Geplaatst

persbericht: mall kan niet in tilburg

De Lijst Smolders is van mening dat de bedreigingen die er kleven aan een Mega Mall beheersbaar gemaakt zouden kunnen worden door betrouwbare coalitiepartijen die hun afspraken wel gewoon nakomen, met daarbij aan het roer een doortastend College met daarin bekwame wethouders.

Daarentegen acht de LST dit College en de coalitiepartijen PvdA, SP en VVD in de gemeenteraad volstrekt niet bekwaam, niet betrouwbaar en niet doortastend genoeg om dit uiterst kwetsbare proces, met het vele noodzakelijke aanvullend beleid, tot een goed einde te kunnen brengen. Meerdere malen heeft de Lijst Smolders de afgelopen weken de hand uitgestoken om te willen praten en te onderhandelen over de Mall, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Het is voor de Lijst Smolders een nachtmerrie om nu een haalbaarheidsfase in te gaan die niet geheel vrijblijvend is, waardoor de LST afhankelijk wordt van de onbetrouwbare PvdA, SP en VVD. De besluitvorming rondom het Adje-theater is er een schrijnend voorbeeld van. Als dit soort bestuurders al 10 jaar nodig hebben om ons winkelhart in de binnenstad van nieuwe sfeerverlichting te voorzien met uiteindelijk een bizar slecht resultaat, dan heb ik geen enkel vertrouwen op een goede afloop bij de vele winkelcentra, Wagnerplein, Westermarkt, Berkel-Enschot, die op het punt staan om ingrijpend op de schop te gaan. Daarbij wacht ook winkelcentrum Heyhoef al 10 jaar op uitbreiding met een infrastructuur rondom de Reeshof die al 15 jaar volstrekt tekort schiet.

Vergeet ook niet dat bij dit soort projecten steeds flink geïnvesteerd moet worden door derden, die zaken willen doen met betrouwbare bestuurders en nu dreigen af te haken.

Als de Mall er komt heb je juist een professioneel, doortastend en betrouwbaar stadsbestuur nodig die alles uit de kast zal moeten halen om deze uiterst wenselijke bouwplannen, of een herziende vorm daarvan, op zeer korte termijn weer vlot te trekken, zodat vervolgens snel tot uitvoering kan worden over gegaan. Wat o.a. verder ook meespeelt in onze overwegingen;Lopende het besluitvormingsproces nemen PvdA, SP en VVD met gênant paniekvoetbal een loopje met de afgesproken procedure en veranderen plotsklaps de spelregels. In de commissie economie van 25 augustus j.l. was heel duidelijk afgesproken en besloten dat wij als raad onze verantwoordelijkheid niet konden ontlopen en dit besluit over de Mall voor onze rekening zouden gaan nemen. Op oneigenlijke gronden komt men uit het niets met een referendum waar de PvdA en de SP zich op laffe wijze achter willen gaan verschuilen. Vervolgens zegt de PvdA fractievoorzitter dat dit geheel toevallig is en dat ieder onafhankelijk van elkaar tot dat inzicht is gekomen en dit zeker niet is voorgekookt. In het Collegeakkoord is niets te vinden over referenda, te weinig over de Mall en veel te veel over het Adje-theater.De belofte van de SP, PvdA en de VVD om een referendum te houden over de Mall zal ook wel weer niet worden nagekomen met daarbij het bekende gedraai en gekonkel.  Dat de projectontwikkelaars te weinig krediet gaan krijgen door de kredietcrisis Na alles zorgvuldig afgewogen te hebben, heeft de Lijst Smolders besloten om niet met het haalbaarheidsonderzoek verder te gaan en zal 27 oktober tegen het voorstel stemmen.

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

38 reacties op “persbericht: mall kan niet in tilburg”

 1. chris avatar
  chris

  Wat een ongelofelijk onhandig gemanoevreer van de SP. Die fractie, zelf uitgesproken TEGEN de Mall… gaat nu toch zeker niet Voor stemmen voor nadere stappen!!??????????????

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen

  '………uiterst wenselijke bouwplannen……….. zodat vervolgens snel tot uitvoering kan worden over gegaan.'

  en dan – kennelijk contre coeur – tegen de volgende fase stemmen?

  ra ra, de wonderlijke wegen van de LST zijn ondoorgrondelijk en onnavolgbaar.

 3. arjen avatar
  arjen

  Het volstrekt ontbreken van redelijke argumenten blijft ook het handelsmerk vd PvdAaannemers.

