Geplaatst

Groots en spraakmakend

Soms gaan bepaalde geluiden hun eigen leven leiden. Zoals deze: "Het enige doel van Lijst Smolders om het college in te gaan, is te voorkomen dat de Midi-bioscoop aangekocht en verbouwd wordt voor het Adje-theater." Tot twee keer toe gelezen in het Brabants Dagblad!

Complete onzin! Als de LST in het college wil, doen we dat om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de stad! Er is genoeg werk aan de winkel. We moeten aan de slag voor meer werkgelegenheid, de ontwikkeling van de spoorzone, voor de uitvoering van het armoedebeleid en de WMO. Voor een evenwichtig woningaanbod. Voor leefbare wijken, voor goed openbaar vervoer, toegankelijke bushaltes.

Waarom lezen we dan zoiets in ‘analyses’ van de huidige politieke crisis in onze stad? Het klopt dat de LST in een eerste spontane reactie na het ontslag van het college niet meteen voorstelde om maar aan te schuiven.

In een persverklaring heeft de LST haar verbazing uitgesproken tegen de uitspraak van burgemeester Vreeman in De Volkskrant waarin deze stelde dat het Adje-theater nog niet van de baan was en dat ‘het wel meegenomen zal worden in de coalitieonderhandelingen’. Alsof er geen belangrijkere zaken zijn dan Adje! Maar ja, Tilburg staat met het uithangbord Adje zo weer op de voorpagina van een groot toonaangevend landelijk dagblad. Een ander aanname is dat sommige fracties blijkbaar vinden dat er geen grootse, spraakmakende projecten ter hand moeten worden genomen die een verantwoord financieel risico in zich mogen dragen.

Grootse, spraakmakende projecten? In Tilburg? Welke dan?

Hier wordt toch niet bedoeld?:

– Het Adje Theater? Groots en spraakmakend terwijl de studio’s in het Gooi amper nog publiek trekken en de programmamakers zich in alle bochten moeten wringen om nog een beetje volk als decor op de tribune te krijgen? Een middenpodium waar misschien ooit eens iemand wat programma’s wil draaien. Komt Tilburg dan op de aftiteling? Is dat groots en spraakmakend?

– Een nieuw podium naast al wat we al hebben (de veelal leegstaande Concertzaal schijnt ook verbouwd te worden tot een midden-podium)

– Het ronddraaiend huis? Groots en spraakmakend?

– Het glazen entreegebouw voor het (Audax) Textielmuseum waarbij de hoofdsponsor besloot miljoenen minder te investeren vanwege de slechte medewerking van het stadsbestuur?

– Groots en spraakmakend nieuw stadion voor een degradatiekandidaat?

– Hapje eten op een vangrail boven het kanaal, vermeende ‘kunst’ van Miranda Poel voor 40.000 euro (financieel verantwoord?)

– De mega mall die de doodsklap zal zijn voor de binnenstad? Groots ja.. maar voor onze middenstanders niet bepaald een financieel verantwoord perspectief.

De LST wil een nuchter, zakelijk stadsbestuur met beide benen op de grond. Niet een dagdromerig bestuur dat met malle fratsen Tilburg op de kaart wil pimpen. Na de teloorgang van de textielindustrie heeft de Tilburgse samenleving zich aan haar eigen haren uit de ellende getrokken. Tilburg is enorm veerkrachtig, daadkrachtig. Tilburg heeft zo veel om trots op te zijn.

Het wordt langzamerhand bijna een genant verhaal. Alsof er geen honderden ambtenaren zijn die op de achtergrond gewoon ook hun best te doen om beleid te ontwikkelen en uit te voeren dat misschien niet groots en spraakmakend is, maar wel veel belangrijker: hulp aan mensen die het echt nodig hebben. Zoals minima die vaak niet verder durven denken dan 24 uur. Honderd euro verschil zou voor hen al ‘groots’ zijn. Of een baan. Of een beetje waardering.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

42 reacties op “Groots en spraakmakend”

 1. chris avatar
  chris

  Zo kan ie wel weer Arjen. Wacht nou eerst s die gesprekken af.

