Geplaatst

Vruuger was alles pas echt duurzaam

Collega-raadslid Marjo Frenk van GroenLinks vroeg hier op TilburgZ aandacht voor een duurzame versterking van de winkelcentra, om te komen tot een sterke economische positie, maximale werkgelegenheidskansen voor onze jeugd, milieuvriendelijke transportmethoden, beperking van het energiegebruik in winkels, optimaal faciliteren van de fietsende of wandelende bezoekers.

En toen moest ik toch wel even aan ‘vruuger’ denken. Marjo en ik hebben onze jeugd doorgebracht in Rotterdam-Zuid, als ik me niet vergis (voor mijn deel weet ik het in ieder geval zeker). En voor zover ik kan me kan herinneren, waren al die punten die Marjo hierboven aankaart, gewoon gemeengoed in de jaren zestig. Veel wat nu als ‘innovatief’ wordt neergezet (en misbruikt om projecten als de Mall bij het publiek te verkopen) waren vruuger gewoon gemeengoed. Vruuger woonden we in een icoon zonder het te weten! In een duurzame omgeving waar de innovativiteit van af vonkte!

In mijn wijk in Rotterdam-Zuid (we woonden allemaal tien hoog achter) waren er in de jaren zestig allerlei projecten ter verbetering van de sociale cohesie. Zo reed er elke zaterdag een paard en wagen met draai-orgel door de straat. Onze mams en paps en wij renden dan van tien hoog achter naar beneden om het milieuvriendelijke paard een korstje te geven en de orgelman kreeg een stuiver. En bij dat orgel raakten we allemaal met elkaar in gesprek.

In het begin van de week kwam er een bakker met een staande houten (geen kunststof) kar om bij ons tien hoog achter huis-aan-huis brood te bezorgen. De korstjes van het brood werden altijd bewaard voor de eendjes in de singel. Niets werd weggegooid! Afval kenden wij niet. Alle restantjes kregen weer een herbestemming. Daarvoor hadden we ook de schillenman die ook elke week met een milieuvriendelijke paard en wagen in de wijk reed om onze aardappelrestanten op te halen. Die gingen naar de varkens buiten de stad (of IN de stad, dat weet ik niet meer).

De krant van onze christelijke zuil, de Trouw, werd ook bewaard. Dat oude papier brachten we naar de groentenboer op het plein; kregen we een appel voor. Die boer deed daar de groenten in voor de klanten, want plastic zakjes had ie niet. Was ook niet goed voor het milieu. Nee, veul afval hadden we niet. Ook niet van melkpakken, plastic-toetjes-verpakkingen ofzo. Nee, bij ons kwam de melkboer en die had alleen glazen flessen. En die werden uitgespoeld weer netjes teruggegeven. Ja, onze melkboer had nog zo’n bel met melk. Dus wij kwamen van tien hoog achter met onze emmertjes of pannetjes waarin de melkboer verse melk tapte. Verwarming van de winkel was natuurlijk niet aan de orde; we stonden daar allemaal in de tocht en in de kou. Dat gaf een gevoel van lotsverbondenheid.

En ja, Marjo, wij hadden tien hoog achter ook al onze besteldienst. Elke zaterdag kwam er de kruidenier helemaal uit Rhoon om een kartonnen (geen kunststof) doos neer te zetten waarin onze boodschappen zaten die ons mams had besteld. En als opa dan zijn eerste sigaar opstak zaterdags, mochten mijn zus en ik de snoepjes onderin de doos pakken. Onze paps faciliteerde dan beneden in de kelder mijn kapotgereden fietsband. Die werden vruuger nog geplakt, weet je nog Marjo? Niets werd weggegooid. We leefden heel innovatief zo tien hoog achter. Totdat de Albert Heijn kwam op het plein. Dat heette de zegeningen van de schaalvergroting. Ja, toen was het wel gedaan met onze duurzaamheid.. en de eendjes.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

26 reacties op “Vruuger was alles pas echt duurzaam”

 1. chris avatar
  chris

  Sterk

 2. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  karton?
  de groningsen kartonindustrie heeft anders menige sloot en kanaal in het groningse sterk vervuild
  dat hout van die karren was ge

 3. arjen avatar
  arjen

  @ Onkundoloog: dat hout van die karren was ge

 4. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @arjen
  ik ken het geschetste tijdsbeeld erg goed, ben denk ik ongeveer dezelfde leeftijd als jij en marjo
  het gaat me eer om de verkeerde nostalgie die je schetst
  ik woonde in hillegersberg
  onkundig met veel geld

 5. arjen avatar
  arjen

  Het is niet alleen nostalgie, Onkundoloog…
  Het is satire om door die luchtballon boven de hedendaagse kretologie te prikken.
  Voor jou kunnen het nooit jeugdherinneringen zijn. In kakbuurt Hillegersberg woonden ze niet tien hoog achter.