 4. arjen avatar
  arjen

  om deze uiterst wenselijke bouwplannen, of een herziende vorm daarvan, op zeer korte termijn weer vlot te trekken, zodat vervolgens snel tot uitvoering kan worden over gegaan

  zoals……Heyhoef, Berkel-Enschot, Wagnerplein, Westermarkt , Palwtplein, Dalem………………………………………

 5. try avatar
  try

  "Het volstrekt ontbreken van redelijke argumenten blijft ook het handelsmerk vd PvdAaannemers."

  Helemaal mee eens, ik verbaas me over het grote aantal mensen dat 'blind' op deze partij stemt.
  Slecht voor de mensen zelf, en slecht voor onze mooie stad.

  @Tine: ik zal het nooit met je eens zijn/worden, maar heb wel veel respect voor je gekregen, de manier waarop jij in debat blijft waardeer ik!
  Jammer dat je bij de verkeerde club zit.

  Ton Rijnen

 6. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  vlug vlug vervroegde verkiezingen voor een nieuw betrouwbaar college, dan kan er een mall komen
  waarom niet snel een stadsgreep gepleegd hans smolders?

  ik weet een mooie plek voor de malle mall: willem 11 stadion
  waarom? das een betrouwbare plek van verlies

 7. Paula Anguita - Geer avatar
  Paula Anguita – Geer

  Ongelooflijk dat de LST met zoveel populisme wegkomt. Zeggen dat je wil onderhandelen met partijen, die je bij voorbaat al onbetrouwbaar vindt, komt op z'n zachtst gezegd h

 8. arjen avatar
  arjen

  Paula je weet totaal niet waar je het over hebt. De LST heeft een heel lijstje met punten laten circuleren die wat ons betreft ingevuld moesten worden.
  En je zult toch echt nog wat moeten groeien voordat je luchtballonetjes mag doorprikken. Die 400 miljoen woren niet ge

 9. Paula Anguita - Geer avatar
  Paula Anguita – Geer

  Arjen, zo de waard is…

  Maar gelukkig heb je wel humor! Als jouw laatste suggestieve bewering waar zou zijn, was ik de beste toekomstvoorspeller!

 10. Paula Anguita - Geer avatar
  Paula Anguita – Geer

  En… als je een lijstje met eisen hebt, dan ben je toch juist voor een haalbaarheidsonderzoek, zodat aangetoond kan worden of de Mall wel of niet kan voldoen aan je eisen? Als jij met al je tegenargumenten gelijk hebt, zal dat heus ook uit dat onderzoek blijken, zoniet, dan heb je ongelijk. Dus waarom zo'n angst voor het onderzoek dan? Bang om ongelijk te krijgen?

  Met angst-denken is de wereld nog nooit beter geworden, met het onderzoeken van kansen en mogelijkheden heel wat meer. Een haalbaarheidsonderzoek betekent immers nog niet, dat die Mall er komt, maar dat iedereen een duidelijk beeld krijgt van de voors en tegens.

  Als dat onderzoek klaar is, praten we verder, als je wil met je lijstje erbij.

  (btw: ik ben van geen enkele partij lid)

 11. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen n.a.v. eerdere discussies, wil ik je toch wijzen op onderstaand artikel, zegt het voort, zegt het voort! (bron NOS.nl)

  12:21 09 Oktober 2008
  Oproep voor meer fatsoen in Kamer
  VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP doen een beroep op de Tweede Kamerleden om geen grove taal meer te gebruiken. De partijen hebben Kamervoorzitter Verbeet daar een brief over gestuurd.

  Volgens de parlementari

 12. arjen avatar
  arjen

  @ Paula
  Nu moet je niet gaan doen alsof er niet al onderzoeken zijn gedaan waaruit bleek dat er met een Mall gigantische omzetdalingen plaatsvinden tot twintig procent of meer in zowel de binnenstad als alle buurt-, wijk- en dorpscentra in de wijde omgeving.
  (met name in dat kader had de LST veel meer willen meeslepen voor de wijken)
  Moet je die ondernemers maar eens gaan bevragen naar de 'haalbaarheid' van hun toco's! Verder zijn er tegenargumenten te over. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, belasting infrastructuur., ongewenst consumptie-opdrijvend effect van de Mall…………etc

 13. arjen avatar
  arjen

  @BEtrokken Tilburger.. je bent zo onderhand een echte stoorzender aan het worden. Wat heeft jouw bijdrage nu te maken met dit onderwerp?

 14. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,

  Hoorde dit vanochtend in de auto op de radio en moest aan een voorgaande discussie denken… En aangezien je daar niet op reageert, hier een reacite..Vandaar… Een stoorzender, daarvan kan ik er nog wel 1 noemen….