 2. loes dielissen avatar
  loes dielissen

  Zeg Arjan, je bent zeker vergeten, wat H. Smolders een paar weken geleden in de Koerier heeft laten zetten: "Een visie op de stad heeft LST niet, dat heeft toch geen zin met 5 zetels. Eerst moet ik 10 zetels hebben". Zo lust ik er nog wel een paar!!
  gegroet

 3. arjen avatar
  arjen

  Loes, er stond in de Koerier letterlijk: "Maar voor echte verandering moet de LST minimaal 10 zetels hebben."
  Dat heeft niets met visie te maken, maar alleen met zeteltjes tellen.

 4. julesluijten avatar
  julesluijten

  Hallo Arjen,
  Het stemde mij zeer tevreden dat jullie reactie in eerste instantie was dat jullie niet deel wilden nemen aan een nieuw college, omdat jullie eerst 10 zetels wilden hebben. Daar moet de Tilburgse bevolking maar begrip voor hebben! Groet,Jules

 5. chris avatar
  chris

  H

 6. julesluijten avatar
  julesluijten

  Nou Chris, iemand heeft een deel van mijn bericht weggehaald. Toen ik het printte, een uur geleden, stond het er nog volledig op. Het was helaas wederom niet positief over de LST, maar ik kan daarover ook niet positief zijn!

 7. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Arjen
  Ik ben zo benieuwd naar het onderschrift bij de door jou gekozen foto……

 8. arjen avatar
  arjen

  @ Marjo
  Foto-keuze? :::
  In het project Sighs Matter van Miranda Poel schrijven mensen een 'verzuchting' op een papiertje, doen het een zakje en blazen daar adem bij. De verzameling zakjes wordt steeds meegenomen naar nieuwe lokaties.

 9. avatar
  Anoniem

  In Oosterhout op de markt raak ik in gesprek met een Tilburger puur sang, een echte marktkoopman die van zijn hart geen moordkuil maakt. Heeft die betse man het over het college wat nu opgestapt is en vraagt aan mij of het college nog te redden was geweest. Ach nee, vervolgt hij zijn verhaal: allemaal stijfkoppen en draaikonten. Hmmmmmm ja, dat waren dus zijn woorden. Ik vroeg hem wat hij gestemd had bij de gemeenteraadsverkiezingen, waarop hij trots antwoordde dat hij op SP had gestemd en zijn vrouw op de LST, want hij was het zat om net als zijn ouders op TVP te stemmen want die 'bl

 10. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Tilburg weer snelste stijger bij gemeenten
  zie: http://www.brabantsdagblad.nl/reg
  Dit bericht komt wel op een bijzonder pikant moment want nadat de meerderheid in de raad (waaronder het CDA) de wethouder die verantwoordelijk is op dit terrein in de kou laat staan en geen vertrouwen heeft in het dossier van het Miditheater.

  Tilburg: met de laagste woonlasten, de laagste werkloosheid,de beste groei in werkgelegenheid……

  tja………. het kan verkeren. En inderdaad is Tilburg groots en spraakmakend in het land.

 11. arjen avatar
  arjen

  Tilburg komt van een verre achterstand en zoals ik hier ook schrijf, heeft de stad zich aan haar eigen haren omhoog getrokken.
  Na een achterstand zal je inderdaad relatief snel stjgen.
  @ Tine: groei van de werkgelegenheid in Tilburg? Toon hier eens aan.

 12. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjan: lees je stukken: De Atlas van Nederlandse gemeentes:
  Tilburg stijgt bij het wonen van plaats 16 naar 12 op de ladder en sociaal-economisch van plaats 20 naar 18. Vooral de lage werkloosheid (4e plaats) en het groeiend aantal banen, alsook het culturele aanbod (8e plaats) dragen bij aan de opmars van Tilburg.

  en:

  Nog opmerkelijker is dat Tilburg van alle 50 steden de grootste verbetering laat zien van de sociaal-economische positei in de periode van 1997-2007. Sinds 1997 is Tilburg 19 plaatsen geklommen. Dat is 8 plaatsen meer dan Amsterdam, die tweede staat.Tilburg scoort vooral door een lage werkloosheid(4eplaats), de groei van het aantal banen en het percentage groeisectoren. Verder positieve elementen voor Tilburg in de atlas zijn het culturele aanbod (plaats 8) en het andeel kunstenaars in de beropesbevolking (plaats 10)

  sorry Arjan, ik kan het echt niet helpen dat die cijfers zo onverdeeld gunstig blijken uit te pakken voor Tilburg…….Maar ik omhels ze wel…. en ben er – m

 13. arjen avatar
  arjen

  Ja, Tine ik ben ook trots op deze stad! Laten we het dan MET onze partners tot een nog groter succes maken ipv hen door/met prestigeprojecten kapot te concurreren.

