Geplaatst

Uit de ton

Ik wist ‘T. Na de laatste raadsvergadering liep ik door de Heuvelstraat, keek omhoog en zag die afschuwelijke lampenkappen, ‘onze’ nieuwe sfeerverlichting in de binnenstad. Volgens wethouder Hans Janssen heeft Tilburg hiermee iets unieks in handen." En: "De bewegende vorm van verlichting in de lampenkap is  nog nergens  in Nederland te zien."

Toch kwamen me die lampen bekend voor. Uit een vorig leven misschien? Vandaag schoot me te binnen dat ik op zolder nog iets had staan wat in de richting kwam. En ja hoor: een oude beplakte ton waarin ik vroeger als kind m’n speelgoed bewaarde! Voor mij is het een uniek exemplaar: een oude zeepton van het merk Dixan. Één van de eerste zeepmerken die geschikt was voor de allereerste wasmachines in de jaren zestig. Eentje die minder schuim gaf dan de zepen voor het klassieke handwassen. Ma had zo’n ton gehaald bij een fortuinlijke buur, en ‘netjes’ beplakt voor hergebruik. Nu besef ik pas dat ik een uniek design-stuk in handen heb waarvoor de gemeente maar liefst 215.000 euro voor over zou kunnen hebben!

Helaas is de sfeerverlichting in de binnenstad nu al een grote flop. De helft is al kapot. En van het blauwe licht krijgen we ook geen warm gevoel. Die ton gaat terug naar de zolder!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

23 reacties op “Uit de ton”

 1. == avatar
  ==

  deze is veel mooier

 2. Anton avatar
  Anton

  Wie bedenkt er nu zoiets? In Oisterwijk, Oosterhout, Breda, Den Bosch… in alle concurrerende gemeenten is t veel gezelliger.

 3. Erica avatar
  Erica

  HEEEEEE: T-ton!

 4. Jonkie XS avatar
  Jonkie XS

  ZeperT, maar die ratjetoe aan lampies en boompies vink wel geZellig dees jaar.

 5. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Zowel VVD als de LST hebben schriftelijke vragen gesteld over de sfeerverlichting (nou, ja……??????) aan het college. Zo vroeg de LST zich af of er wellicht andere feestverlichting zou moeten komen. Antwoord college: in verband met het kerstreces zullen we uw vragen niet binnen 4 weken beantwoorden!!!!!!!!!!

 6. Linda avatar
  Linda

  Kijk dat zijn nog eens antwoorden van dat onnozele Adje-College van B&W met een groot inlevingsvermogen!! Die Roos is wel vlijmscherp, echt een aanwinst die Lijst Smolders.

 7. pim avatar
  pim

  Dus volgens de LST heeft het college een echte zeperd opgelopen !!!

  Ook daar hebben ze wat mij betreft gelijk in.
  Echt een schot in "de Roos " dit verhaal daar kunnen ze het weer mee doen.

 8. Jaques avatar
  Jaques

  Volgens Tine van de PvdA op een ander weblog op deze site, gaan raadsleden daar helemaal niet over. Ik weet eigenlijk niet of ze wel weet of ze nog ergens iets over te zeggen heeft… Kan die niet bij jou op zolder erbij, in die ton bijvoorbeeld?

 9. Arjen avatar
  Arjen

  De raad heeft bepaalde onderwerpen gedelegeerd aan het college. Maar de raad blijft eindverantwoordeljk en kan van alles op de agenda zetten. In het geval van kunst WIL de meerderheid van de raad daar niet over praten en laat ze het oordeel over aan 'deskundigen' (van de commissie KORT). De tonnen in de Heuvelstraat zijn natuurlijk GEEN kunst. Je moet daar ook niet KORT over laten adviseren; de ondernemer van de winkel 'Lichtspecialist' heeft een licht-plan liggen, maar wordt doodleuk gepasseerd door het stadsbestuur.

 10. flapflooi :d avatar
  flapflooi :d

  inderdaad geen gezicht. ziet er goedkoop uit die lampen in de stad en dan die achterlijke paraplu
  goed bericht van de lvst.

 11. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Natuurlijk kunnen raadsleden van alles op de agenda zetten Arjan maar daarbij is het toch echt hun taak om de kaders te stellen maar niet zelf de inhoudelijke keuzes te maken. Dat geldt voor de kunst, en het geldt ook voor het straatmeubilair waar o.a. de openbare (kerst)verlichting toe hoort. Wel zou ik graag een aanbeveling willen doen om daar waar mogelijk de KORTadviescie een meer structurele rol te geven. Want of het nou om 'echte' kunst gaat of om de aankleding van de openbare ruimte: de vormgeving maakt wel degelijk het verschil. Kijk bijvoorbeeld maar naar de – niet alleen in mijn ogen maar die van vele Tilburgers die ik heb gesproken – prachtige lampen op de Cityring. Dankzij de bemoeienis van KORT.
  (Je kunt natuurlijk alle elkaar beconcurrerende lichtpaleizen in Tilburg vragen om een visie op het licht en dan kijg je een prachtig ratjetoe met voor elk wat wils.Is ook goed.)

