Geplaatst

Als journalist hoef je je nooit te vervelen. Ik kan bijvoorbeeld al een hele werkweek vullen als ik zou ingaan op de talloze pers-uitnodigingen van de gemeente Tilburg. Aanstaande dinsdag zou ik kunnen meewerken aan de bewieroking van de stad omwege het ‘Duurzaam Veilig Licht Kreitenmolenstraat Udenhout’. Het gaat om de realisatie van LED-verlichting langs deze donkere entree van Udenhout. Maar dat is nog niet alles: “Tilburg is de eerste stad in de wereld waar dit nieuwste type verlichting wordt toegepast,” meldt het persbericht.Ik was daardoor al bijna geneigd om naar de persconferentie te gaan, ware het niet dat ik me als inwoner van Udenhout altijd al verbaasd heb over mijn vooruitstrevende buurgemeente Haaren. Immers: als je vanuit de zwaar traditioneel/conventioneel zwak belichte Groenstraat (gemeente Tilburg) de Gommelsestraat oversteekt, valt je de groene LED verlichting op aan die andere kant van de gemeentegrens: in Haaren brandt het LED-licht immers al jaaaaaaaren.

De buitenverlichting in Haaren is het grootste LED-project in ons land tot nu toe. Het concept is gebaseerd op een unieke kleurencombinatie die een optimaal zicht geeft bij schemer- en nachtsituaties. Het licht valt op door zijn goudgroene kleur. De lichtbronnen en armaturen hebben een levensloop van twintig jaar en na die periode is de lichtopbrengst nog minimaal zeventig procent. Vocht en ongedierte hebben geen invloed omdat de lichtbron en het armatuur ‘sealed for life’ worden gemaakt. Hierdoor beperkt onderhoud zich tot het reinigen van de buitenkant. Het geheel bestaat uit milieuvriendelijke onderdelen die volledig recyclebaar zijn. “Op de lange termijn zorgt dit systeem voor lagere onderhoudskosten”, bevestigt wethouder van den Dungen van Haaren. De oplossing is speciaal ontwikkeld voor brede toepassing in de openbare ruimte, waaronder woonwijken, stadsparken, fietspaden, parkeerterreinen en buitengebieden. Zo ja, waarom heeft de gemeente Tilburg dan totaal geen gebruik gemaakt van de know-how van de buurgemeente Haaren? Ik heb in ieder geval het licht gezien en laat deze persbijeenkomst maar lopen.

Reacties

7 reacties op “Tilburg heeft eindelijk het licht gezien”

 1. Garm avatar
  Garm

  Het is werkelijk onvoorstelbaar!
  Als jij dit hebt geconstateerd over die reeks bestaande verlichting, dan geldt dat zeker voor die roedel ambtenaren die zichzelf weer eens een veer in hun hol willen steken en een primeur kapen van notabene een buurgemeente.
  Dit een duidelijk voorbeeld van de manier van denken hier in Tilburg binnen die zwarte doos, Dat constante willen scoren, internationaal aandacht willen krijgen,
  en dan mag daar ongetwijfeld weer een duister prijskaartje aan hangen.

 2. arjen roos avatar
  arjen roos

  Sterker nog Garm. Tilburg krijgt weer een prijsje: tijdens de opening overhandigt Leopold Moorman, vestigingsdirecteur Sapa PoleProducts uit Drunen (valt onder Heusden waar Jan Hamming nu burgemeester is), aan de gemeente Tilburg
  een certificaat voor het in 2011 behaalde resultaat op het gebied van compensatie van CO2 -uitstoot.

 3. Garm avatar
  Garm

  Weer het gekonkel van Hamming dus, die net voor zijn afscheid van Tilburg nog triomfeerde met als eerste in Nederland met een certificaat schuldhulpverlening, en afgelopen week hiermee bij het NOS journaal verscheen.
  Dit kan geen toeval zijn. Zeer benieuwd wat zijn volgend item wordt.

 4. Jonkie XS avatar
  Jonkie XS

  Wellicht volgende truc Hamming iets met het Land van Ooit?

 5. arjen roos avatar
  arjen roos

  Maar het Brabants Dagblad plaatst het persbericht integraal. Zo gaat dat in Tilburg:
  LED-licht brandt in Udenhout
  UDENHOUT – Wethouder Verkeer en Vervoer, Roel Lauwerier, steekt dinsdagavond het Duurzaam Veilig Licht in de Kreitenmolenstraat in Udenhout aan.

  De gemeente Tilburg, Schréder B.V., Philips Nederland en Van den Heuvel Aannemingsbedrijf zijn om 19.30 uur present bij de officiële opening van Duurzaam Veilig Licht in de Kreitenmolenstraat in Udenhout.

  Tijdens de opening geeft Lauwerier een korte toelichting. Bovendien overhandigt Leopold Moorman, vestigingsdirecteur Sapa PoleProducts uit Drunen, aan de gemeente Tilburg een certificaat voor het in 2011 behaalde resultaat op het gebied van compensatie van CO2 -uitstoot.

  Het fietspad en de rijbaan in de Kreitenmolenstraat worden verlicht met de allerlaatste innovatie op het gebied van LED-techniek. Tilburg is de eerste stad in de wereld waar dit nieuwste type verlichting wordt toegepast. Ten opzichte van de standaard toegepaste verlichting betekent dit een besparing tot 60% op het energieverbruik.

  Deze verlichting wordt onderdeel van het draadloos dynamisch telemanagementsysteem van de gemeente Tilburg. Met dit systeem kan elke lichtmast afzonderlijk worden gestuurd en worden bewaakt.

  © Brabants Dagblad 2012, op dit artikel rust copyright.

  Door Lauran Wijffels

 6. Ruevert avatar
  Ruevert

  Lichtjesfeest in de Piushaven, weer in december.

 7. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Da’s kei leuk!