Geplaatst

Een gat is een gat

Een paar maanden geleden vroegen we hier al aandacht voor de historische haag op de Heikant aan weerszijden van het Schumannpad. Dit direct naar aanleiding van vragen van de Groen-Links-fractie over vergaande kap aldaar. De discussie verzandde daarna tot Babylonische proporties waarbij het uiteindelijk alleen maar ging over het kappen van een waardeloze berk en wat conifeertjes ACHTER de haag. Niemand had het nog over het 5 a 6 meter grote gat  met restant-stronken van de haag.

Het was mooi weer vandaag dus ik ben er nog eens langs gefietst. De stronken steken nog steeds uit de grond. Inmiddels is er een gigantisch hek geplaatst. ". Er is  niets  anders  gebeurd aan de historische beukenhaag dan con form het  toegezegde en in overleg met betrokkenen in 2006 tot stand gekomen plan," vertelde het college ons.

In dit plan is  voorzien in het in stand houden en verder doortrekken van de beukenhaag en is  er een toegangspoort vanuit het Schumannpad naar het speelterrein van de  school. " Ja, inderdaad, MAAR met die toegangspoort is de haag dus NIET in stand gehouden, want er zit nu simpelweg een GAT in. En dat terwijl de haag volgens de beschrijving van het beschermd stadsgezicht een ongedeelde lijn vormt!

De heggen langs het Schumannpad tussen Vlashoflaan en begraafplaats zijn duidelijk heel oud, zo bewijzen de tot karaktervolle, oude ‘bonsaïstructuren uitgegroeide bomen. In de loop van de vele decennia hebben zich ook allerlei andere soorten tussen de beuken en meidoorns gevestigd, wat ook op een hoge ouderdom wijst, en de heggen extra bijzonder maakt. We vinden in de heggen ondermeer: beuk, eenstijlige meidoorn, hulst, kers, lijsterbes, vlier, braam, haagliguster, Noorse esdoorn en sneeuwbes. De weitjes herinneren ook duidelijk nog aan de tijd van de oude hooilanden, aan de tijd vóór de zware kunstmestbemesting. We vinden er nog plantensoorten die in de moderne weilanden al lang niet meer te vinden zijn, zoals scherpe boterbloem, veldzuring, vossestaart en fluitenkruid.

Het meest karakteristieke deel van dit beschermd stadsgezicht is in feite dit laantje met heggen dwars door de oude weitjes en landerijen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Een gat is een gat”

 1. chris avatar
  chris

  schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. Dr. Dokter avatar
  Dr. Dokter

  Het is een planmatig gat getuige het hek. Door alle ophef durft men nog even geen stenen te leggen. Sla er de plannen nog eens op na… heeft de brandweer hier een duit in het zakje gedaan? Of is hier het doorgeschoten 'veiligheidsbeleid van Tilburg' aan het werk? Dat houdt nl. in dat omdat achter elke fikse struik een struikrover kan zitten, de struik moet verdwijnen (opdat de struikrover in een andere gemeente gaat opereren). Of is hier een rover van struiken (bonsai-bomen leveren goed op) aan het werk?

 3. arjen avatar
  arjen

  Onze stadsecoloog schijnt in ieder geval een jaar naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. Kan het zeker ook niet meer aanzien.

 4. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Zo'n toegangspoort verwacht je eerder bij een militair complex dan bij een school.
  Maar ja, met die jeugd van tegenwoordig: dit hekwerk is in ieder geval hufterproof.

 5. sjuulskluiten avatar
  sjuulskluiten

  Wat een inhoudelijk goed stuk heer Roos. Ik waardeer uw inzet en deskundigheid in deze.

 6. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,mooie bijdrage!