Geplaatst

Propaganda voor de Mall

Niet langer dan een half uur nadat het persberichtje van de investeerders van de Mall in de redactionele PC binnenkwam, had het Brabants Dagblad het grote nieuws al op haar internetsite geplaatst: "Zeventig procent Tilburgers wil mall!". Kritiekloos plaatst de redactie het onvervalst stuk propaganda. Zonder enig commentaar vanuit de stad. Terwijl het persbericht rept van een ruime meerderheid doet het Brabants Dagblad er nog een schepje bovenop: 70%.

Ook weet het Brabants Dagblad te melden dat de uitslag van het referendum over de Mall ‘bindend’ zou zijn. Alsof niet de gemeenteraad bepaalt wat hier gebeurt!! Boven het persberichtje staan de logo’s van OVG projectontwikkeling en MDG Europe Development. Maar dat zien we niet terug in de krant. Nee, wel wordt geschreven over een representatief onderzoek!! Alsof er sprake zou zijn van een situatie waarin de Tilburgers een weloverwogen keuze kunnen maken. De LST heeft niet zonder reden gesteld dat de bewoners niet goed geïnformeerd zijn over de consequenties van de Mall.

Het persberichtje bralt: Politieke voorkeur speelt nauwelijks een rol. Opvallend is dat onder de kiezers van bijna álle politieke partijen uit Tilburg een meerderheid positief is (met uitzondering van GroenLinks). Het bericht somt een aantal fracties op, maar de aanhang van de Lijst Smolders Tilburg (notabene de fractie die gisteren nog als doorslaggevend werd genoemd in de besluitvorming) wordt helemaal niet genoemd!

Al met al reden om de afzender van het persberichtje om opheldering te vragen. Dat de LST niet genoemd wordt, is volgens de woordvoerder ‘volstrekt toeval’ (???????!!!!!!!). Op mijn vraag of hij de formulering van de vragen aan mij wil verklaren, reageert de woordvoerder stamelend, stotterend  en hakkelend. Die heeft hij niet paraat. Maar zou ik soms willen insinueren dat ze suggestief zouden kunnen zijn? Van zo’n gerenommeerd onderzoeksbureau?? Nee, het zal toch niet waar zijn? De woordvoerder weet wel te melden dat het slechts om 4 vragen ging. WAAROM LEES IK DAT NIET IN DE KRANT??!!!

Na een kwartier krijg ik de vragen op verzoek per mail. Het waren deze:

1. Welke van onderstaande bouwinitiatieven is volgens U dit jaar besproken binnen de Tilburgse gemeenteraad? (Opsomming van negen initiatieven waaronder de Shopping Mall)

 2. Staat u positief of negatief tegenover de komst van een Shopping Mall in Tilburg?

 3. Stelt u zich eens voor dat de Shopping Mall zich nu al in Tilburg bevindt. Zal u het dan ook gaan bezoeken?

4. Op welke partij hebt u de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen gestemd?

Juist ja. En welke vragen missen we dus in dit flut onderzoekje???????:

Weet u als volwassen Tilburger wat de consequenties van de Mall zijn? Bijvoorbeeld voor het huidige winkelaanbod? Voor de investeringen in het Wagnerplein, de Westermarkt en de Heyhoef? Voor de druk op de Tilburgse infrastructuur? Voor het consumeerderen? Voor de extra CO2-uitstoot? Voor de leefbaarheid in de buurten?

NADA NADA NADA NADA. Onbeschofte propaganda voor een ongekende kolossale ingreep in onze Tilburgse samenleving en in die van de omliggende gemeentes!! De LST heeft nog steeds geen ja of nee gezegd omdat er wat de fractie betreft zowel kansen als bedreigingen aan de Mall zitten. Met een simpel ja of nee zijn we er niet. We willen eerst alle belangen tegen elkaar afwegen. Maar dit stadsbestuur vindt het blijkbaar niet nodig om een stevige onderhandelingspositie in te nemen tegenover dit Amerikaanse grootkapitaal. Dit stadsbestuur vindt het blijkbaar niet nodig om flankerend beleid te ontwikkelen om partners in de stad het ondernemen, het overleven, mogelijk te maken. Nee, dit stadsbestuur laat haar oren maar al te graag hangen naar de tot consumerende-entiteiten-verworden kijkers van tell sell programma’s, strontverwende sweet sixteen kijkende pubers en andere blindgangers. Over populisme en inhoudsloze politiek gesproken!

