Geplaatst

Groeten uit ons favoriete vakantieland

Wat hebben ‘hannekemaaiers’, ‘poepen’of ‘moffen’ zoal met elkaar gemeen? Ze werden zo genoemd door de Hollanders. Het waren straatarme Duitse seizoenarbeiders die in de zeventiende eeuw in ons land kwamen werken als arbeiders op het land, als sjouwer of rietdekker, als matroos of trek- en duwkracht. Een soort moderne Polen dus, zoals we die vandaag de dag in de supermarkt goedkope blikken zien scoren.

Een eerste stroom gastarbeiders dus. En wat dacht je van deze foto? Duitse meisjes in dienst van Hollandse madammen. Tot begin vorige eeuw waren ze niet aan te slepen; Hollandse meisjes werkten liever in de fabrieken omdat ze zich daar vrijer voelden dan in de bedompte huishoudens. Dus moesten er Duitse meisjes geronseld worden. Hannekemaaiers en moffen als onze eerste gastarbeiders. Niet het bekendste hoofdstuk in onze geschiedenis. Reden om in Duitsland op zoek te gaan naar een nieuwe stedenband in plaats van de huidige?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

8 reacties op “Groeten uit ons favoriete vakantieland”

 1. chris avatar
  chris

  Jij ook prettige vakantie, Arjen

 2. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Heel veel Nederlanders hebben Duitse voorouders, zonder dat ze het nog weten. Ik begrijp jouw reden niet om op zoek te gaan naar nieuwe stedenbanden ipv de huidige….De huidige stedenbanden zijn onstaan door persoonlijke contacten met groepen Tilburgers met burgers/organisaties in betreffende landen. Twee daarvan zijn duidelijk ontwikkelingslanden en met de andere stedenbanden zijn om economische reden contacten gelegd. Ik weet niet precies wat je nu met deze colum wilt zeggen Arjen…
  Maar natuurlijk wens ik je een prettige vakantie, Duitsland?

 3. arjen avatar
  arjen

  Ik wil in zijn algemeenheid iets aan beeldvorming doen, Marjo. De EU wordt steeds groter, terwijl de kennis van elkaar, naar mijn idee, veel te beperkt is. Vandaar.

 4. piet snels avatar
  piet snels

  Hallo Marjo,

  Niet zo"n gek idee van die Arjen !!

  Duitsland is dichterbij dan Matagalpa.
  Goedkoper en beter voor het milieu als je weer eens een keer van plan bent een geboortebos te planten.

  Maar afin,

  jullie allen een mooie groene , vredige en rustige vakantie toegewenst.

 5. ruevert avatar
  ruevert

  @ marjo,
  da's makkelijk ver weg in bijvoorbeeld Matagalpa de koningin spelen. We reizen een of twee keer op kosten van de gemeenschap er naar toe. Delen wat centen uit en het "groene" geweten is weer gesust. Dat hier in dit dorp ook mensen onder het bestaansminimum zitten is niet zo belangrijk. Dat hebben wij op papier toch allemaal allang geregeld. Dus is het "groene" geweten wederom gesust. Kijk hoe goed wij het ver weg doen, zwijmelen alle groenlinkers en wenden hun hoofd hautain af van de problemen die voor hun voeten liggen. Jullie zijn maar vertegenwoordigers van dit dorp en gedraag je daar a.u.b naar.
  Dus laten op dit minimale niveau waarop jullie acteren eerst beginnen met het dorp en daarna met Duitsland en Belgi

 6. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  Interessant stukje vrijwel vergeten geschiedenis inderdaad!

  En wat zie ik daar: een ingevoegde Google-Ad onder het artikel met de tekst: "Polen nodig?"… 😐

  @Arjen,

  Je schrijft: "Ik wil in zijn algemeenheid iets aan beeldvorming doen, Marjo".

  Dan denk ik: vandaar zeker ook dat je in je artikel zelf nog even "een beeld vormt" als je schrijft: "Een soort moderne Polen dus, zoals we die vandaag de dag in de supermarkt goedkope blikken zien scoren".

 7. Renee avatar
  Renee

  Dobrze!

 8. arjen avatar
  arjen

  C21H30O2 schrijft: Dan denk ik: vandaar zeker ook dat je in je artikel zelf nog even "een beeld vormt" als je schrijft: "Een soort moderne Polen dus, zoals we die vandaag de dag in de supermarkt goedkope blikken zien scoren".

  Vorm ik nu een beeld of was het al een bestaand beeld?