Geplaatst

Geloven wij in iconen?

Gisteren een bezoek gebracht aan mijn beste vriend, Dan de Hulster in mijn geboortestad Rotterdam. Het was prachtig mooi weer. Dus kwamen we op het idee om een heel eind te gaan lopen. Van de Walenburgerweg bij het Oude Noorden, via het Hofplein en de Coolsingel,  over de Erasmusbrug naar de Kop van Zuid, de voormalige Holland Amerika Lijn. Eerlijk gezegd was ik onder de indruk van de enorme metamorfose van Rotterdam. Iets wat ik natuurlijk al vaker vanuit de auto en de metro had gezien… maar op loopniveau natuurlijk veel intenser beleef.

Ik moest bij het zien van al die vernieuwingen vaak terugdenken aan mijn tijd als redacteur van het vakblad Design. In die tijd heb ik ooit de mensen van het projectbureau Kop van Zuid mogen interviewen (volgens mij was stedebouwkundige Riek Bakker daar ook bij). Het waren enthousiaste mensen die gedreven bezig waren om verbindingen te leggen tussen het verpauperde Rotterdam-Zuid  met zijn leegstaande loodsen en verouderde complexen en het kale (immers ooit weggebombardeerde) zuidelijke deel van het centrum aan de Maas. In Rotterdam zijn ze daar bijzonder goed in geslaagd. Wat ze daar vooral niet gedaan hebben, is het bouwen van een soort Manhattan aan de Maas met louter alleen kantoren. Nee, er is leven gebracht in het centrum door talloze woontorens (en de meest exclusieve, prachtige winkels!) in de stad te bouwen waardoor er nu weer duizenden mensen in het kloppende hart van Rotterdam wonen.

Met de schitterende Willems- en Erasmusbrug zijn er ook weer letterlijk en figuurlijk verbindingen gemaakt tussen noord en zuid. En zelfs zo attractief dat je daar op een zonnige dag met pezier over gaat lopen om te eindigen op een sfeervol terrasje.Lopend op de Erasmusbrug besef je dat deze schaal nooit bij Tilburg zou passen en dat je Tilburg nooit mag transformeren tot een soort ‘Rotterdam van het Zuiden’. Op die brug heb je een prachtig zicht op de pier waar ooit duizenden mensen op de boot stapten, de Holland Amerika Lijn om elders hun geluk te beproeven. Een prachtig behouden gebouw met een groene koepel, fier op het uiteinde van die pier, herinnert daar nog aan. Een icoon van de haven en ons maritiem heden en verleden.

Een honderd meter daarvoor was een voormalige loods van de HAL helaas ontsierd door een soort uit de kluiten gewassen TL-Lamp. Dat was schrikken, toen ik , eenmaal voor het pand staand, de letters OVG op de gevel zag staan. Die kwamen we me wel heel bekend voor…is dat niet de projectontwikkelaar die in Tilburg een Mall wil bouwen? En ja hoor, het is dezelfde. OVG profileert zich met mega- en gigaprojecten en verkoopt deze vooral met verhaaltjes over de omgeving. Zo vertelt het over haar eigen kantoor dat "het ontwerp en de materialisatie van de dakopbouw verwijzen naar het maritieme karakter en het verleden van de Kop van Zuid. Het gebouw staat als een losstaand object op het dak en vormt een icoon voor haar omgeving. " Je moet het maar willen zien. (sorry is bijna lachwekkend). Het enige echte icoon is naar mijn stellige overtuiging toch dat oude HAL-gebouw.

Over de (gefantaseerde) Mall in Tilburg praat OVG ook al weer over een ‘icoon voor de omgeving’. Er moet weliswaar een heel bos voor worden weggekapt, maar daar krijgen we ook wel iets voor terug: een giga-winkelcentrum onder een laagje groen  "een groen icoon, een internationaal voorbeeldproject. De Mall gaat bewijzen dat het anders kan en heeft een ontwerp dat uitgaat van respect voor het landschap en zijn omgeving. Het ‘cradle to cradle’ principe inspireert ons. Tilburg Mall heeft zich ten doel gesteld zich lokaal in haar energiebehoefte te voorzien. De komst van de Tilburg Mall biedt een kans om een icoon te maken op het gebied van duurzaamheid."

