Geplaatst

Dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en moord, doodslag, griep, tbc, pokken en mazelen

"De Koningswei," beschrijft Tine vd Weyer hier op TilburgZ, deze, in de jaren zestig afgebroken buurt, als "die verpauperde volksbuurt die een halve eeuw geleden gesloopt is? Die buurt met die tochtige en ongezonde kleine huisjes waar je het niet warm gestookt kon krijgen? Waar moord en doodslag, griep, tbc, pokken en mazelen de regie voerden?"

En zo is er in Tilburg van alles gesloopt, waarbij de slopers de sloop verdedigde met dit soort sprookjes. Ik plaats hier een foto uit 1964 waar we toch schitterende panden in de Koningswei zien die er heel anders uit zien dan de Middeleeuwse setting die Tine ons voorschotelt. Het zijn panden aan de Bisschop Zwijssenstraat anno 1964. Deze panden werden gesloopt in verband met de sanering van de wijk Koningswei en verbreding van de Paleisring.

Toen ik twee jaar geleden als nieuw raadslid een introductieprogramma meedraaide, vertelde een hoge ambtenaar ons raadsleden dat het Pieter Vreedeplein helemaal op de schop moest omdat "er dingen gebeurden die het daglicht niet konder verdragen".  Nu probeert men ons al vast voor te bereiden op de komst van de Mall. Het is volgens hen niet erg dat daardoor winkeltjes omvallen, bijvoorbeeld aan de Schouwburgpromenade: "En zeg nou zelf: je kunt het toch niet menen dat de puisten die nu winkeltjes bergen op de Schouwburgpromenade kwaliteit hebben? Dat is toch van een lullige lelijkheid…..Dat moet je toch niet willen blijven koesteren?", aldus Tine van de Weyer (PvdA).

Alle berichten van deze auteur

Reacties

23 reacties op “Dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en moord, doodslag, griep, tbc, pokken en mazelen”

 1. arjen avatar
  arjen

  De lindeboom schijnt ook ziek of dood geweest te zijn.

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen,
  slechts

 3. ruevert avatar
  ruevert

  Dichter bij huis dan de Mall gebeurt er in de Piushaven ook iets onherstelbaars. De brug die de kop van de haven tot het tegenovergestelde transformeert tot van wat de bedoeling is. "Een leefbaar- en uitgaansgebied waar allerlei zaken kunnen floreren en waardoor de verbinding tussen het centrum en deze stadshaven wordt gecre

 4. arjen avatar
  arjen

  Inderdaad Tine, je hebt gelijk (zie je nou wel dat IK dat wel durf toe tegeven). Ik zal het veranderen.

 5. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Toen die nieuwbouwplannen voor het Pieter Vreedeplein er kwamen kregen we inderdaad van de gemeente te horen dat het daar niet pluis zou zijn. Het zou ook een somber, vies plein zijn (de gemeente liet de zaak verloederen) en ja… ook d

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Het Pieter Vreedeplein was niet mooi, het was er bijna altijd veel te donker, het stikte er van de auto's, het was er veel te vochtig, en de kinderkopkes lagen schots en scheef!
  Maar…daarmee wil ik niet zeggen dat het plein anno nu zo geweldig is!
  Het is modern, sfeerloos, luxe, en ook onduidelijk! Maar ja, iedere burgemeester in Tilburg heeft zijn smaak! Dat is aan de stad ook wel te zien, misschien is dat wel het geheim van de Tilburgse stedelijke aantrekkelijkheid! 😉
  Een engelssprekende dame begreep maar niet waar de supermarkt was waar ze naar zocht, en van mij mogen er ook een rij fietsbeugels komen, voor 'even een boodschapje pikken'!
  De Bisschop Zwijssenstraat ligt er op veel punten belachelijk slecht onderhouden uit.
  Kijk eens naar het achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld bij het wit/gele kruisgebouw van vroeger, op de hoek.
  Op de trottoirs is op woendag eigenlijk niet te lopen, niet met een rollator of kinderwagen in ieder geval!
  Dat was al zo in de zeventiger jaren, en dat is nog steeds zo.
  Jammer, heel erg jammer dat alles zo lang moet duren!

 7. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje.

