Geplaatst

Kraterlandschap bij Buurmalsenplein

Vorige week schreef ik het nog elders hier op TilburgZ naar aanleiding van de discussie over de Mall: "Wat het gebrek aan vertrouwen (in de overheid) betreft, wil ik wel een voorschotje geven, mede in het kader van die zogenaamde complementariteit van het één of ander. Één van de redenen om tegen de Mall te zijn, is het gebrek aan de menselijke maat: buurten moeten leefbaar zijn, mensen met een gebrek en ouderen moeten zo lang mogelijk in hun eigen omgeving vooruit kunnen. Daarbij horen voorzieningen. (zoals zorgservicezones) Zoals ook winkels en buurtcentra. En die gaan klappen krijgen door de Mall.
We vertrouwen er niet op dat het college dat in goede banen kan leiden. Het nieuwste voorbeeld is het nu op te leveren winkelcentrum Dalem waarin ook een Albert Heijn (en een voor Heyhoef Sport concurrerende sportzaak) komt. Waarom zo’n tweede AH in de Reeshof terwijl er in achterstandswijk Gesworen Hoek een Albert Heijn als trekker is met een ondernemende man als Karel Bol!??? Het Buurmalsenplein is belangrijk voor die wijk!
Een paar honderd meter treffen we ook op het Paletplein weer een Albert Heijn, een filiaal. In die achterstandwijk zou het Paletplein een scharnierfunctie kunnen vervullen, maar het plein holt achteruit. De Albert Heijn heeft een voormalige supermarkt aldaar gekocht om te voorkomen dat er een goedkope supermarkt zich vestigt (wat die wijk juist heel hard nodig heeft). Er zit nu een beddenzaak in.

Zo maar een anecdote waaruit blijkt dat de gemeente zich jarenlang in de luren heeft laten leggen door projectontwikkelaar/speculant Heijmans (inzake Dalem) met in het kielzog de AlbertHeijn-organisatie (die notabene zijn eigen franchisenemer op het Buurmalsenpein dwars zit). Enige vaart bij de uitbreiding van Heyhoef zit er ook totaal niet in (zie onze 47 vragen).

En nu dit weer: vandaag kreeg ik een bericht dat het oudste winkelcentrum van de Reeshof compleet afgesloten is voor het verkeer. Daar hebben maar weer vragen over gesteld:

Niet te geloven!!!!!!!!!!Weer een winkelcentrum gedupeerd.

Regulier onderhoud van wegen en pleinen voor wijk- en winkelcentra is natuurlijk noodzakelijk, hoe vervelend het voor de omzet ook kan zijn. Maar zonder een goede regie en planning kunnen dit soort werkzaamheden dodelijk zijn voor een plein. Een gebrek aan coördinatie en daaruitvoortvloeiend vertragingen kunnen ronduit funest zijn.

Dat hebben we recent meegemaakt bij het Paletplein (waar een groot deel van de ondernemers er nu de brui aangeeft): maanden vertragingen, onbereikbaarheid van het winkelcentrum met als resultaat tonnen schade voor de winkeliers. En nu weer het Buurmalsenplein. Uitgerekend op het moment dat een deel van de winkeliers op het nieuwe centrum Dalem in de Reeshof hun deuren openen, is het Buurmalsenplein dichtgetimmerd. Onbereikbaar vanaf twee kanten: de Buurmalsenlaan is vanuit twee richtingen opengebroken. De winkels zijn onbereikbaar en zakken al weken lang met 30% minder omzet of erger!"En juist op het moment dat de concurrerende Albert Heijn (een filiaal) in Dalem van start gaat, heeft ondernemer (franchisenemer) Karel Bol het nakijken: "En dat was dus niet de afspraak. Het plein zou bereikbaar blijven. En daar voer ik al weken een reclamecampagne/spaaractie voor onder de kop: "Buurmalsenplein gewoon bereikbaar!" Dit is echt dramatisch! De aannemer werkt hier ook niet door, elke dag werken de mensen ergens anders. Dit schiet niet op zo! Ik heb hier 87 man/vrouw personeel! Ik moet hier mijn zaak draaiende houden. Mij was beloofd dat het plein klaar zou zijn voordat Dalem open ging!"

Voor de LST is dit de zoveelste ‘casus’ waaruit blijkt dat de gemeente niet eens de regie kan voeren op een vierkante kilometer. Laat staan met zo’n Mall!!

De LST stelt u dan ook de volgende vragen:

 1. Wat gaat u ondernemen om de werkzaamheden op het Buurmalsenplein in een hogere versnelling te gooien?
 2. Wat heeft u voor flankerend beleid ontwikkeld rondom het Buurmalsenplein. Te denken valt aan schadevergoedingen, boetes etc…

    3. Vindt u een derde Albert Heijn binnen een aantal vierkante kilometer complementair aan elkaar of aan andere voorzieningen?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “Kraterlandschap bij Buurmalsenplein”

 1. chris avatar
  chris

  Flankerend beleid? Nog geen bordje!

 2. try avatar
  try

  Wederom amateurisme ten top…….

 3. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Volgens mij zijn die bestuurders van Tilburg nog niet in staat hun eigen verjaardag te organiseren laat staan een groot project te leiden.
  Als er een groot project aan de orde is weten ze niet hoe snel ze e.e.a. in handen van projectontwikkelaars moeten leggen.
  Lekker makkelijk voor de projectontwikkelaar met zo een stel onnozele waarmee onderhandeld moet worden.

  Onbegrijpelijk dat e.e.a. zo kan.
  Ik ken de best man van AH Buurmalsenplein toevallig.
  Ook een hard werkende vent die nu geconfronteerd wordt met een linkse meerderheid in deze stad.

  Die lui begrijpen niet dat zakenmensen hun kost moeten verdienen door hard en slim te werken.
  Die hebben geen subsidie-ruif waaruit men eindeloos kan vreten !!!

  Straks krijgt de mall de schuld van verpaupering maar de oorzaak ligt bij de jarenlange linkse terreur in deze stad.