Zo’n wandeling brengt je met beide voeten terug op aarde. Gelukkig ben ik nooit zo’n iconen-kusser geweest.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

30 reacties op “Geloven wij in iconen?”

 1. chris avatar
  chris

  Kan je een Mall ook verkopen als Maria-verschijning?

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen

  Met jouw journalistieke achtergrond weet jij natuurlijk heel goed wat OVG in dit verband bedoeld met 'icoon' en weet je dat het woord icoon meerdere betekenissen heeft.
  Enerzijds zijn er de bekende religieuze afbeeldingen en anderzijds heeft het woord icoon een veel algemenere betekenis als van 'voorbeeld'
  Als OVG aangeeft de Tilburg Mall als een icoon vwb duurzaamheid te zien wordt daar uiteraard mee bedoeld dat de Mall een lichtend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid moet zijn.

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Tja Arjen, jij kunt de metamorfose van Las Palmas dan wel knap waardeloos vinden: in architektuurkringen wordt daar toch echt anders oer gedacht.Overigens: Benthem en Crouwel zijn niet de eersten de besten. In Tilburg hebben we eveneens uitstekende ervaring met dit zeer gerenommeerde architectenbureau want voor een bijzonder laag bedrag prachtige renovatie van De Pont museum gerealiseerd en supermooie Tivoliparkeergarage.

  en vwb de transformatie in Rotterdam , het gebouw dat op je plaatje te zien is en waarvan jij zo je vraagtekens zet of dit wel als een 'icoon' mag worden gezien:

  Las Palmas

  Het voormalige pakhuis op de Wilhelminapier is door OVG volledig gerenoveerd tot een bruisend multifunctioneel complex waar zowel commerci

 4. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  @ Tine
  Een bos omkappen, daar een honderdduizend vierkante meter groot consumeerderpaleis bouwen met grasdak, koude-warmtepomp, led verlichting en nog wat van die nieuwigheden en zo'n project vervolgens 'duurzaam' noemen is een mooi voorbeeld van 'greenpainting'.
  Hoe staat het trouwens met de plannen voor een camping in Tilburg waar in een natuurlijke, rustige omgeving en tegen een schappelijke prijs een tentje kan worden opgezet?

 5. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  @TINE
  PS
  Misschien is het mogelijk om wat akkers van de gemeente Tilburg waar nu nog korrelmais wordt verbouwd aan te planten met bomen en struiken en om te vormen tot natuurcamping.

 6. ruevert avatar
  ruevert

  @arjan,
  natuurlijk was tante Riek erbij. Zij is de moeder van de ontwikkelingen van de kop van zuid. Ze heeft(mede) de brug doorgedrukt. In Rotterdam een verrijking. In Tilburg heeft ze helaas de cityring verdedigd en de daarvoor noodzakelijke brug over de Piushaven. Het verschil is dat in Rotterdam deze brug

 7. ruevert avatar
  ruevert

  @Tine,
  persoonlijk vind de opbouw op Las Palmas afbreuk doen aan het originele ontwerp van Van den Broek & Bakema. Het detoneert met het gebouw en het contrast is niet groot genoeg om dit ontwerp te rechtvaardigen. Waarschijnlijk een gevolg van het jouw wel bekende polder/nivellerings model.

 8. arjen avatar
  arjen

  @ Tine: supermooie Tivoliparkeergarage."

  Sorry Tine, dat meen je toch niet echt? Supermooie Tivoli-garage??????????????????

  En dat er binnen architectenkringen anders tegen Las Palmas wordt gedacht.. dan ik doe? Tja, Tine jij als beeldend kunstenares moet toch bij uitstek weten hoe de lijntjes lopen tussen die elkaar bewierokende artiesten. Het jargon dat ze bezigen, is uiteraard bedoeld om bestuurders zand in de ogen te gooien.

