Geplaatst

Positief verzet tegen verstening

Een historische haag in de Heikant waarvan een deel enkele maanden op een duistere wijze werd uitgerukt. En nu weer een levensboom (linde) die daags na het aanplanten op de rotonde in de Oude Warande…. Zo maar wordt verwijderd (door WIE??? Vandalen, toekomstige uitbaters van een T-kiosk aldaar??).

Jan van Beurden Schrijver/columnist van een bekend Tilburgs medium, vroeg onlangs aandacht voor deze ludieke aanplant en sprak van een historische guerrilla. Een vorm van positief verzet tegen de ontgroening en verstening van de stad. Wellicht ten overvloede volgt hieronder het persbericht van de actievoerder dat in geen enkel medium (behalve die ene) geplaatst is:

"Mijn naam is Ara Wanda, ik ben de boomgeest van de gisteren geplante linde in de kern van het sterrenbos wat in Tilburg al 300 jaar bekend is als de Warande. Vriendelijke boomsympathisanten hebben mij met veel liefde daar neergezet waar bijna 300 jaar een geëerde voorvader van mij stond. De reden waarom mijn voorvader pas (in bomentijdberekening) is vermoord blijft duister. Op een bord nabij de historische rotonde staat dat er op de plaats van mijn voorvader vroeger een jachtpaviljoen stond. Dat heet in de bomenwereld een aperte leugen. Aan de rand van de rotonde heeft enkele jaren een tijdelijk prieeltje gestaan. Zeker niet daar waar mijn voorvader stond en mijn boom dus nu staat. Bomen hebben over het algemeen geen hekel aan theedrinkende mensen. Alleen zouden we het wel op prijs stellen, en dan spreek ik namens al mijn collega-boomgeesten in en rond de Warande, dat de historische structuur van het sterbos geëerbiedigd wordt. Natuurlijk staat ook voor bomen en boomgeesten de tijd niet stil, maar enig respect voor vroegere ontwerpen en ontwerpers is toch wel het minste wat in acht kan worden genomen.

Rest mij de hoop uit te spreken dat mijn boom hier weer minstens 300 jaar mag blijven staan om zo de oude waarde van de Warande te herstellen. Verder wil ik ten slotte de ontwerpers van het geheel glazen theehuis even wijzen op de verstrooidheid van sommige van mijn gevederde vrienden. Het vele glas zal vele van hen dodelijke hoofdbrekens bezorgen, iets wat wij boomgeesten betreuren.

Met vriendelijke groet,

Ara Wanda Tilius"

Het heeft niet zo mogen zijn……

Alle berichten van deze auteur

Reacties

13 reacties op “Positief verzet tegen verstening”

 1. arjen avatar
  arjen

  Jules, ik verdenk er de PvdA niet van (in eerste instantie) dat ze de linde hebben uitgerukt, maar zoals je ziet op de foto staat PvdA-raadslid Tine vd Weyer wel vervaarlijk dichtbij het boompje…….

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen,
  Sterker nog: je kunt het bij Henk Kuiper en Linde Braber navragen: het was mijn voorstel een foto te maken als bewijs dat de linde er stond.
  Niemand weet wie hem heeft neergezet, niemand wie hem weer heeft weggehaald. Het was volgens mij gewoon een aardigheidje van ie,and die dacht Henk en de zijnen (waaronder mij) een pleziertje te kunnen doen bij dit heel leerzame ontbijt met Stichting Stadsbomen. Waar uit de raad helaas alleen GL en PvdA vertegenwoordigd waren en al die andere partijen die met de mond belijden een groen hart te hebben schitterden door afwezigheid.

 3. arjen avatar
  arjen

  @ Tine: Alle andere partijen die met de mond belijden een groen hart te hebben schitterden door afwezigheid"…………….
  Tine, jij hebt blijkbaar tijd over om altijd met dezelfde mensen EN te gaan netwerken in de Hall of Fame EN altijd met dezelfde mensen te gaan stadsboom-ontbijten EN altijd met dezelfde mensen te GAAN DUURZAAM FIETSEN ENZOVOORTS… Andere raadsleden die gewend zijn efficient te werken in het bedrijfsleven plannen hun tijd natuurlijk wat beter in. Om die reden ben ik ook niet gaan staren naar het boompje.

 4. julesluijten avatar
  julesluijten

  Ha die Arjen, fijn zo dat je de PvdA een keer het voordeel van jullie getwijfel geeft! Ga zo door!

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  In dit heel lange voorjaarsreces zijn er nauwelijks vergaderingen en neem ik zeker in het weekend de tijd mijn raadswerk op een andere manier in te vullen dan door stukken te lezen.
  En voor de rest doe ik net als ieder ander gewoon mijn dagelijks werk in mijn vak en in het onderwijs.

 6. Peter van den Hoven avatar
  Peter van den Hoven

  Jammer dat hij al weg is.

  Wellicht verplaatst naar het geboortebos in Matagalpa of misschien heeft Vreeman hem mee op zijn reisje naar Tunesie als kado !!

  Was een mooi formaat voor ergens op een groen dak !!!

  Ik wilde net een voorstel indienen omn het boompje te vernoemen naar Tine

  Beste Arjen, Ik zie Tine overal voor aan maar ik kan niet geloven dat het een boompjesdief is.
  Wat heb je toch tegen die lui van de PvdA ?