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

42 reacties op “Propaganda voor de Mall”

 1. chris avatar
  chris

  Wat een happy family

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen
  je schrijft:
  wat de LSTfractie betreft: er ziten zowel kansen als bedreigingen aan de Mall. Met een simpel ja of nee zijn we er niet.
  Wat de PvdA betreft: helemaal mee eens.

  LST:We willen eerst alle belangen tegen elkaar afwegen.
  idem: helemaal mee eens.

  LST:dit stadsbestuur vindt het blijkbaar niet nodig om een stevige onderhandelingspositie in te nemen.
  PvdA: volkoen oneens: die onderhandelingspositie zal in de komende comissievergadering en raadsvergadering door de raad geformuleerd moeten worden. Welke randvoorwaarden we meegeven aan het haalbaarheidsonderzoek zijn dan te bepalen.

  LST:Dit stadsbestuur vindt het blijkbaar niet nodig om flankerend beleid te ontwikkelen om partners in de stad het ondernemen mogelijk te maken.
  PvdA: oneens: dit flankerend beleid moet uiteraard en vanzelfsprekend ontwikkeld worden, ook dat moet meegenomen worden in het haalbaarheidsonderzoek.

 3. ad avatar
  ad

  als er ergens onvolledig en selectief gehandeld wordt dan is het wel op deze site.
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet

  Wordt hier soms ook nog gecensureerd?
  Ik ben benieuwd of dit bericht geplaatst wordt.

 4. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Arjen, ik snap het verband met de foto niet. Zou je mij dat alsjeblieft uit kunnen leggen?

 5. arjen avatar
  arjen

  @ groenlinks lid
  De foto betreft een happy consumerend gezinnetje

 6. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Arjen

  Jezus, wat een ongegeneerde propaganda tegen de mall toch van jou, Henk Kuiper en Aldert van den Burg hier op Tilburgz. Ik hoop dat de lieve lezers van dit forum ook geabonneerd zijn op het BD, anders krijgen ze wel een heel erg eenzijdig beeld van de mall voorgeschoteld…

 7. chris avatar
  chris

  ook ik heb zo juist wat straatinterviews gehouden met de volgende vragen:
  1. Bent u voor een duurzaam ontwrichtende Mall? 96 % was tegen
  2. Gaat u verhuizen als de Mall er niet komt? 97% zei nee
  3. Als de Mall er komt, gaat u dan ook vaker naar de Beekse Bergen? 98% zei nee
  4. Vind u een dagje winkelen ook leisure? 98% van de mannen zei nee.
  5. Bent voor eeuwigdurende files rondom Tilburg als gevolg van een Mall. 98% zei nee.
  6. Gaat u stemmen als er een referendum komt? 50,1% zei nee.
  Let wel: het gaat hier om een representatief onderzoek met een bindende conclusie.

 8. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Sleutel lag volgens de internetsite van het BD bij de LST.
  Het bericht was er direct af toen coalitie partijen een verbond sloten tot een referendum

  In de avond was ik nog meer verbaasd toen ik mevr. Sleegers van de SP hoorde zeggen op Omroep Brabant dat ze bewoners zou gaan stimuleren om nee te zeggen.

  onbegrijpelijk, als je meent dat de LST tegen gaat stemmen doe dat dan meteen in de wetenschap dat er dan geen meerderheid is.
  Laat dan geen duur referendum houden.
  Die uitspraak deed mij vermoeden dat ze absoluut niet wilde dat de sleutel bij de LST moest liggen dan maar een noodgreep

  Als ik de bijdrage van de heer Roos zo lees denk ik dat de sleutel daar in goede handen zou zijn geweest

