Geplaatst

Maandag wasdag

Hoewel stukken minder spannend dan lekken en stoken, houdt de raad zich morgen de gehele dag bezig met de beleidsverantwoording van 2006. In een lijvig boekwerk doet het college verslag van de resultaten van het beleid in 2006 en bespreekt de raad deze resultaten maandag in de vier commissies. Behalve de evaluatie en de verantwoording over 2006 ligt er ook een vooruitblik voor 2007 waarover de raad op 4 juni spreekt.

Om goed te kunnen evalueren heb je duidelijke beleidsdoelen nodig en heldere resultaten van dat beleid. Nu is dat eenvoudig als je tuinstoelen produceert maar in de publieke sector is dat alweer ingewikkelder.

Is het dalend aantal mensen in de bijstand bijvoorbeeld een verdienste van het college of van de hoogconjunctuur? Of van beiden? Ook zijn de juiste cijfers niet altijd voorhanden. Een grote instelling als het ROC lukt het al jaren niet om cijfers aan te leveren over de uitval van hun studenten. Op die manier wordt het wel lastig te sturen op beleid waar het gaat om voortijdig schoolverlaten bijvoorbeeld. Ook wordt niet ieder jaar alles gemeten waardoor expliciete resultaten soms niet aanwezig zijn.

Helaas is ook niet alle beleid zo gemakkelijk te meten (=weten) en te analyseren. Eén van de doelen van het beleidsterrein sociale ontwikkeling is het verhogen van de sociale kwaliteit. Hoe beleven de mensen in de stad de sociale kwaliteit ofwel hun welzijn? En waar liggen dan mogelijkheden van de gemeente om daarin te sturen? Is het gegeven dat er in Tilburg steeds meer mensen actief zijn als vrijwilliger een indicatie voor algemeen welzijn? En het aantal mensen dat aangeeft voldoende sociale contacten te hebben? Hebben de sociale sofa’s al iets opgebracht? Het Verrijk je wijk budget voor activiteiten in de wijken?

Over de hele linie zijn de resultaten van het beleid in 2006 positief te noemen. Kritisch zijn we waar het groen en milieu betreft. Hoewel de uitvoering van de maatregelen betreffende de luchtkwaliteit volgens planning gaat moet er een tandje (meerdere) bij voor wat betreft de aandachtsgebieden, groen, duurzaam bouwen en bio diversiteit. Behoud van het buitengebied betekent bouwen in de stad. Helaas wordt er dan telkens bezuinigd op groen waardoor het aantal m2 gebruiksgroen per inwoner daalt. De oplossing is slim bouwen en groen meenemen in de plannen. Het blijft frustrerend dat de economische waarde van groen door projectontwikkelaars en gemeenten nog niet gezien wordt en er telkens juist op groen in bouwplannen bezuinigd wordt.

Evaluatie en reflectie zijn zaken waar raad en college tot nu toe mee hebben geworsteld. Ook op het niveau van de Tweede Kamer schijnt het zo te zijn dat de beleidsverantwoording er een beetje bij hangt en dat de Kamerbespreking (woensdag gehaktdag) hierover zelfs nauwelijks door pers bezocht wordt. Het zit politici blijkbaar niet tussen de oren dat terugkijken een wezenlijk onderdeel uitmaakt van iedere beleidscyclus en dat een jaarlijkse reflectie op het beleid kan bijdragen aan het verbeteren van de uitvoering. In Tilburg hebben we dit jaar voor het eerst de resultaten van het beleid in 2006 voordat we de vooruitblik op 2007 bespreken.  

Wat ons betreft kan het college de was rustig buiten hangen. Op een sok met een gaatje in de teen na en een vaal geworden shirtje ziet de was er goed uit. Op 4 juni geven we de wasadviezen voor 2007 en probeert iedere partij het beleid bij te sturen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Maandag wasdag”

 1. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Helemaal geen onderboxen met van die vage herinneringen aon eerdere remsporen? Dan wassen ze niet lauw in het college maar milieu-onvriendelijk nog ouwerwets kookwassen. Of ze knijpen heel den dag de billen steif op einander.
  Wedje leggen over het aantal reacties bij den deze…..
  Groetjes
  Theo

 2. Virtuele publiekstri avatar
  Virtuele publiekstri

  De raadsvergadering live volgen:
  http://tilburg.noturec.nl/