 7. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Tine,
  Ik was vrij vandaag maar kan het toch even niet laten. Het bloed kruipt en een postzegelverzameling heb ik niet en kleurkanaries kunnen me ook gestolen worre. Waar kleurkanariekwekers natuurlijk heel anders over denken. Terecht vermoed ik

 8. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Theo,
  Ik blijf erbij:
  Niemand weet wie hem heeft neergezet, niemand wie hem weer heeft weggehaald…..
  het is de raraboom van Ara Wanda Tilius,
  waar ik ter plekke erg blij mee was. en ieder die erbij stond kan getuigen hoe ik mijn best deed samen met hen te kijken welke alternatieve lokatie voor het toekomstige theehuis denkbaar zou kunnen zijn.

 9. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Tja Tine,
  Je wilt of kunt het niet zeggen. Maar je deed wel erg je best om te kijken naar een alternatieve plaats voor de glazen Theekoepel? En…? Terwijl glas niet echt de juiste bouwstof is een bos en vogelrijke omgeving. Maar kunst, zelfs als dusdanige vermomde commerciele bouwwerken, die de historie geweld aan doen, mogen geld en vogels kosten, niet dan,.. ja toch?
  Groetjes,

 10. paul van est avatar
  paul van est

  @Arjen,
  We kregen een seintje van de uitgever dat de resterende boeken van Henk Kuiper: "Tilburg, daar leeft meer dan je denkt", opgehaald kunnen worden in het magazijn en naar het kantoor in de Hall of Fame gebracht kunnen worden. Wanneer schikt het je?

  Alvast bedankt, groeten, Paul

 11. sjef avatar
  sjef

  En waar heeft die Tina van de Weyer dan dat boompje gelaten? Past zeker ook niet het sloopbeleid.

 12. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  EEN AKELIG KUNSTWERK OP DE VERKEERDE PLEK

  Ruim twee maanden geleden was in de Tilburgse Koerier een brief te lezen van de Stichting Stadsbomen Tilburg. In die brief werd om verschillende redenen bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen bouw van een spiegelend, glazen theepaviljoen in het centrum van de Oude Warande. Ook werd aan het college en de gemeenteraad gevraagd om recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de bijzondere, centrale plaats in het sterrenbos en daar precies in het midden weer een boom te planten. Op kaarten uit de 18de eeuw is namelijk duidelijk te zien dat een betekenisvolle boom op die plaats deel uitmaakt van het oorspronkelijke ontwerp. In dezelfde brief werd ook verzocht om een rode beuk terug te planten ter vervanging van de monumentale beuk die daar een paar jaar geleden het loodje legde door gemeentelijk wanbeheer.

  Intussen zijn de voorbereidingen aan de gang van de eens in de vier jaar in de Warande georganiseerde beeldententoonstelling van kunststichting Fundament. In de krant was onlangs te lezen dat het glazen theehuis voorlopig niet doorgaat omdat de financiering niet rond zou zijn. Maar wat zien we nu? Precies in het midden van het sterrenbos heeft Fundament een afzichtelijk 'kunstobject' geplaatst. Volgens omwonenden die ik gisteren sprak is het de bedoeling dat dit object, dat bestaat uit roestvrijstalen pannen en ijzeren uitsteeksels, hier permanent blijft staan. Door de omvang en al het blinkende staal trekt dit 'ding' al van veraf alle aandacht naar zich toe. Het is blijkbaar de bedoeling dat we in dit natuurgebied de hele tijd worden geconfronteerd met een schreeuwerig gedrocht dat bovendien een zeer aggressieve uitstraling heeft. Het is te idioot voor woorden wat hier wordt getoond. Dit 'kunstding' doet pijn aan de ogen.

  De vraag is wat het gemeentebestuur van Tilburg bezielt? Wordt een verzoek van Stichting Stadsbomen om recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de bijzondere plek in het midden van de Warande doodleuk genegeerd? Is het waar dat een gemeentefunctionaris daar twee onlangs door een boomsympathisant geplante bomen direct uit de grond heeft gerukt? En zo'n afzichtelijk ijzeren geval midden in het bos, dat mag dan weer wel?
  Als dit kunstding daar inderdaad een blijvende plaats krijgt, dan hebben we er een nieuw symbool bij: op een pakkende manier verbeeldt dit ijzeren gevaarte de anti-natuuraanpak en het gebrek aan historisch besef van de gemeente Tilburg. Zo bezien is dit kunstwerk zeer geslaagd.

 13. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  TRANSFORMER

  Het object dat onlangs door kunststichting Fundament werd geplaatst in het midden van de Warande doet wel denken aan een ruimteschip dat op het punt staat gelanceerd te worden. Of is deze 'space invader' hier net geland? Het wonderlijke is dat dit beeld van roestvrijstalen pannen zo bizar is dat het juist daardoor 'iets' wordt. Zo werkt dat soms in de kunst. Het ding is zelfs zo nadrukkelijk aanwezig dat de 'open ruimte' in het bos er als het ware mee wordt volgepropt. De 'transformer' trekt alle aandacht naar zich toe: weinig bezoekers zullen bijvoorbeeld de bloemen nog opmerken van de tulpenboom ernaast. Dat is jammer.

  Kan dit kunstwerk niet op een andere plaats op een meer harmonieuze manier in de omgeving worden ingepast? Zet het bijvoorbeeld bovenop 'ons culturele erfgoed' de Westpointtoren. Als een soort van blinkend kroontje, dat van heinde en ver te zien zal zijn, kan het daar dan een accent vormen, dat van dit hoge gebouw, nog meer dan nu al het geval is, 'een hedendaagse icoon' zal maken. Misschien dat wethouder Backx samen met z'n kunstclub eens kan bekijken of dit een haalbare kaart is.