Geplaatst

Bomen voor de kunst

Sommigen willen de LST wegzetten als een soort ‘cultuurbarbaren’ die met een kruistochtje bezig zijn tegen gesubsideerde moderne kunst. Maar dat beeld is niet correct. De LST keert zich alleen tegen excessen. Zoals tegen het verlenen van 48.000 absurde kunst a la restaurant, op de Meierijbaan.  Op een niet meer in gebruik zijnde oude brug over het Wilhelminakanaal zou voor een paar dagen een openluchtrestaurant moeten komen waar de Tilburgers zogenaamd laagdrempelig langs de vangrail kunnen dineren voor maar liefst 32.50 euro per persoon. Let op, het is wel op afspraak!! Dit zogenaamde kunstproject zou moeten plaatsvinden van 22 tot 28 september tussen 17.00uur en 20.00uur.

Hans Smolders: "Wij zijn absoluut niet tegen kunst, maar willen de absurditeiten die al enige tijd onze stad overspoelen/teisteren graag een halt toeroepen." De LST heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld aan het college: "Bent u zich ervan bewust dat op deze wijze het draagvlak voor kunst als maar kleiner wordt onder de bevolking en het ook niet uit te leggen is aan bijv. Festipet, Muzima, Reeshofevenementen, vele sportclubs, vele evenementen, vele verenigingen enz. enz"

En hoe zou het dan wel moeten of kunnen?, vraagt men de LST om een alternatief. Welnu, het Tilburgse Moerenburg (want daar hebben we het nu over) maakt deel uit van het Groene Woud. En daar loopt het project Landen. Op 28 augustus is het eerste kunstwerk van het project Landen in Het Groene Woud onthuld. Het kunstwerk draagt de naam Boomkompas en staat vlakbij Schijndel, aan het Ommetje Smaldonk. Na het Boomkompas zullen, verspreid door Het Groene Woud, nog vijf andere blijvende kunstwerken volgen.

Het Boomkompas is een levend kunstwerk waarin de karaktereigenschappen van bomen zijn verwerkt. Kunstenares Mariëlle Lapidaire ontwierp het Boomkompas samen met een boswachter van Staatsbosbeheer. In het midden van het kunstwerk staat als ijkpunt een eikenboom met daaromheen een ronde bank. In een cirkel rondom de bank is in iedere windrichting een andere boomsoort geplant. De rugleuningen van de bank vermelden de karaktereigenschappen die de kunstenares aan de bomen toedicht. 
Zo is de berk vrolijk, eerlijk en vitaal volgens Lapidaire en de walnoot streng, edel en onbuigzaam van aard.
Onderdeel van officiële opening van het Boomkompas was onder andere een speech van de voorzitter van de Bomenstichting. "Hij vertelde een schitterend verhaal over het belang van bomen en de betekenis van bomen in de mythologie", aldus Liesbeth Jans van de Noord-Brabantse Kunststichting (NBKS). Ook liet Gerard Jonkman van Staatsbosbeheer tijdens de opening weten dat zijn werkgever de aankomende tijd meer gaat doen met de relatie tussen natuur en cultuur.

Maar in Tilburg zijn verhalen over mythologie en bomen niet welkom. Zo mag de Tilburger het verhaal rond de oude lindenboom op de Heuvel nog steeds niet horen.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

10 reacties op “Bomen voor de kunst”

 1. chris avatar
  chris

  Een kunstwerk met bomen als inspiratiebron lijkt me in Moerenburg ook meer voor de hand te liggen dan een drijvend restaurant.

 2. paul van est avatar
  paul van est

  Een kunstwerk met een boom is er sinds dit jaar op Moerenburg: een gouden berk.

 3. arjen avatar
  arjen

  ja paul een dooie

 4. paul van est avatar
  paul van est

  dooie berk: vrolijk eerlijk en vitaal…

 5. avatar
  Anoniem

  Hoe ver kun je afglijden als je de dood al als kunst gaat verheven? Inspiratie op?

 6. piet snels avatar
  piet snels

  Heer Roos,

  Ook hier moet ik zeggen heeft u weer een punt
  Wat ik me wel afvraag is of u in de raadszaal met dezelfde argumenten wel gehoord wordt.
  Als u hetzelfde verhaal ophangt in de raadszaal moet u toch medestanders krijgen of vergis ik me nu.

  Ik kan me toch niet voorstellen dat elk weldenkend mens iets tegen uw verhaal kan hebben.

  Is kunst nu echt zo belangrijk dat alle veroordelingn direct afgeschoten worden.
  Ik vind kunst belangrijk en daar mag iedereen een mening over hebben maar het kan mijns inzens toch niet zo zijn dat als je ergens het stempel kunst ophangt alles geoorloofd is en tegen elke prijs.

  volgens mij is dat de strekking van u betoog en daar kan ik me wel in vinden.

  Ik zou zeggen laat u horen in de raad en op straat en beperk u niet alleen tot TilburgZ.

 7. arjen avatar
  arjen

  @ Piet Snels
  De vergaderingen van de commissies en gemeenteraad kunt u live volgen op Tilburg.nl. Een echte aanrader!!!

 8. piet snels avatar
  piet snels

  Een echte aanrader dat klopt.
  vooral mensen die niet goed in slaap kunnen komen raad ik aan te luisteren naar de vegaderingen in het gemeentehuis.

  Bij mij helpt het moet ik zeggen, ik slaap meestal binnen 15 min !!!

 9. henk avatar
  henk

  Over kunst mag je natuurlijk van mening verschillen. Die gouden (dode) boom van Marieke Hurkens vind ik prachtig. En het komende brugrestaurant van Miranda Poel vind ik alleen al als idee geslaagd en interessant.

  Maar hoe staat het met de waardering in Tilburg voor levende kunst met groen en bomen? De levende schilderijen van schilder en landschapsarchitect Leonard Springer zijn vrijwel allemaal verminkt, overgeschilderd of zelfs volledig vervangen door 'kunstuitingen' in de materi

 10. avatar
  Anoniem

  Henk, je slaat de spijker op zijn kop, vooral met je laatste zin.