 6. chris avatar
  chris

  Nou Arjen, wij hadden vroeger niet de luxe om brood in de singel te gooien. Wij maakten wentelteefjes van oud brood: oude korsten indopen in een mix van ei en suiker en dan bakken.
  Maar jij debnkt bij wentelteefjes zeker aan iets heel anders he? Zeker aan draaikonterige politica ofzo?

 7. ruevert avatar
  ruevert

  @Arjan,
  Mooi stukje. Het was echter niet alleen maar zonneschijn. Wat denk je van het afdragen van kleren van oudere zussen, broers, neven of nichten.
  In de straten wemelde het van wat wij strontvinken noemden, die tegoed deden aan de paardenstront. Later ontdekte ik dat het de nu bijna verdwenen kuifmees was.
  De vliegen die alom aanwezig waren werden met DTT bestreden, zodat wij de hele dag niet in huis mochten komen. Maakte niets uit want de straat was toen nog het speeltoneel. Een weekje Domburg was het maximaal haalbare als vakantie en dan ook nog niet elk jaar.
  Maar het was wel allemaal veel overzichtelijk.

 8. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog
  een opgelegde kans om weer eens onkundig gebral ten tonele te voeren, wat dacht je van Pot,Nicht of stront als invalshoek

 9. arjen avatar
  arjen

  @ ruevert

  Nee, t was niet allemaal zonneschijn; mijn neef klaagt er tijdens familie-re

 10. henk avatar
  henk

  De hier genoemde kuifmees broedt nog overal in onze dennenbossen. Wat ruevert bedoelt is de kuifleeuwerik. Er zat er dit jaar nog een achter in de Reeshof. De laatste in heel Tilburg en een van de laatste zelfs in het hele land. Maar dat dit een mooi stukje is, helemaal mee eens.

 11. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @gifgroenstraat
  laat je vooral een rad voor ogen draaien
  je bent wel snel uit de tent te lokken en op de kast te krijgen waar je inmiddels gelukkig bent uit te komen
  jij doet graag mee in dat corpsballenspelletje
  jij kwam zeker vaak in kralingen bij je familie in de robert baeldestraat, daar stonk het zo uit de bekken dat ze een uur boven de wind uit moesten lopen met hus neus flink opgetrokken van de stinkende bek
  het stonk er zo erg dat het gelukkig een besloten knapenclubje is gebleven

 12. chris avatar
  chris

  @ onkundoloog: het stonk er zo erg dat het gelukkig een besloten knapenclubje is gebleven

  Je bent goed op de hoogte wat er in dat soort milieus allemaal afspeelde. Corpsballen of een linkse studentenvereniging?

 13. Marjofrenk avatar
  Marjofrenk

  Leuk Arjen, inderdaad ik ben ''op zuid'' opgegroeid onder De Kuip,de wijk Feijenoord dus, twee hoog achter zonder tuin. Maar ik ben niet zo van ''dat vroeger alles beter was'" hoor, en er naar terug is sowieso onmogelijk dus moeten we in deze tijd bijdetijdse oplossingen voor problemen van deze tijd bedenken. Overigens hadden we inderdaad een melkboer

 14. arjen avatar
  arjen

  Nee, zeg ik tegen bijna iedereen die hier reageert..vroeger was niet alles beter. Maar sommige dingen wel. Ik heb hier vooral willen aantonen dat er heel wat inhoudsloze kretologie wordt gebezigd en dat heel veel van die 'vernieuwingen' gewoon oude koek is in een nieuwe verpakking.