 12. Arjen avatar
  Arjen

  "Niet de taak zelf de inhoudelijke keuzes te maken?"
  Zoiets in de trant van: hier heb je een zak geld doe er mee wat je wilt?

  PS: lampenwinkeliers zijn misschien in de ogen van de PvdA een soort lastige kruideniers, maar er zitten wel degelijk echte deskundigen bij.

 13. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Ik kijk erg uit naar de tijd dat we raadsdebatten gaan voeren over bijvoorbeeld het straatmeubilair. Zelf houd ik wel van strak en modern (is geen officieel fractiestandpunt) maar ik denk dat mijn CDA collega's meer van klassiek houden en de PvdA fractie moet er eerst met 11 man uit zien te komen. Nell Schonemakers' smaak is zeker niet die van Loes Dielissen en Algemeen Belang en D'66 ? De SP, tja ik weet niet zeker hoe die erin zouden staan maar waarschijnlijk zullen ze een referendum over dit onderwerp voorstellen. Hierna doen we de straatnamen en sowieso de hele afdeling grijs en groen (kleur van de stoeptegels en de soort en maat bomen en struiken) Laten we bestemmingsplannen en ruimtelijke inrichting dan maar over aan de ambtenaren die hebben daar meer verstand van….

 14. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  En wat dacht je van de diersoorten in kinderboerderijen of de voorstellingen in de theaters of zelfs kunstwerken binnen musea en in de openbare ruimte??

 15. Arjen avatar
  Arjen

  Er zijn blijkbaar raadsleden die het niet belangrijk vinden dat er deugdelijke sfeerverlichting hangt, die zich niet interesseren in de belangen van de plaatselijke ondernemers. Raadsleden die denken dat ze ambtenaren niet hoeven controleren op de utvoering van die kaders (blijkbaar is de huidige sfeerverlichting door "verstandige" mensen bedacht).
  En Jan, voordat we grappen gaan maken over welke beestjes er in de kinderboerderij van de Reeshof komen, kan je je beter druk maken om de uitvoering van de motie van LST, PvdA en VVD die de kinderboederij mogelijk moet maken. Want voorlopig lijken wethouder Moorman en haar ambtenaren daar weinig haast mee te hebben.

 16. Arjen avatar
  Arjen

  Sorry, maar die lampen aan de cityring vind ik overigens bijzonder geslaagd. Idem dito die aan de opgeknapte Kreitenmolenstraat in Udenhout. Ik weet nu dat ik niks van lampen mag vinden, maar ik meen me te herinneren dat Tine vd Weyer ook eens vragen stelde over de dikte van de boompjes aan de Cityring.

 17. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Eens Arjen, boompjes Cityring zijn wat dun uitgevallen… ik heb toen nog tot veler hilariteit de opmerking gemaakt: boompje groot, plantertje dood……… maar ik heb inmiddels begrepen – en ik wil dat best aannemen- dat deze soort te verkiezen was boven vele anderen en dat de huidige maat is afgestemd op de groei zodanig dat ze – als de cityring straks klaar is – allemaal dezelfde maat hebben. Als je aan het begin voor een groter soort zou kiezen (als die al leverbaar was in zo'n grote hoeveelheid – zou dat mogelijk plantproblemen (qua maat) leveren voor die bomen die in een later stadium geplaatst gaan worden.Maar daarover weet jij als boom- groendeskundige natuurlijk veel meer. Ben het met je eens dat het een wat lullig verhaal is maar ik kan er best mee leven omdat die bomen zeker gaan groeien en best hun maat zullen krijgen. Inhoudelijk ziten die bomen gewoon goed. Maar nogmaals: ook van mij had er wel wat forser mogen worden ingezet.

 18. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Arjen
  Zoals je al zei Arjen:"de raad blijft eindverantwoordelijk.." dus misschien moeten we de wethouder eens vragen wanneer die kinderboerderij er eindelijk eens komt. Ofwel worden de kaders die gesteld zijn gevolgd. Dat is wat anders dan je als ambtenaar op te stellen en op detailniveau of op de uitwerking te gaan zitten.

 19. == avatar
  ==

  Zo lust ik er nog wel een………

 20. monica avatar
  monica

  Ga toch gewoon naar het Kruidvat

 21. Pim avatar
  Pim

  Hr. Roos heeft u ook het alleenrecht gekregen van dit model? De gemeente Tilburg wel en trapte heel naief in het verkooppraatje van de verkoper :-0)en nu hebben we een primeur volgens B&W met lampenkappen en de droogrekken van Leen Bakker een broer van Riek Bakker…….

 22. liesje avatar
  liesje

  Als je nu snel je moeder tipt, kan ze misschien nog geld verdienen bij de gemeente Tilburg!

 23. Ruud Stewart avatar
  Ruud Stewart

  gewoon uitgaan van je eigen kracht