  Ik wordt eigenlijk een beetje misselijk van die soap rondom de mall maar meer nog van dat gedraai en gekronkel van GL en met name de SP.
  Doe waar je voor staat ook al kost dat wederom weer een coalitie.
  GL links is volgens mij klaar met het college na de duidelijke nee dus dat is eigenlijk wel standvastig moet ik eerlijk zeggen dus bovenstaande is eigenlijk alleen bedoeld voor de partij waar ik in 2006 mijn vertrouwen heb gegeven.
  Jammer mevr. Sleegers maar in 2010 kunt u niet op mijn steun rekenen , ik ga niet meer stemmen denk ik.

  Dat die mensen van de LST door eenieder gebombardeerd werden tot sleuteldrager is toch hun niet te verwijten of zie ik dat verkeerd.

 9. Piet Snels avatar
  Piet Snels

  Cordon Sanitair voor de LST ?
  Het lijkt er verdacht veel op.

  Voor mij ook hopelijk wat sanitair in de buurt want ik moet er van pissen !!

  Volgens mij hebben de coalitiepartijen gezamelijk in ene Malle molen gezeten en zjn ze zo dolgedraaid dat ze niet meer weten wat ze doen.

  in een ze bij de SP,

 10. henk avatar
  henk

  @Wies

  Beste Wies,
  Normaal gesproken zou ik mijn stukjes aan bloemetjes en bijtjes en zo hebben gewijd. Maar wat betreft de redactionele pagina's zijn vanuit de mall-kant vergaande reclameafspraken gemaakt met het Brabants Dagblad. Met verstrekkende gevolgen voor de pluriformiteit van de berichtgeving. Dat is nogal wat, dat is echt niet niks. Vroeger noemden we dat ook gewoon "corruptie". Ben maar blij dat mensen hier als compensatie toch andere geluiden ook nog laten horen, dat hier niet

 11. Aldert avatar
  Aldert

  @Wies:
  Hou je fatsoen! Hoezo 'ongegeneerde propaganda'? En waar dan op TilburgZ? Ik mag als columnist toch mijn mening geven? Wie ben jij dat je denkt een ander de mond te mogen snoeren? Ik beschuldig de voorstanders van de mall toch ook niet van 'ongegeneerde propaganda'?

 12. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Had net dat onderzoekje gescand. Blij dat GL blijkbaar de enige partij is die een goed beeld heeft van hoe de achterban over een mall denkt. Daar hebben we ook aandacht aan besteed voor we tot ons standpunt kwamen. Opmerkelijk is het stemgedrag van D66 en CDA in deze….
  Arjen, ik kan me jouw ongenoegen voorstellen, met 5 zetels heb je een achterban die zeker ook in dit onderzoek terug te zien zou moeten zijn.
  @Harm Snoeren, ik ben blij met je tweede opmerking over GL want op gedraai en gekonkel heb je ons inderdaad niet kunnen betrappen…

 13. ruevert avatar
  ruevert

  Ik liep door de Heuvelstraat via de Heuvel naar de Piushaven. Gevuld met de schreeuwende reclames van belwinkels en die van andere nietszeggende winkelketens vervolgde ik mijn weg over het desolate heuvelplein waar de auto's geduldig stonden te wachten totdat de congestie van de cityring zou oplossen. Aangekomen op de kop van de Piusahevn moest ik nog een rijdende disco ontwijken. Ter hoogte van Hardy's wist ik het zeker.
  LANG LEVE DE MALL
  Een prikkelende Heuvelstraat met lokale ondernemers met een gevarieerd aanbod. Een autovrije Heuvel met keuvelende mensen met als hoogtepunt een zaailing van de aloude lindeboom. Het Piusplein, Koopvaardijstraat en kop van de Piushaven autovrij waardoor de haven bij het centrum is getrokken, het bruist in de stad. De cityring die de Tilburgse Ramblas is geworden.
  Toen schrok ik wakker, was het een droom of wordt het toch werkelijkheid.