  En Marjo, ik herken meteen jouw verhaal. Bij ons stonden er ook bekertjes met sigaretten. En op elke hoek een pakje lucifers (die ik soms feestelijk kleurde).
  Maar mijn vader ging veertig jaar geleden al vanaf een soort transferium met collectief vervoer naar zijn werk: de Shell zelf had voor zijn personeel bedrijfsbussen-diensten opgezet. Dus, helaas…sommige dingen waren vroeger wel degelijk beter.

  Wat te denken van die groenteboer die zijn waar gewoon in krant meegaf aan zijn klanten? Prima tich? Tegenwoordig wordt je toch helemaal doodgegooid met al die verleidelijke verpakkingen! Dacht je dat die ondernemers in de Mall er andere methoden op los gaan laten? Die willen gewoon dik verkopen. "Ze gaan gewoon voor winstmaximalisatie," zou Jan Hamming zeggen.

 15. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  als onkundoloog moet je gewoon op de hoogte blijven
  van hillegrsberg op weg naar zuid kwam je overal wel langs

  ach vraag maar aan arjen en marjo

 16. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Vroeger was wellicht niet alles beter maar wel simpeler en begrijpbaar.
  Nu komt de kreet duurzaamheid bij dat linkse spul zowat overal in voor maar je moet iets als milieuhobbyisten.

  vroeger was de plaatselijke aannemer en andere bedrijven echt gericht op de stad of dorp zelf Nu worden of moeten ze naar diverse delen in het land en andersom.
  Bedrijven uit Eindhoven komen in Tilburg bouwen en Tilburgse bedrijven gaan in Eindhoven bouwen !!
  Hoezo File en milieuverontreiniging !!

  Prima aanbestedingsbeleid van die duurzame meestal linkse college"s

  aju paraplu ermee !!

 17. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  aanbestedingsbeleid is echt iets van de vrije markt, gepropageerd door de minister van economische zaken toendertijd o.a.Jorritsma en die was VVD

 18. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Harm Snoeren
  Je hebt duidelijk een hekel aan links maar om links nu ook al de schuld te geven van aanbestedingen en van het vrije markt denken???
  @Arjen
  De weerzin tegen zinloze verpakking deel ik volledig met je. Ik heb de hoop dat Europese samenwerking op dit gebied echt iets kan betekenen. Ik ben niet zo benepen dat ik alleen in termen van ''links en rechts'' denk overigens, weet van mijn directe vrienden niet altijd op welke partij ze stemmen en maakt me niets uit. En dat Hans Smolders vaak fiets maakt hem voor mij nog geen goed politicus…(of was dat bij een ander stukje?)

 19. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @marjo
  niet zo benepen?
  dus de butplug aan het loslaten?
  en nu al die andere politici nog wat betreft de mall

  o jee, dat was een ander stukje

 20. chris avatar
  chris

  @ Marjo: "En dat Hans Smolders vaak fiets maakt hem voor mij nog geen goed politicus…(of was dat bij een ander stukje?)"

  Wat is nou een goed politicus? Er zitten er 39 in de gemeenteraad en die zijn allemaal verschillend!

 21. avatar
  Anoniem

  Fietsen is idd, heel goed voor het milieu. Maar als je na al dat fietsen honger hebt, en je gaat dan weer even hup in de auto naar de mcdrive om jezelf vol te proppen, is dat weer niet goed voor het milieu. D

 22. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Voorzichtig Renee voor je het weet wordt je van deze site geweerd !!

  Ik neem bij deze afscheid als mede reageerder op deze colums want kritiek is een vies woord.

  We weten weer hoe de vlag erbij hangt
  Te veel tegen het zittende regime en je wordt melaats verklaard.

  Het gaat jullie goed !!

  Gr. Harm Snoeren

 23. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,

  Las vanmorgen BD, en zag berichtje met:
  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/i dat jullie daar ook raadsvragen over stellen? Dit is toch ook gemeensschapsgeld??? CDA valt hierin trouwens ook genadeloos door de mand!

 24. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokkentilburger

  Je moet wel compleet zijn met je info BT. In het berichtje stond ook: "Beantwoording van een offici

 25. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  als Betrokken Tilburger ging ik even tegen mezelf in sorry arjen

 26. chris avatar
  chris

  Vruuger stond een sporthal er ook langer en duurzamer. Hier gaan ze Drieburcht na dertig jaar al omgooien. En de bieb in Noord is pas van de jaren tachtig. Alles voor de sloop.