2. Manuela Andries avatar
  Manuela Andries

  Ik ben er ook meerdere malen geweest, alleen het is jammer dat de eenzijdige kijk op het milieu te diep verweven zit in deze milieucafe's.
  Een goed milieucafe gaat ook in op de slechte film van Al Gore met zijn 1zijdig verhaal waarin de helft niet klopt , welke ook bewezen is.
  Aandacht voor het milieu moet er zijn , maar wel op ene eerlijke manier en geen hype van maken.

 3. Frans avatar
  Frans

  Voor de echte fans van Marjo: ze zal er donderdagavond bij zijn in het milieucaf

 4. Frans avatar
  Frans

  dag Manuela,

  Als ik jou was dan zou ik donderdagavond maar eens gaan kijken of de zaken echt zo eenzijdig benaderd worden.