 15. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  En Arjen…

  Wat heeft bovenstaand bericht trouwens met inhoud te maken? Dit is toch alleen maar getier op het college en de coalitie.

  Mis ieder argument om tegen te zijn van de LST dat inhoudelijk is, dit is alleen verachtelijke polittiek. Het is alleen afzetten, afzetten en nog een afzetten tegen de rest. Wat jammer!

 16. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken Tilburger, je vraagt erg veel aandacht. Het gaat veel te ver om alles wat hier boven staat beschreven uit te leggen (en dat kan ik wel zonder getier hoor), maar plaats bijvoorbeeld het volgende voornemen/beleid van het college eens in het perspectief van de Mall: "Het Wagnerplein moet het bruisende centrum worden van Tilburg-Noord."
  Tot het volgende onderwerp maar weer, h

 17. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  MALL?
  je wordt er helemaal mal van

  wat een geneuzel van die dorpspolitici die hier proberen een staaltje van haut politic te voeren: gedraai om het gekonkel te verbergen
  400 miljoen is geen investering in tilburG
  zeker 30% is sowieso winst voor die ontwikkelingsmaatschappij, nog eens 30% gaat naar de belasting

 18. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Zowel het standpunt van de LST (na eerst met een onrealistisch onderhandelngslijstje te komen) als de reactie van de SP hierop (ik baseer me slechts op wat de krant schrijft dus hoop dat Veerle dit kan toelichten) zijn slecht voor de geloofwaardigheid van de politiek. Voor of tegen , dat is politiek, maar dan wel op basis van heldere afwegingen en een consistente houding hierin.Ik zou willen weten waarom de LST pas nu met een standpunt komt en wat de inhoudelijke argumenten zijn. Het stuk hierboven gaat alleen maar in op de houding van anderen (dat is vaak zo met de LST) maar ontbeert een visie en

 19. arjen avatar
  arjen

  @Marjo kort door de bocht: Onrealistisch onderhandelingslijstje?
  Dat bepaalt Marjo wel even tussen neus en lippen wat wel of niet realistisch is. Ik zal je , als ik tijd heb, een riedeltje argumenten voorspiegelen.
  Maar wat het gebrek aan vertrouwen betreft, wil ik wel een voorschotje geven, mede in het kader van die zogenaamde complementariteit van het

 20. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  De financi

 21. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen "In het persbericht tref je een deel van de argumentatie" Noem dan 1 inhoudelijk argument?

  Ik geef Marjo weer 100 punten, want mis inderdaad alle argumentatie! Marjo "(redelijke omgangsvormen is toch niet teveel gevraagd?)" is iets wat ik al vaker heb gezegd. LST wordt een beetje het SBS-6 van de raad. Veel schreeuwen, veel ophef, veel sensatie, maar weinig inhoud!

 22. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  p.s. Marjo, misschien dat jij de oproep voor meer fatsoen uit de Tweede Kamer wellicht in de raad zou kunnen verspreiden? Arjen heeft het er nogal moeilijk mee…

 23. arjen avatar
  arjen

  Als er 1 iemand is die altijd bezig is met schuoppen dan is het wel deze zogenaamde betrokken tilburger (zie ook de bijdrage van de TVP).
  Ik heb hierboven meerdere inhoudelijke zaken aangekaart..als jij daar gewoon oost-indisch doof en blind voor wilt zijn, ga ik daar mijn energie niet meer in steken. Ga toch lekker meewippen met Trots Op Loes. De TVP hoopt met haar steun aan de Mall straks na de verkiezingen te mogen aanhaken voor een wethouderszeteltje. Over partijbelang gesproken!

 24. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @arjen
  Dank voor een deel van jullie inhoudelijke argumenten maar die kunnen toch best in een persbericht? De pers; daarover laat ik mij niet meer uit: don't shoot the messenger. Je hebt de mogelijheid het gehele persbericht in elk geval op je eigen site te plaatsen en hier bijvoorbeeld wat daarmee gebeurt is verder aan de lezers.
  @betrokken Tilburger
  Ik ben het helemaal met je eens maar ben geen sadomasochist en houd ermee op als enige (fractie) aandacht voor de wijze waarop we politiek bedrijven te vragen, gelukkig is een ruime meerderheid van de raadsleden hartstikke fatsoenlijk en daar houd ik me maar aan vast.