 14. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Walgelijke foto met verachterlijke vergelijking!

 15. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Aldert,

  Je mag zeker je mening verkondigen, maar doe dat gewoon rechtstreeks op de CDA site.

 16. arjen avatar
  arjen

  Ja…"betrokkentilburger" Hans Janssen zou het zo verwoorden: "We zijn nu al zo lang bezig met die jongens en meisjes van Adje…we kunnen ze toch weer niet steeds opnieuw een plan laten schrijven"
  Dat scenario gaat straks ook op voor de ontwikkelaars………???????????

 17. Aldert avatar
  Aldert

  Waarom, betrokkentilburger?

 18. henk avatar
  henk

  De Telegraaf is inmiddels ook ingeschakeld. Daar is het al niet meer zeventig procent dat die mall wil, maar

 19. ruevert avatar
  ruevert

  Wandelend langs een autovrije Piushaven. Flaneren over de cityring lijkt mij wel een goed plan.
  Elk nadeel heb z'n voordeel J.C.

 20. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  steeds meer speculatie moet plaats maken voor harde feiten.

  Is de raad bang voor de feiten of bang voor de meningen. mijn inspraak werd niet gezien als die van een

 21. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  "Ja…"betrokkentilburger" Hans Janssen zou het zo verwoorden: "We zijn nu al zo lang bezig met die jongens en meisjes van Adje…we kunnen ze toch weer niet steeds opnieuw een plan laten schrijven"
  Dat scenario gaat straks ook op voor de ontwikkelaars………???????????"

  Verklaar je nader? Wat heeft dit met deze discussie te maken?

 22. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger Ooit Riek Bakker horen orakelen…PvdA-ers ruggen recht….!!!!!!

 23. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  men blijft nooit vies van alles uit het huidige tijdsgewricht te vergelijken met de zwartste bladzijde uit de geschiedenis tot nu toe.

  ik mis hier dan ook nog een plaatje van leni riefensthal, die prachtig met grote banieren en schijnwerpers kon werken
  henk heeft zo'n soort plaatje van banieren met de t erop voor het station

  woh is der bahnhof??

 24. Aldert avatar
  Aldert

  Tja, en als je betrokkentilburger om argumenten vraagt, geeft-ie weer niet thuis. Wat een held toch…

 25. henk avatar
  henk

  Op de website van de VVD vond ik als laatste bericht een link naar het onderzoek van Intomart over de mogelijke komst van de mall. Een aardige service, waarvoor mijn dank. Het rapport laat namelijk duidelijk zien hoe serieus we de cijfers moeten nemen.

  Als ik bijvoorbeeld naar de resultaten kijk per politieke partij en rekening houd met het gegeven dat bijvoorbeeld het hoog scorende D66 toch minder aanhang heeft dan de PvdA, dan kom ik niet aan zeventig procent, maar hooguit aan 65 procent Tilburgers pro-mall. Nog vreemder is dat de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op vragen aan deelnemers aan het

 26. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Beste Aldert,

  Even uit de running maar denk dat jouw bijdrage in de koerier wel weer boekdelen sprak m.b.t. het CDA gehalte… Misschien leuk om samen met de Koerier en de Rabobank in November een grote Sint Maartensoptocht over de Heuvel te organiseren te vieren met de gevierde opppositieleider Maarten v/d Tillaart voorop…

  Wel goed dat je de opmerkingen m.b.t. mevr. Frenk en de heer Oerlemans te sprake bracht… Hoop dat Arjen daar eens inhoudelijk op reageert…

  Groet en een fijn weekend… lekker binnen zitten!

 27. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken Tilburger
  opmerkingen mbt Oerlemans en Frenk?

  Moet ik nu reageren op een column van Aldert in de Tilburgse Koerier over opmerkingen van Smolders over die twee GL-raadsleden? Wel heel ver gezocht.
  Maar bij deze: Hans Smolders werd tijdens de laatste commissievergadering op buitengewoon hinderlijke, irritante en inhoudsloze wijze ge

 28. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Fijn dat je met dit weer toch achter PC kruipt!