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ruevert
  je stelt dat het ontwerp onvoldoende contrast heeft met het gebouw van vdBroek en Bakema: kort en goed: daar ben ihet niet mee eens. Het is vanuit mijn (vanuit mijn opleiding deskundige) vormgevingssstandpunt een meer dan uitstekend annex en contrast: niet teveel en niet te weinig, perfect complementair aan elkaar. <aar ach: wat hebben we aan die deskundigen: een pot dat die elkaar de bal toewerpt nietwaar Arjen,nergens op gebaseerd, volstrekt dwaas en zonder visie. Dat we dan tenslotte in Nederland en zelfs in Tilburg hoog in hett internationale architectuurvaandel komen te staan makt geen ene moer uit. De giga kwaliteitsslag die Tilburg heeft weten te maken met bijv. de nieuwe concertzaal, 013 (ook van van Benthem en Crouwel overigens, de fantastische schouburg, Interpolis, Westpoint, de Stadsheer, straks op kleinschaliger niveau Theresia's Rozen,Groeseind, de metamorfose aan de Trouwlaan,de geweldige gebouwen aan de Ringbaan Oost, de enorme gedaanteverandering in Tilburg Noord aan de Quirijnboulevard enz. enz. : Deze stad staat op architecturaal gebied op een geweldig en spectaculair ontploffen en ik ben als een kind zo blij dat ik bij dit vuurwerk aanwezig mag zijn.
  Dit fantastische spektakel zal de LST Tilburg niet of nooit mogen onthouden. Deze grootstedelijke ontwikkeling ook op architetonisch gebied zij deze stad gegund: Vooruit ermee, met daar waar nodig en opportuun een volstrekt en volledig respect voor de bouwkundige geschiedenis.

 10. arjen avatar
  arjen

  @ Tine: "Dit fantastische spektakel zal de LST Tilburg niet of nooit mogen onthouden."

  Waar heb je t over Tine: dat gedrocht op die loods in Rotterdam of over de Mall?

 11. chris avatar
  chris

  @ TIne: "Dit fantastische spektakel zal de LST Tilburg niet of nooit mogen onthouden. Deze grootstedelijke ontwikkeling ook op architetonisch gebied zij deze stad gegund: Vooruit ermee, met daar waar nodig en opportuun een volstrekt en volledig respect voor de bouwkundige geschiedenis."

  Ik denk dat Tine grootschalige transformaties wil voor Tilburg. Tilburg moet blijkbaar op de schop!

 12. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @chris
  YES!!!! Chris, Tilburg ligt bouwkundig op de schop en staat geweldig in de lift. Tel je zegeningen daarvoor, de stad gaat stabiel vooruit (landelik hoogste en beste stijger op de sociaal-economische ladder)
  Desastreuze en conventionele krachten mogen op geen enkele manier de innovatieve en progrssieve ontwikkelingen van deze stad in de weg staan. Tilburg Vooruit: op een moderne, duurzame en vernieuwende manier: dat is waar het om gaat.

 13. chris avatar
  chris

  @ Tine, zoals het volbouwen van het Bokhamergebied en het Quirijnstokpark?
  brrrrrrrrrrrrrrrrr je klinkt heel eng Tine. Heel reactionair rood. Echt heel totalitair. t wordt echt tijd dat er eens een ander geluid gaat klinken dan dat van Cees de Sloper, Huet en volgelingen als de Weyer. Krijg er echt kippevel van. Bahbah.

 14. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Chris

  ja, bijzondere architectuur in Tilburg. Waar stedebouwkundigen uit het hele land naar komen kijken. De Quirijnboulevard in Tilburg Noord, het toekomstige Factorium, Het Avans gebouw aan de Cobbenhagenlaan, de voormalige tekenacademie, de Stadschouwburg, Westpoint, de Stadsheer, Interpolis , de UvT, het gerechtsgebouw,013, , parkeergarage Tivoli, Knegtel,het kantoor vd politie aan de Ringbaan West, fantastische nieuwbouwplannen voor een compleet nieuwe wijk aan de Piushaven, herontwikkeling Groeseind-Hoefstraat en Theresia’s rozen: allemaal gebouwen en wijken waar Tilburg trots op mag zijn en die door velen in de bouwwereld als een voorbeeld(icoon Arjen)worden gezien.
  En als er het geld voor zou zijn zou ik graag de Schouwburgpromenade weg willen zodat de Schouwburgring weer als een mooie avenue ervaren kan worden en op het Piusplein mag wat mij betreft de MacDonalds verdwijnen.Dat is nu een alien die gestrand is zonder enige ruimtelijke referentie.weg ermee!

