Geplaatst

Bruisend, jong, voldoende werk en prettig om te wonen

Tilburg zit in de lift! Uit de Atlas voor gemeenten 2007 blijkt Tilburg de sterkste stijging te hebben gemaakt op de ranglijst met sociaal economische stijgers. Van plaats 42 naar plek 20! Waar blijft nu het bloemetje van de oppositie!!!?

De stijging op deze ranglijst is niet alleen een verdienste voor het gemeentebestuur maar zeker ook voor de (culturele en maatschappelijke) ondrnemers in deze stad.

Zarerdag j.l. was de raadscommissie maatschappij uitgenodigd door Forum Kunst en Cultuur Tilburg om een rondgang te maken langs voorbeelden van artistieke productie in onze stad. Op twee mensen van de TVP na, liet de gehele oppositie deze kans om zelf te horen over het culturele klimaat van Tilburg aan zich voorbijgaan.

Een buitengewoon gemiste kans! Zo weten we nu dat de identiteitsmuziek van de publieke omroep van Tilburgse bodem komt (Basil Kühne), dat T.R.A.S.H. één van onze betere ambassadeurs in Europa aan het worden is, dat het atelierbeleid van de gemeente (ooit mede initiatief van GroenLinks) werkt!, dat het culturele klimaat (niets is af) leidt tot kunstuitingen als die van de TilburgCowboys en dat we een componist in de stad hebben van wie een compositie is uitgevoerd in het concertgebouworkest in Amsterdam. Ooit gehoord van Iniminiminimidi? Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende foto en grafische vormgevers die een roedplaats vormen boven bioscoop MIDI.En als liefhebber van het werk van marc mulders vond ik het leu te horen dat hij bezig is met een kleding en tassenlijn samen met Diane Schouten; een jonge textielkunstenares gevestigd in één van de ateliers van NS16.

Op de vraag waarom Tilburg antwoordden de jonge en bruisende kunstenaars dat Tilburg behalve klein en overzichtelijk toch alle faciliteiten en omgeving biedt om (samen) te werken. De aanwezige kunstopleidingen spelen een belangrijke rol. Men komt elkaar tegen en versterkt elkaars mentaliteit. Dat is de mentaliteit van DOEN! De bodem is goed, de ambitie is er en dit wordt voldoende gefaciliteerd. Natuurijk blijft er voldoende te wensen over. Zo zijn er niet voldoende ateliers en laat de programmering van de concertzaal te wensen over.

De makers in deze stad leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking van ons sociale en culturele klimaat. Het was een zeer plezierige zaterdag. Voor de mensen die niet mee waren: neem een digitaal kijkje op:

www.studiobasil.nl

www.sandervanbussel.nl

www.maykenas.nl

www.trashweb.nl

www.stinkfinger.nl

www.victor-zorro.nl

www.stopbleeding.nl

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Bruisend, jong, voldoende werk en prettig om te wonen”

 1. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Beste Marjo

  Het lijkt wel of het mannetje op de prent van Paul Bogaert bezorgd kijkt naar wat er allemaal gebeurt in de 'groeisTad'. In zijn buurt zijn de laatste jaren veel bomen gekapt en nu zijn er plannen om weer een open groene ruimte in de stad vol te bouwen met huizen, appartementen en kantoren van 'hoogwaardige architectuur'. Ja-ja, Tilburg boomT, 200000+, dat telt! Heel 'bruisend en trendy!' allemaal.
  Dat er op cultuurgebied van alles is te doen in Tilburg, daar heb je gelijk in.
  De pop-art van de Tilburg CowBoys waar jij het over hebt, is soms best leuk. Maar dat laatste project, je weet wel, die 'container-kunst' met chemische luchtjes van stinkfabriek IFF, dat is toch wel een beetje 'typisch-Tilburgse' luchtbakkerij met een tamelijk hoog kruikezeikgehalte. Wie had trouwens gedacht, dat de geur van een glaasje 'schrobsel' de top-5 zou halen in het geurenoverzicht van het Brabants Dagblad…

  Weet je niet wat 'schrobsel' is, google dan ' sprookje van de kruikenzeiker'.