  Blijf ik aantal vragen houden:

  1) Maar wat heeft de inhoud met de uitspraken te maken? Volgens mij waren de interrupties wel op inhoud gericht? Als iedereen als ze worden tegengesproken gelijk deze manier van mensen persoonlijk aanvallen zou kiezen wordt het jan boel? Of heeft Smolders alleenrecht om ineens heel boos te worden?

  2) Arjen keur jij dit soort uitspraken goed?

  3) Arjen, noem jij met deze reactie H. Smolders een voorbeeldpolitcus?

  Fijn weekend nog!

 29. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger

  De interrupties waren zeker NIET inhoudelijk. Of ik de uitspraken goedkeur? Ik gaf hiervoor al aan dat over smaak niet valt te twisten.
  Hans Smolders voorbeeldpoliticus? Zeker wel.

 30. Aldert avatar
  Aldert

  @ betrokkentilburger:
  Dat ik Maarten van den Tillaart een compliment geef, wil niet zeggen dat ik het CDA zo geweldig vind. Graag goed lezen! Er stond ook duidelijk: 'Je kunt van de christen-democraten vinden wat je wilt'. En mag ik nogmaals – voor de zoveelste keer – verwijzen naar mijn TilburgZ-column over softdrugs uit februari 2006? Zo positief was die niet over het CDA!
  Maar wat is jouw partij dan? Dan zal ik speciaal voor jou daar 's wat positiefs over schrijven! 😉

 31. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Jij keurt dus het gebral op de persoon goed???

  Tekenend…

  @ Aldert

  Geloof dat ik inmiddels geen enkele partij in onze raad helemaal toppie vind. Toch zou een column gewijd aan de mensen die zich wel fatsoenlijk in de raad gedragen op zijn plaats zijn. Ik noem Cecille Fransen, Marjo Frenk, Ruud van Esch maar ook commissielid Cees van Dijk en natuurlijk onze eigen oma Nell.

  Kortom mensen die zonder geschreeuw en getier, zonder spelletjes of zwartmaken via de media of mail, toch het beste met de stad voor hebben.

  Misschien leuk om met Koerier een wedstrijd uit te schrijven voor meest fatsoenlijke politicus. Want juist deze mensen zie je niet zo veel in de media, terwijl ze toch zoveel kunnen bijdragen.

  Ik wacht de Koerier met veel spanning af!

 32. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Jij keurt dus het gebral op de persoon goed???

  Tekenend…

  @ Aldert

  Geloof dat ik inmiddels geen enkele partij in onze raad helemaal toppie vind. Toch zou een column gewijd aan de mensen die zich wel fatsoenlijk in de raad gedragen op zijn plaats zijn. Ik noem Cecille Fransen, Marjo Frenk, Ruud van Esch maar ook commissielid Cees van Dijk en natuurlijk onze eigen oma Nell.

  Kortom mensen die zonder geschreeuw en getier, zonder spelletjes of zwartmaken via de media of mail, toch het beste met de stad voor hebben.

  Misschien leuk om met Koerier een wedstrijd uit te schrijven voor meest fatsoenlijke politicus. Want juist deze mensen zie je niet zo veel in de media, terwijl ze toch zoveel kunnen bijdragen.

  Ik wacht de Koerier met veel spanning af!

 33. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger
  zie je nou wel…..kwestie van smaak. Jij noemt het gebral op de persoon.
  Heb je mij daar ooit op kunnen betrappen overigens.
  Ook heel tekenend dat je Cees van Dijk altijd noemt. Volgens mij bent u Cees zelf.

 34. Aldert avatar
  Aldert

  @ betrokkentilburger:
  Ik waardeer het dat je meedenkt over items voor de Koerier. Bedankt! Wellicht verwerk ik binnenkort je suggestie in hetgeen ik aan het doen ben bij de Koerier of TilburgZ. Aan de andere kant kun je je afvragen of we een politicus moeten belonen voor zijn of haar fatsoen: eigenlijk zou die eigenschap z

 35. arjen avatar
  arjen

  Heel goed Aldert. Ik ben dan ook altijd zeer fatsoenlijk en ik begrijp niet dat betrokken tilburger hier geen LST-raadsleden noemt. Toch iets van rancune ofzo.