 15. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Chris

  ja, bijzondere architectuur in Tilburg. Waar stedebouwkundigen uit het hele land naar komen kijken. De Quirijnboulevard in Tilburg Noord, het toekomstige Factorium, Het Avans gebouw aan de Cobbenhagenlaan, de voormalige tekenacademie, de Stadschouwburg, Westpoint, de Stadsheer, Interpolis , de UvT, het gerechtsgebouw,013, , parkeergarage Tivoli, Knegtel,het kantoor vd politie aan de Ringbaan West, fantastische nieuwbouwplannen voor een compleet nieuwe wijk aan de Piushaven, herontwikkeling Groeseind-Hoefstraat en Theresia's rozen: allemaal gebouwen en wijken waar Tilburg trots op mag zijn en die door velen in de bouwwereld als een voorbeeld(icoon Arjen)worden gezien.
  En als er het geld voor zou zijn zou ik graag de Schouwburgpromenade weg willen zodat de Schouwburgring weer als een mooie avenue ervaren kan worden en op het Piusplein mag wat mij betreft de MacDonalds verdwijnen.Dat is nu een alien die gestrand is zonder enige ruimtelijke referentie.weg ermee!

 16. arjen avatar
  arjen

  Vandaar dat je zo'n fervent voorstander bent van de Mall…. gewoon de binnenstad r

 17. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen:
  'gewoon de binnenstad r

 18. arjen avatar
  arjen

  Kom op Tine, jij beweert hier toch al die winkeliers weg te willen hebben!!!!! En naar mijn idee behoren de Piushaven, Groeseind, Theresia's rozen, Trouwlaan niet tot de binnenstad.

 19. arjen avatar
  arjen

  @Tine

  Ik heb nog nooit iemand gehoord die de verbinding tussen de Heuvel en Koningshoeven als een succes ervaart, het tochtige verpauperde Koningshoeven, de betonnen bak voor t zwart stadhuis, de ronkende metroputjes, de betonnen constructie bij de fietsenkelder…..
  En de Tivoligarage mooi????????????
  013 vind ik wel apart, maar mooi?????????????
  Groeseind, gelukkig een betje groen…. maar mooi????? Dat zwarte mausoleum aan de Ringbaan-Noord en die grijze aaneengesloten wand mooi??? Misschien voor aliens?

 20. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Kom op Arjen: waar lees je dat ik ook maar 1 winkelier weg zou willen hebben? Ik stel juist dat dit zeker niet kan.Dat die winkeliers hier hun goedlopende toko's hebben, dat het veel te kostbaar zou zijn om die uit te kopen en te herhuisvesten.
  Maar je leest het goed als ik zeg dat de puisten aan de Schouwburgring qua architectuur nou niet direct de schoonheidsprijs verdienen.(Of vind jij van wel?)Maar daar is dus niets aan te doen helaas.

 21. arjen avatar
  arjen

  Tine, ik hoef toch niet iedere keer je EIGEN woorden te herhalen: "En als er het geld voor zou zijn zou ik graag de Schouwburgpromenade weg willen zodat de Schouwburgring weer als een mooie avenue ervaren kan worden en op het Piusplein mag wat mij betreft de MacDonalds verdwijnen."
  Dus; Schouwburgpromenade weg. McDonalds weg, vind jij.
  Ligt toch echt in het verlengde van Cees de Sloper. Juist op die plek lag er vroeger de Koningwei, het prachtige stadhuis, de kasteeltuin. Dat alles is weggevaagd door De Sloper. En nu stel jij voor om er een brede Avenue aan te leggen!
  Ik vind de architectuur van die winkelpromenade en woonblokken ook niet de schoonheidsprijs verdienen, maar ik ken wel lelijkere plekkn in Tilburg. Zoals die zwarte blokken in het Quirijnstokpark etc.

 22. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Het is heel duidelijk. De mensen, de menselijke maat, eerdere inspanningen, herinneringen, werkbaarheid, leefbaarheid, alles maar dan ook alles is ondergeschikt aan de

 23. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  de Koningwei ??? Je bedoelt die verpauperde volksbuurt die een halve eeuw geleden gesloopt is? Die buur met die tochtige en ongezonde kleine huisjes waar je het niet warm gestookt kon krijgen? Waar moord en doodslag, griep, tbc, pokken en mazelen de regie voerden? Die Koningswei bedoel je toch waar Pieta zaliger de scepter zwaaide met haar sigaren…
  Tja, die goeie ouwe tijd, die zou toch nog eens moeten terugkeren….. en dan met de huidige energieprijzen weer in zo'n idyllisch huisje trekken. Misschien best wel romantisch, toch?.

  en wat betreft de Schouwburgring: die avenue waar ik op doelde: die ligt er gewoon allang…

  Alleen heeft een of ander tiep met weinig gevoel voor esthetiek er een foeilelijke promenade van gemaakt. Zeker nog nooit in Brussel geweest of in Londen waar dit soort overdekte winklegalerijen (soort Mall's eigenlijk) wel op een verrassende en fraaie manier worden gebouwd.