 14. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Tine,
  Ik zag het vandaag (red. gisteren) ook. Volgens mijn persoonlijke mening selecteerde het Tabloike al behoorlijk selectief uit de gepresentidingste cijferbrij. En dan constatedingese wij toch voorzichtig dat vragenlijsten best heeel erg geduldig zijn en van enige

 15. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Wat interessant is aan de overzichten die de Atlas laat zien is dat hoewel bijv. Den Bosch qua woonaantrekkleijkheid weliswaar (nu nog) hoger scoort dan Tilburg het naar de 34e plek zakt op sociaal-economisch terrein.Tilburg dat weliswaar wat lager staat qua woonaantrekkelijkheid staat in de stijgingsmetr met stip op de eerste plaats, zelfs boven Amsterdam. Dus het kan er misschien wel aardig wonen zijn daar in Den Bosch maar vooralsnog kan ik alleen maar concluderen dat als je de cijfers van de laatste 10 jaar van de verschillende steden naast elkaar legt dat Tilburg absoluut booming is.
  Stilstand is achteruitgang, zonder ambities slaapt de stad in.
  Die pot pindakaas kost bij de Aldi in Den Bosch evenveel als in Tilburg, maar terwijl Tilburg met een goed, zorgvuldig en ambitieus beleid overschakelt naar de hoogste versnelling rijdt Den Bosch vooralsnog achteruit de toekomst in.

 16. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Zonnige zondagmorgen Tine,
  Lees jij een ander Tabloike dan wij (red. die van de overbuurvrouw)? Want bij den dieje van de buurvrouw sta Den Bosch toch echt op de 4 (wonen) en 14e plaats (sociaal-economidinges. En Tilbotown op respectivoselijk op de 12e en 18e plaats. Of moeten we sinds de plekgedichten plek zeggen? Misschien moet het de 34e plaats zijn voor de Bosse Bollen maar dan kunnen wij dah verder niet weten. Wij krijgen ginne subsidinges dus kunnen we zonne dure atlas niet aanschaffen. Affijn, het is lekker weer en we horen het verder wel.
  Lieve zonnige groetjes,
  Theo

 17. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Theo,
  ook ik heb geen gesubdieerde atlas maar wel de cijfers toegezonden gekregen. Per mail heb ik je die doorgestuurd. Als het gaat om woonaatrekkelijkheid staat Den Bosch inderdaad (nu nog) hoger dan Tilburg. Echter als we kijken naar de grafiek van stijgers en dalers tussen 1997 en 2007 staat Tilburg met stip op 1 en zien we Den Bosch op de 34e plaats achteruit kachelen.
  Het spijt me voor je dat ik geen negatiever beeld voor je over de ontwikkeling van de stad kan toveren.

  @Arjan
  vwb werkgelegenheid:Niet alleen in de Atlas krijgt Tilburg de beste cijfers, maar in de publicatie 'Tilburg/'t werkt' lees je de resultaten van Sociale Zaken 2007 (zit bij je poststukken.
  In 2007 zijn 938 mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werk gegaan, via een reguliere of gesubsidieerde baan.

 18. arjen avatar
  arjen

  Collega-raadslid Tine,…inderdaad ik krijg dezelfde post als jij (neem ik aan). En die 938 wel of niet gesubsidieerde banen erbij zijn natuurlijk prima, maar afgezet tegen de groei die andere gemeenten boekten, is het nogal schraal. (in ieder geval niet groots en spraakmakend)
  Bovendien is het soort banen niet altijd een verbetering t.o.v. de uitkeringssituatie. Samen me je partijgenoot Maya Butalid maak ik me nogal eens zorgen over deze working poor. Ook in deze bijdrage.