  Die beugels op PVplein komen er aan. Waarom die niet gelijk met de aanleg zijn meegenomen is mij ook een raadsel. Wel verkeersborden dat fietsen die niet in de beugels staan verwijderd worden, maar geen beugels…….

  vwb Bisch. Zwijsenstraat: ook voor de fietser een vreslijke straat. Een stuk fietspad vanaf Paleisring, vervolgens moet de fietser tussen de auto's rijden en dan volgt weer een soort van fietspad.
  Daar moet nodig aandacht voor gevraagd worden.

  Sfeer PVplein: dat plein moet zich nog zetten, is nog te nieuw en heeft zijn vorm nog niet gevonden, de bomen zijn nog te iel, er moet meer vertier op.Als straks de panden tussen lokaal 7 en V&D gerenoveerd zijn en er wellicht nog meer terrasjes zijn zal het ook wel weer veranderen. En V&D zelf zou na de interne verbouwing ook eens aan de buitenkant kunnen gaan pimpen om een beetje betere aanblik te krijgen.

 8. arjen avatar
  arjen

  @ TIne'"dat plein moet zich nog gaan zetten"

  Zoals die gevel van de bioscoop bedoel je? En gaan we nu ook de V&D pimpen? Zucht.
  Overigens heel aanvullend winkelaanbod he Tine. Intertoys, Plus, Kruidvat, Sting. Zucht.

 9. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Dat er iets moest gebeuren met het Pieter Vreedeplein, daar was iedereen het over eens. Maar op zo'n manier? Het had nu een plein met allure kunnen zijn als oud en nieuw waren ge

 10. arjen avatar
  arjen

  @ Hein vd Schoot

  Vandaag kregen we een brandbrief van de Stadsgidserij Hein, dat wederom goed aansluit bij jouw opmerking dat sommige plekken verloederen, omdat de gemeente er geen aandacht aan besteedt (waarna er dan sloopplannen komen)

  Komt ie:
  Geachte Heer / Mevrouw,
  Namens de Stichting Stadsgidserij Tilburg wil ik het volgende onder uw aandacht brengen.
  Onze Stichting, die zich voortdurend inzet om het historische en culturele erfgoed van Tilburg onder de aandacht van het publiek te brengen door middel van rondleidingen, maakt zich grote zorgen om wat resteert van het architectonisch erfgoed van de stad.

  Bij het maken van de nieuwe wandeling in de wijk Korvel viel het zo schrijnend op, dat deze straat met belangrijke lintbebouwing zo onherstelbaar is beschadigd. Dit is slechts

 11. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen

  Indrukwekkend gekopieerd Arjen. Ik fiets regelmatig door de Korvelseweg en zie net als de stadsgidserij de straat zienderogen verloederen.Ik maak me daar grote zorgen over. Toevallig afgelopen zaterdag sprak ik er met mijn fractievoorzitter over omdat we ons ernstig zorgen maakten.

  Maar je legt de schuld nu bij de gemeente. Klopt dat wel? Wie bepaalt welke winkels zich daar vestigen, hoe ze die presenteren en hoe het zit met het straatbeeld?
  Ik herinner me van een jaar geleden enkle prima initiatieven: van de straatveegactie van Peerke en de in verhouding met de binnenstad sfeervolle verlichting. Als PvdAfractie hebben we ook enkele keren met de wijkraad contact gehad om te kijke wat er aan gedaan kon worden om ongewenste appartementenbouw tegen te gaan.
  Toch zien we met zijn allen (coalitie/oppositie) met lede ogen aan dat de straat zienderogen achteruitkachelt.

  Dat je op dit weblog de brandbrief vd stadsgidserij kopieert die ook in BD vandaag te lezen valt : daar is in wezen niets mis mee. Nieuwsgieriger ben ik echter naar de oplossingen die je in petto hebt om deze ontwikkelingen ten goede te keren.
  Het zou mooi zijn als we daar samen – mocht ie er zijn – een oplossing voor zouden kunnen aandragen.

