Geplaatst

Zinloos geweld tegen cultuurhistorie

Enkele collega’s hebben er inmiddels al schriftelijke vragen over gesteld: het zinloos geweld achter de school aan de Schans (Heikant) in Tilburg-Noord. Over een meter of vijf is er een gat gekapt in een monumentale haag. Geheel in strijd met de nieuwe bomennota waarin we juist het cultuur-historisch groen in de stad willen behouden. De haag zou in zijn geheel behouden blijven, was ook de toezegging van wethouder Hamming. Maar beleid wordt blijkbaar niet altijd goed uitgevoerd.

De LST had reeds in 2006 zijn zorgen uitgesproken over de aantasting van het groen in dit stukje beschermd stadsgezicht. De heggen langs het pad tussen Vlashoflaan en begraafplaats zijn duidelijk heel oud, zo bewijzen de tot karaktervolle, oude ‘bonsaïstructuren uitgegroeide bomen. In de loop van de vele decennia hebben zich ook allerlei andere soorten tussen de beuken en meidoorns gevestigd, wat ook op een hoge ouderdom wijst, en de heggen extra bijzonder maakt. We vinden in de heggen ondermeer: beuk, eenstijlige meidoorn, hulst, kers, lijsterbes, vlier, braam, haagliguster, Noorse esdoorn en sneeuwbes. De weidjes herinneren ook duidelijk nog aan de tijd van de oude hooilanden, aan de tijd vóór de zware kunstmestbemesting. We vinden er nog plantensoorten die in de moderne weilanden al lang niet meer te vinden zijn, zoals scherpe boterbloem, veldzuring, vossestaart en fluitenkruid. Het betreft een bewaard gebleven stukje landelijk verleden. Het meest karakteristieke deel van dit beschermd stadsgezicht is in feite dit laantje met heggen dwars door de oude weidjes en landerijen.

 

Met dank aan Chris voor de foto: gaten en stronken van weggerukte bomen

Alle berichten van deze auteur

Reacties

22 reacties op “Zinloos geweld tegen cultuurhistorie”

 1. chris avatar
  chris

  Goede actie van….lijkt wel Groen Rechts

 2. BetrokkenTilburger avatar
  BetrokkenTilburger

  Arjen, mijn steun heb je!!!

 3. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  De schriftelijke vragen hierover waren van groenLINKS

 4. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Frenk, u neemt het me vast niet kwalijk als ik u hier om de oren sla met uw eigen opmerking op het weblog van de heer Van den Hout: 'Als we nu eens allemaal niet zo krampachtig doen???' Fijn, dankuwel. Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen,
  Enkele collega's hebben er inmiddels al schriftelijke vragen over gesteld….zegt Arjabn. Als je w

 6. arjen avatar
  arjen

  Zal ik dan maar de minst krampachtige zijn en GroenLinks hier noemen als de fractie die de vragen indiende? Neemt niet weg dat de LST hier in 2006 al mee bezig was (en dat stond ook op onze website: zie foto)

 7. jan van esch avatar
  jan van esch

  Goed artikel Arjen,
  wanneer kom je de commissie Fysiek versterken, we hebben nog meer groene pleitbezorgers nodig.

 8. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @mijnheer Koudenhoven

  U heeft natuurlijk gelijk, mijn reactie was zeker niet krampachtig bedoeld maar bedoeld als antwoord voor ene Chris.Neemt niet weg dat het vreemd blijft dat Arjen niet gewoon even man en paard noemt.

 9. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Frenk, wat dat laatste betreft, hebt u natuurlijk weer een punt. Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 10. julesluijten avatar
  julesluijten

  Wat een aanfluiting, Arjen! Een artikel schrijven over een onderwerp dat door GroenLinks op de kaart is gezet. Had dat dan in 2006 maar gedaan! Over populisme gesproken en over jatten gesproken!

 11. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Marjo, Arjan,

  een canard? (zie BD 28/02 pag32)de zorgen en vragen over een gesnoeide heg die niet gesnoeid blijkt te zijn van GL en onderstreept door LST. Maakt deze column wellicht wat overbodig?

 12. chris avatar
  chris

  Je begrijpt er weer niets van Jules. De LST heeft daar namelijk in 2006 al een artikel over geschreven (zie website LST). Ook is dit onderwerp toen al door de LST behandeld in de commissie fysiek. Wat een aanfluiting h

 13. chris avatar
  chris

  @ Tine '" overbodig"
  Die heg is wel degelijk over 5 a 6 meter gemold. Ik heb er zelfs foto's van.

 14. arjen avatar
  arjen

  Kijk maar eens goed naar die foto (bedankt Chris): een scheef hangende beuk (stond ooit in een rij), gaten in de grond (op rij!) en stronken/restanten en takken.
  Hier is niet gesnoeid, nee hier is iets recent compleet uitgerukt!

 15. joep versluis avatar
  joep versluis

  De gemeente kan nu wel in het Brabants Dagblad beweren dat er niet gesnoeid is, die foto spreekt toch boekdelen! Gewoon kaalslag en niets anders. Niks canard mevrouw vdWeyer. Ga er zelf kijken!

 16. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  stel dat het geen canard (vals bericht) is (want gesnoeide heg die niet gesnoeid is na verificatie door BD bij gemeente) zou het altijd ook nog echt 'zinloos geweld tegen cultuurhistorie' dwz gebruikelijk vandalisme kunnen zijn ?

 17. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Niks canard, gewoon onhandig opereren van de gemeente en als klap op de vuurpijl rijdt de aannemer er, nadat we vragen hebben gesteld ook nog een andere boom uit…
  Arjen en wij hebben gelijk!!!

 18. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  lekker puh !

 19. paul van est avatar
  paul van est

  Wie zet er even 6 meter haag terug? Kunnen we met deze polemiek stoppen en richting toekomst. Ik pas even, heb nog 225 euri tegoed van de aanleg van 8 geveltuintjes. Als iemand nog leuke plantjes heeft? Korte Schijfstraat, schuin tegenover die verwaarloosde stadstuin met mooie bomen.

 20. arjen avatar
  arjen

  Die 6 meter haag moet sowieso gecompenseerd worden. En daar is haast bij want beukenhagen worden in april/mei al groen!!

 21. paul van est avatar
  paul van est

  De wijk in dan, zou ik zeggen!

 22. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Compenseren is dus niet wat we hier willen want dat kan in een obscuur weitje aan de rand van Tilburg.Die uitgetrokken Haag moet gewoon deze week nog hersteld worre. Niet meer en niet minder. Zie daar op toe. Zeg anders even wat het kost en dan financieren wij het wel. Zoveel is het niet.
  Groetjes,
  Theo.