 19. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Werkgelegenheid is in Tilburg tussen 2006 en 2007 sterk toegenomen. Volgens onderzoek door de gemeente Tilburg steeg het aantal banen met 2750. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en bouwnijverheid zijn sterke stijgers. De zakelijke dienstverlening is een van de speerpunten waar de gemeente Tilburg zich momenteel op concentreert.

  De sector groeide met 7,5 procent; 850 banen in absolute aantallen. Ze omvat onder meer bedrijven zoals uitzendbureau's, callcenters, reclamebureau's, adviesbureaus, advocatenkantoren, accountancy, reiniging van gebouwen en dergelijke. De enige dalende categorie

 20. arjen avatar
  arjen

  Een varieteit aan theates voor de working poor?

 21. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Als er in een stad een goed cultureel aanbod is met veel diversiteit en div. podia zal dat altijd aantrekkelijk zijn voor de stad. In de slipstream van wat er gebeurd is er ook heel veel gratis en/of zeer goedkoop aanbod bij tal van activiteiten en op allerlei plekken.En het is ook altijd keuzes maken: ga ik naar de kermis, naar het popconcert naar de meubelboulevard of naar het theater.

 22. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Het zou mooi zijn als er in Tilburg een camping komt. Een camping is namelijk een uitkomst voor mensen die niet veel te besteden hebben, maar wel graag op vakantie gaan.

 23. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Hein,

  Woensdag 1 maart 2006 presenteerde lijsttrekker Jan Hamming het 10.000 banenplan van de PvdA Tilburg met de titel 'Keihard de sociaalste'. Hij deed dit op de Heuvel waar voor de gelegenheid een tijdelijke camping was ingericht. Oprichting van een stadscamping is

 24. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Arjen, Tine, Theo en Hein,
  Het was prachtig weer vandaag! Met veel zon op de kop ruim 15 km gewandeld in natuurgebied bij onze ''buren'' Breda. Hoop dat de zon hier ook zo heeft geschenen want daarover vind je helaas niets in die Atlas…

 25. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  sorry Tine,
  ik heb wat uitgebreider gereageerd op onze eigen website. Maar als jij dus denkt dat we die website in de lucht houden omdat we op zoek zijn naar bewijzen van negatieve ontwikkelingen in Tilburg heb je vooral een probleem met kritiek en daar kan niemand je vanaf helpen. Ik wil best een themaweekje 'Partijtje dissen' organiseren maar dan zul je echt 'not amused zijn' Tine. Dus laten we afspreken dat wij dat niet doen en jij wat beter met kritiek om leert gaan. Een kosteloos lesje, niet van een kunsthistoricus (dat houd ik van jou tegoed) maar van een ervaringsdeskundige in de relatie burger-overheid moet je maar denken.
  Trusten en morgen gezond weer op,
  Theo
  @ Marjo; Jawel hoor, het was in Tilburg ook best weer. Ik hoop dat Jan ook nog wat zon gezien heeft in zijn missie het licht te zien voor morgen 16.00 uur…toitoi

 26. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Marjo,
  je vroeg je af of wij dezelfde zon hebben gehad als in Breda en dat is gezien de nabuurschap natuurlijk wel voor de handliggend. Bij mij kwam naar aanleiding daarvan een oud citaat boven borrelen. Ik ben er nog niet uit van wie het was maar het sloeg op de verhouding tussen de provinciestad Den Bosch en Tilburg en hij was van een Tilburgse politicus, jaaaren terug. 'Als ze in Den Bosch een knetterende scheet laten, horen we em vermoedelijk niet, maar effen later ruuken we em wel.' Misschien was scheet toen wind, dah ben ik kwijt. Als ik de eigenaar van het citaat binnenkrijg weet ik het wellicht. Ene KVP'er zal winden gelaten hebben terwijl de PvdA toen best scheten durfde te laten.
  Trusten en morgen uiteraard…,
  Theo

 27. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Als ik de opwaartse spiraal naar boven van Tilburg probeer aan te geven heb ik daarmee de vrijwel permanente zuurgraad van de negativo's hiero willen kietelen.Met alle respect voor de mogelijk positief/kritische grondhouding. Maar toch jeukt het azijn.