 12. arjen avatar
  arjen

  Volgens mij komen we met de nieuwe bouwverordening een heel eind in de goede richting om ongewenste appartementenbouw tegen te gaan.
  Ik woon zelf in Udenhout waar het dorpshart tot beschermd dorps/stadsgezicht is bepaald. Dat stelt de Stadsgidserij ook voor Korvel voor.
  Verder ga ik op dit moment het wiel niet uitvinden. In Korvel tref je actieve groepen bewoners en ondernemers die ongetwijfeld goede idee

 13. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen
  wees concreet,Arjen, concreet …….oplossingen, concrete oplossingen……

 14. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  wees concreet,Arjen, concreet …….oplossingen, concrete oplossingen……

  Irritant PvdA-trucje Tine. Jarenlang als PvdA-bestuurders de zaken laten verloederen en dan nu even de oplossing te vragen aan de oppositie.
  De oplossing stond hier boven, maar dat heb je blijkbaar niet goede begrepen: met de status beschermd stadsgezicht kan je met de eigenaren juist hele CONCRETE afspraken maken. Bijvoorbeeld over bestemming, beheer, onderhoud.

  Maar jij zal wel CONCREET een bevriend onderzoeksbureautje in gedachten hebben om de haalbaarheid te toetsen. Of nog erger: een kunstenaarscollectief om de straat op te pimpen.

 15. chris avatar
  chris

  Ik vrees het ergste voor de Korvel als ik Tine zo lees. Het zal weer het beproefde scenario worden: verloederen, slopen en dan een "icoon bouwen voor de omgeving met veel groen".

 16. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  GRIJZE KNOL MET NIET TE VRETEN SAUSJE

  'Gevel MustSee minder grijs', kopte de krant gisteren. Wat is er aan de hand? Wordt daar misschien een geveltuin aangelegd? Nee, in plaats daarvan wordt een nog groter deel van de gevel dan nu met reclame-uitingen bedekt. Dat is natuurlijk geen verrassing: het was gewoon van meet af aan de bedoeling om van de immense blinde gevel, die zo brutaal tegen de Heuvel aanschurkt, een opzichtige reclamewand te maken!

  Wat ook een lachertje is: een Welstandscommissie die eerder haar werk niet goed deed -waardoor de afzichtelijke bioscoopdoos hier kon 'landen'- zegt nu in principe akkoord te zijn met de 'aankleding' ervan in de vorm van 'kleurrijke reclame'. De zaken worden nu ook nog eens voorgesteld alsof zo tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de Tilburgse bevolking…
  MustSee: een grijze knol met een niet te vreten sausje.

 17. ruevert avatar
  ruevert

  De oplossing is heel simpel!
  Een videowall, waar constant de films die binnen draaien worden vertoond. Hebben de minima en studenten ook eens de mogelijkheid eens naar de film te gaan. Uiteraard ondertiteld in de diverse talen zodat wij onze medelanders niet uitsluiten. Hier past een subsidie bij van het huis van de wereld of andere professionele subsidie trekkers.

 18. chris avatar
  chris

  De nieuwsbrief van Korvel spreekt ook al weer boekdelen.

 19. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @dhris
  je hebt volstrekt gelijk.
  Om die reden heeft de PvdA dan ook frekwent overleg met het bewonersoverleg Korvelseweg. Hun zorgen zijn ook de onze.Het delen daarvan betekent nog niet date er stante pede een oplossing is maar je kunt er wel an werken.

 20. arjen avatar
  arjen

  wees concreet,Tine, concreet …….oplossingen, concrete oplossingen……

 21. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Het is een misvatting te denken dat de overheid voor alle problemen een oplossing zou (moeten) hebben. Wees realistisch en faciliteer mensen die zelf met oplossingen komen!

 22. arjen avatar
  arjen

  @ marjofrenk geplaatst: 19-10-2008

  Het is een misvatting te denken dat de overheid voor alle problemen een oplossing zou (moeten) hebben. Wees realistisch en faciliteer mensen die zelf met oplossingen komen!

  Helemaal waar Marjo. Daarom heb ik zo'n vurig pleidooi gehouden bij het college om de vrijwilligersstructuur in de Reeshof te behouden doormiddel van een beperkte facilitering. Ondanks een toezegging van wethouder Moorman is er echter NIETS gebeurd en kregen we dus deze week de ALLERLAATSTE nieuwsbrief van de Stichting Reeshofevenementen die er nu definitief mee stopt!
  Petje af hoor, Marjo.

 23. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  jammer of gelukkig dat tilburG niet is gebombadeerd door de duitser, dan was stadsvernieuwing toch heel wat anders geweest
  ik durf het haast niet te scanderen:
  leve de oorlog???