 25. arjen avatar
  arjen

  Ik wil t graag heel netjes overbrengen Marjo, maar naar mijn idee is het Pieter Vreedeplein ook niet zo complementair voor Tilburg en ook niet zo gevuld met dat zogenaamde hogere segment? En was het niet Johan vd Hout van de SP die aldaar de koopjeshal wil inrichten als museum voor politieke blunders?
  Hoeveel nuances zitten er tussen het het begrip 'niet bekwaam' en 'politieke blunders'?

 26. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen…

  Ik ben helemaal niet alleen maar aan het schoppen, alleen als ik vind dat er dingen misgaan noem ik dat. Alleen wel zonder gescheld en getier en zonder dingen die er niet toe doen.
  Ik heb bijvoorbeeld het chauffeursverleden van julie grote leider er nooit bijgehaald, terwijl ik zeker weet dat al 10x naar voren was gekomen in de betogen van jullie….

  In eerdere bijdrages aantal raadsleden geroemd om hun nette bijdrages… Ook jou heb ik genoemd… Met het verzoek dat aan de andere heethoofden binnen de fractie over te brengen maar dat doe je niet… Of dat vind je een belediging… Jammer…

  Marjo, ga zo door… Inderdaad jammer dat aantal mensen het gewoon laten gebeuren, of er bang van worden en dezelfde stijl overnemen… (MvdT) Of nog erger, deze stijl in hun fractie signaleren maar niets doen…

  Fijn weekend allen en geniet van het weer…

 27. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger
  zoals je weet, is er een sfeeronderzoek geweest rond het functioneren van de raad en daaruit werd geconcludeerd dat de sfeer in de Tiburgse raad niet significant afwijkt van andere gemeenteraden.
  En: Ik voel me niet aangesproken.

 28. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Onrealistisch onderhandelingslijstje?…Dat zijn 2 verkeerde woorden, het zijn meer LOZE BELOFTEN….dingen die verschillende partijen burgers voorhouden om op hun partij te stemmen in de verkiezingstijd.
  En dan komen na de verkiezingen, vaak dus te laat, we er als burger pas achter dat ons weer eens een worst voorgehouden is die heel snel weer weggetrokken is.
  Dus burgers hou op met kwijlen!
  Kwijl niet VOOR een Mega Mall om de grote hoop achterna te lopen, en ben niet TEGEN om de LST gelijk te geven omdat het de LST is!
  Probeer er als burger nog iets van te begrijpen, want bekwame wethouders lijken soms bekwamer als dat ze zijn!
  Deze malldicussie heeft iets losgemaakt….misschien is het toch eens tijd dat we wakker gemaakt werden?
  Hou op met schoppen naar elkaar toe, sta open voor de tekortkomingen die er nog steeds zijn, en probeer eerst eens die belangrijke punten aan te pakken.
  Die Mall loopt heus niet weg, onderhandelen kan heel veel positiefs opleveren.
  Ben blij dat er een partij is die de punten op een rijtje heeft gezet, en als je wat in je mars hebt als partij, denk dan eens na, er zijn vast nog meer punten te scoren voor je zo'n belangrijk steunt of net niet steunt!
  Fijn weekend allemaal……

 29. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje

  Tja …. ik weet niet goed waar je naar toe wil maarre…
  ken je dan de 14 punten al die de diverse fracties hebben genoemd die noodzakelijk zijn om de haalbaarheid van de mall ten positieve te beoordelen ?
  Daar mag

 30. arjen avatar
  arjen

  Interessant Tine, waar komt de Pvda mee?

 31. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen

  overbodige vraag: lees of herlees de notulen van de vergadering economie en daarin de bijdrage van Auke Blaauwbroek,

 32. arjen avatar
  arjen

  dat meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen je niet. Ik moet moeite doen om de bijdrage van Auke te downloaden?

 33. ruevert avatar
  ruevert

  Wat een niveau. Het is allemaal oude politiek. Iedereen probeert zijn straatje schoon te vegen en probeert met niet wezenlijke inhoudelijke argumenten zijn gelijk te krijgen.

  De oude politiek maakt volgens de gebruikelijke pavlov reactie de LST en TVP belachelijk en wil niet ingaan op de idee

 34. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Haha Ruevert, mocht je van je begeleider weer een half uurtje internetten? Kusje van Wies

 35. avatar
  Anoniem

  Hoe weet jij dat Wies? Zit hij toevallig in jouw unit?

 36. avatar
  Anoniem

  he verdorie, vergeten, ook een kusje voor jou.

 37. ruevert avatar
  ruevert

  @ Wies,
  dank je voor de ondersteuning van mijn betoog. Jouw neerbuigende reactie bewijst mijn stelling.

 38. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  h