 36. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  dat plaatje hierboven was inderdaad een consumptie gezin, maar wel een dat de zes in wit geklede kleine kinderen, heeft vermoord
  betekend dit nu dat iedereen die bij de mall gaat consumeren, ook zijn kinderen gaat vermoorden in der bunker unter den reichstag of gaan zij naar de bunker under das gemeindehaus op de raathausplein in tilburg??
  of zijn alle reclame- en propagandabonzen kindermoordenaars?
  Indirect misschien wel; maak je natuur kapot dan maak je het leven kapot

 37. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Arjen schijnbaar keur jij dergelijk niveau goed… Dus hoor je bij mij, ondanks alle goede bedoelingen, niet tot mijn voorbeeldpolitici.

  @ Aldert

  Ik ben het totaal met je eens! Maar door de verharding in de raad, en de schreeuwende krantenkoppen lijkt het soms of de raad uit 10 straatvechters bestaat, terwijl er ook een heel aantal mensen zijn die gewoon hun werk doen en vooral zich op de inhous storten. Ik wacht je bijdrages met spanning af!!!

 38. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken tilburger, je gaat inhoudelijk weer nergens op in, maar bedankt voor het compliment dat ik geen voorbeeldpoliticus ben. Ik krijg al koude rillingen bij het idee.
  Overigens vind ik op de man of vrouw spelen persoonlijk niet goed.. maar sommige mensen maken het er naar. Ik heb je overigens gevraagd of je mij ooit op onfatsoenlijk gedarg hebt kunnen betrappen. Zo ja wanneer? Maar daar zal ik wel weer geen fatsonlijk antwoord op krijgen. Dag hoor betrokken tilburger (of moet ik Cees van Dijk schrijven?)

 39. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Ik stel je gerust, ik ben niet Cees van Dijk!

  Ik kan jou idd niet op onfatsoenlijk gedrag betrappen. Heb ik ook nooit gedaan! Heb je zelfs regelmatig daar compliment voor gegeven op dit medium.

  Echter schijnbaar vind jij het normaal dat zaken op de man gespeeld worden, vooral als iemand het ernaar maakt??? Vind dat echt afstandelijk gedrag! En maakt jouw geen voorbeeld voor mij.

  Al staat het Aldert natuurlijk vrij om jou wel als voorbeeld te gebruiken!

  Als jij zegt dat jij de fatsoenlijke man binnen jullie fractie bent. Laat dan je invloed wat meer gelden en houd dat geschreeuw en getier van anderen een beetje in toom… Want jij zit ook namens dezelfde partij in de raad… Dus ben jij ook verantwoordelijk voor de manier van omgaan met elkaar…

  Krijg anders hele nare vergelijkingen…. zeker met zo'n plaatje erboven!

 40. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger

  Nu overdrijf je toch echt verschrikkelijk met "dat geschreeuw en getier van anderen". Je zet hier een beeld neer dat gewoon niet klopt. Dus ik hou hier gewoon op met deze discussie. Heeft ook niets te maken met de berichtgeving over het onderzoekje waar ik het hier over heb. Prettige dag verder.

 41. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Nee Arjen, maar gelukkig hebben bepaalde opmerkingen in de raad ook niets te maken met het werkelijke onderwerp. Goed dat je dus het vermogen hebt om dit te onderscheiden, nu dit ook inzetten in de fractie!!!!

 42. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  Beste Arjen,

  Dat is een PUIK STUKJE WERK Arjen: complimenten! Zoals ik reeds vermoedde is het inderdaad een volstrekt flut-onderzoek! Een aanfluiting! Mw. van de Weyer's argument elders op deze site is dan ook bij deze volledig van tafel!

  Tot ziens en bedankt Mw. van de Weyer…