 28. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  10 punten voor Tine met de laatste opmerking!!

 29. arjen avatar
  arjen

  bijzonder ongepast dat een webmaster sommige lezers van zijn eigen medium als negativo's bestempeld wil zien? Weer een beetje depressief Tom?

 30. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Ach gut en kijk aan, hillemoal gin punten gekregen van Oom Tom? Heeeel mijn week in de gort…zwarte wolken en zo.
  Theo

 31. paul van est avatar
  paul van est

  IKOOK!

  Pak zo'n plastic zak en verzucht ff een weekje.

  En weet iemand waar ik Ren

 32. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Theo, blij dat de zon in Tilburg ook scheen. Over die winden; het is de vraag welke het meest stinken?

 33. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @arjen,

  als ik reageer in god mode (webmaster) dan zet ik dat erbij, prive heb ik ook een mening. Heeft niks met depressief te maken.

 34. arjen avatar
  arjen

  Groots en spraakmakend zijn toch wel de exorbitant hoge salarissen die de drie initiatiefnemers van het Adje Theater voor zichzelf begroot hebben: 300.000 per jaar, het jaar daarop 325.000, daarna 350.000. (het gaat hier dus om een gesubsidieerd theater). O,ja.. met de handtekeningen van SP, VVD, PvdA en Groen Links onze nieuwe 'zakelijke' coalitie.

 35. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen
  Wat ik zo gek vind in dit verhaal is dat dit al tijden bekend was want dat het in de stukken stond die de fractievoorzitters konden inzien. Ik heb daar niemand over gehoord. En nou is het ieens nieuws. Heb ik iets gemist? Is er iets gewijzigd of zo ?

 36. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Misschien was het wel vertrouwelijk Tine. En kost het zomaar 750,00 euro als je dat toch smoest als controlerend, democratisch gekozen raadslid. Het meeste wat gesmoesd wordt met fractievoorzitterts schijnt zwaar geheim te zijn. Die zijn blijkbaar extra democratisch gekozen. Maar vindt jij het ook best veel voor jonge enthousiaste ondernemers? Want is de tissue, sorry issue (red. hietdahzo?)
  Groetjes en morgen veul zon dan hebben wij het ook,
  Theo,…in de overuren.

 37. arjen avatar
  arjen

  Tine, wat ben je goed op de hoogte van deze informatie. Of het iets nieuws is? Dat moet je maar aan het Brabants Dagblad en haar lezers vragen. Die krant kwam er mee. Wij niet dit keer. Lekken mag blijkbaar niet, alhoewel ik wel vind dat de Tilburgse belastingbetalers mogen weten dat hun centen besteed worden aan zogenaamde creatieve ondernemers die nog nooit eerder iets ondernomen hebben. Of lek ik nu te veel?

 38. julesluijten avatar
  julesluijten

  Ik ben het deze keer helemaal met je eens Arjen! Alleen vraag ik me wel af of jullie op de hoogte waren van die exorbitant hoge salarissen voor de drie medewerkers van het "Adje Theater". En met jullie bedoel ik dan de gemeenteraadsleden. Het lijkt wel of er steeds weer iets nieuws uitsijpelt, de Tilburgers denken dat ze alles wel gehad hebben rond de "Adje-soap" en dan komt er weer iets nieuws!

 39. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Ik krijg berichten binnen dat het niet helemaal klopt en wacht even af hoe het zit.Is alles altijd waar wat in de krant staat?

 40. julesluijten avatar
  julesluijten

  Nee Tine, niet alles wat in de krant staat is waar, maar de Tilburger is voor zijn informatie daar wel grotendeels afhankelijk van!

 41. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Misschien zet de reactie van Jacques op de column ' weer geheimen op straat' enige zoden aan de dijk ?

 42. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  OLYMPISCHE SPELEN MOETEN VAN PVDA NAAR TILBURG KOMEN

  De PvdA in Tilburg wil dat Tilburg samen met de andere vier grote steden in Brabant tracht in 2028 de Olympische Spelen naar