 24. arjen avatar
  arjen

  ik bedoel natuurlijk niet dat die complete buurt Koningswei niet gesloopt had moeten worden(ik noemde hier een aantal waardevolle zaken zoals het voormalig stadhuis etc)

  Je denkt dat vooruitgang het toverwoord en vergelijkt de rest voor het gemak maar met de middeleeuwen: "Waar moord en doodslag, griep, tbc, pokken en mazelen de regie voerden"
  Tegenstanders van jouw vooruitgangsidee zijn conventioneel en zelfs destructief. En die mogen van jou op geen enkele manier de
  innovatieve en progressieve ontwikkelingen van deze stad in de weg staan."
  Wat ga je er mee doen Tine? Uitroeien?

  Overigens typerend dat je hier weer allerlei buitenlandse voorbeelden aanhaalt waar winkelgalerijen wel mooi zijn gebouwd. Daar hebben we er in Nederland ook legio van (bijvoorbeeld een prachtig overkoepelde in Den Haag). Maar het kan voor jouw niet grootser, vreemder en verder weg zijn, h

 25. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen,
  vanuit Tilburg ben ik eerder in net zo snel in Brussel als in Den Haag. maar goed: die had ik niet onmiddellijk op mijn netvlies en ik dacht dat jij die van Brussel wel zou weten te waarderen. Het hoeft helmaal niet ver weg: maar het moet gewoon mooi en zorgvuldig met smaak gebeuren. en dat zie ik nou net niet in de schouwburgpromenade.

  In het algemeen is het prima als een stad zich ontwikkeld. Dat hoeft niet pers

 26. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  De koningswei, die bedoelde Arjen als geboren Rotterdammer. De wieg van mijn vader, grootvader en betovergrootvader stond er. In de Oranjestraat. En ja, het was een volksbuurt met hetzelfde type huisjes dat in heel Europa in dat soort volksbuurten stond. Mensen werden er ziek, zoals mensen overal ziek werden. Het was, net als alle soortgelijke buurten een rauwe eerlijke buurt. Smokkelen was de Tilburgse manier om aan wat extra

 27. ruevert avatar
  ruevert

  @theo(itilburger)
  2maal bravo, goed verwoord.
  Het blijft jammer dat de Koningswei in de vaart de volkeren en de ambities van de politiek geofferd is op het altaar van "voortuitgang". En zie het koningsplein e.o. is een echte verbetering.
  De uitdrijving van de minder bedeelde onder ons is nu ook al in gang gezet in de uitvindersbuurt en Jeruzalem. Alles in het kader van de "vooruitgang", onder het motto je mag terug komen maar je moet wel meer gaan betalen dan je kunt dragen. Wat veel erger is dat de sociale cohesie die in die wijken heerst door de jaren heen stelselmatig kapot gemaakt is, totdat er geen andere optie over blijft dan renoveren.
  "Zo trekken zij van afbraakbuurt naar afbraakbuurt"
  IK ben benieuwd wat er gebeurd als de Vogeltjesbuurt aan beurt is.
  Alle dieren zijn gelijk maar sommigen bepalen hoe je moet leven.

 28. ruevert avatar
  ruevert

  @Tine,
  Las Palmas.
  Ik weet dat deze opbouw ge

 29. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Dankjewel voor het compliment Reuvert maar het is Theo Ilburg. (vanwaar dat Theo itilburg?) Dat n**qt verder niks als het beestje maar ene naam heeft. Het verhaal gaat dat een van mijn voorvaderen ten tijde van de Napolonistische (heitdahzo?) naamsverplichting toevallig even in Gool woonde. Toen hij het allemaal niet begreep verstond hij wel even duidelijk een door de ambtenaar in het fransnederlands gebrabbeld

 30. chris avatar
  chris

  we geloven wel in iconen.. maar niet als stopwoordje